Kemény Dénes: "el kell rugaszkodni a stadionépítés, a stadionstop kérdésétől"

  • narancs.hu
  • 2019. november 28.

Sport

A volt szövetségi kapitány pártolja a budapesti atlétikai vébét.

A 24.hu készített interjút a a vízilabda szövetség volt elnökével, akit sok más mellett arról is megkérdeztek, egyetért-e, hogy Budapest 2023-ban atlétikai vébét rendezzen, illetve mit szól  a kormány átpolitizált sportberuházásaihoz.

Az utóbbiakkal kapcsolatban Kemény többek közt azt mondja:

„az átpolitizált sportberuházásokkal” szemben a sportoldalhoz jobban értek"

Az atlétikai vb híveként pedig ezt:

"Akinek az atlétikai vébéhez kapcsolódó beruházás, terület-rehabilitáció nem tetszik sportkérdésként, nyugodtan nézzen rá közegészségügyiként."

false

Arra a felvetésre, hogy nem populista megközelítés-e  ez azokkal szemben, akik „kórházat és defibrillátort a stadionok helyett” felkiáltással kampányolnak, Kemény így válaszol:

"Meglehet, de az biztos, hogy nem csak futballstadionok épültek az elmúlt években. Számos kórház is megújult, ahogy például uszodák is kinőttek a földből. Így vagy úgy, de mindegyik központi forrásból. Utóbbiakban vízilabdáznak, kajakosok, triatlonosok, úszók edzenek, de a legfontosabb, rajtuk kívül is rengeteg ember foglalja el a szabad vízfelületet. Ők nem a gyógyszer valódi árának a felét költik itt el – mert a másik felét szintén az állam, a tb állja –, hanem inkább uszodajegyet vesznek ezért az összegért. Aki rendszeresen úszik, az egészségesebb marad, és kevesebbet költ gyógyszerre. Ugyanez igaz szárazföldön az atlétikára, a futásra is. Nem vagyok az építtetője, még a használója sem leszek a tervezett létesítménynek. Annyi viszont biztos, hogy az adott beruházás egészét kell nézni, és el kell rugaszkodni a stadionépítés, a stadionstop kérdésétől. Az atlétikai vébé beruházása ugyanis minden téren más, mint amikor hivatásos sportolóknak építünk színházat."

Figyelmébe ajánljuk