Kőbányi Világos erősember-világkupa, Keszthely: Fanyűvő, Vasgyúró és Remingijus Kacanskis

szerző
- winkler -
publikálva
1999/29. (07. 22.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Magnus Ver Magnusson, a király, az izlandi rém, aki az utóbbi időben az erősember-versenyeket uralta, visszavonult. Infarktust kapott, ami negyven alatt kissé túlhajtott életvitelre utal. Az erősember-műfaj maga az elrettentő példa valamennyi sportoló számára: ami itt folyik, az minden ízében ellenjavallt. Hatalmas, emberfeletti erőfeszítések különösebb bemelegítés nélkül, ízületgyilkos mutatványok életveszélyes sportszerekkel, söröshordókkal, kétmázsás kőgolyókkal. Esetleg egy kamionnal.

Magnus Ver Magnusson, a király, az izlandi rém, aki az utóbbi időben az erősember-versenyeket uralta, visszavonult. Infarktust kapott, ami negyven alatt kissé túlhajtott életvitelre utal. Az erősember-műfaj maga az elrettentő példa valamennyi sportoló számára: ami itt folyik, az minden ízében ellenjavallt. Hatalmas, emberfeletti erőfeszítések különösebb bemelegítés nélkül, ízületgyilkos mutatványok életveszélyes sportszerekkel, söröshordókkal, kétmázsás kőgolyókkal. Esetleg egy kamionnal.

Kőbányai Világos erősember-világkupa, Keszthely

A VIP-részlegben ülő orvoscsoport nem a napszúrást kapó nézők kedvéért van itt, elvileg bármilyen belgyógyászati vagy sebészeti beavatkozásra fel vannak készülve, az asztalon néhány nyaktörés-gallér, a Horn Gyula emlékezetes fejtartójáról elnevezettt "hornyonokat" biztos a csomagtartóban hagyták.

Magnuson kívül hiányzik a világ legnagyobb körfogatú karjának boldog tulajdonosa, Manfred Höberl, s a megasztár finn pitbull, Riku Kiri. Az erős emberek az iszonyatos terhelés miatt gyakran sérülnek, ha pedig egészségesek, beleugranak egy olyan, Dubaiban rendezett versenybe, amit a nemzetközi szövetség nem tart összeegyeztethetőnek a céhszabályokkal, és eltiltja őket.

Hajszál híja, hogy a magyar legenda, Fekete László is el nem vérzett ezen az akadályon. A MaNcs kérdésére, honnan tudta, hogy ennek nem lesz jó vége, így felel:

- Nem tudtam, ezt előre nem lehetett tudni. De valahogy megéreztem, és nem neveztem be.

Rikunak és Manfrednek kevesebb esze volt, Fekete László szerint hiányuk nem jelent színvonalesést: a világranglista tíz vezető versenyzője van itt.

Én ezt csak elhinni tudom, mivel sajtóanyagot nagyjából annyit kaptam, amennyit Blikk-szerkesztők álmodnak csendes hajnalokon: a versenyzők neve (tévesen), a nyolc versenyszám felsorolása és néhány összetett mondat. A főszponzor Kőbányai Sörgyárnak el kéne gondolkodnia, kell-e neki a publicitás, mert ha igen, akkor olyan reklámügynökséget kell megbízni a bonyolítással, amelyik tájékoztatni bírja a sajtót arról, hogy az istenbe került ide az egyébként rokonszenves Gustavo Pujades, milyen eredménylistája van a Faröer-szigeteki Regin Vagadalnak, és hogy Jaromir Nemec szereti-e a kovászos uborkát. A bonyolító ügynökség az említett sajtóanyagon kívül azt bírta nyújtani, hogy "keressétek a helyszínen a Dobor Dezsőt". Ezt nevezem. Dobor Dezső a helyszíni műsorvezető, s bár tőle telhetően tájékoztat, egy műsorvezetőnek nem ez a dolga.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy az erős emberek internet-részlege gyenge, leszámítva a

Manfred

Höberl-galaxist,

amivel az eltiltás miatt végképp nem megyünk sokra. Hiszem is meg nem is, mikor Fekete László azt mondja, már kétszer megverte Magnus Ver Magnussont. Ha tehetem, nézem az Eurosport erőverseny-összefoglalóit, de még csak olyat láttam, hogy az izlandi nyert, Fekete meg közepesen vagy egyáltalán nem szerepelt. Határozottan emlékszem, Fekete László már nem a régi.

A kamionhúzást a spanyol Gustavón kívül mindenki teljesíti, aztán az Eurosport stábja hisztizik egy kicsit, szemtanúk szerint már nem először; a közönség húzzon ebből a sávból, menjen ide, oda, most legyen csöndben, mert így nem tudják vágni a kész anyagot, most meg ordítson. A napijegy ezer forintba került. Több néző csak úgy láthatja a történéseket, hogy fára mászik, sokaknak nem jut fa.

Fair play-díjból viszont sehol nem lehetne ennyit kiosztani: a litván edző szalmiákozza az angol orrát, míg Remingijus Kacinskis a stopperét adja kölcsön a finn bírónak. Jouko Ahola finn bajnok vad biztatásra hergeli a közönséget, amikor az amerikai medvének nehézségei támadnak a golyóemelgetéssel, különleges helyzetben egyesült erővel üvöltenek a megszorult versenyzőtárs fülébe.

Negyed ötkor érkezik Pataki Attila.

Akárhogy is, Fekete László egyáltalán nem ciki, egy ideig még a harmadik helyen is áll, a 140, 160 stb. kilós kőgolyók emelésében látványosan király. A bronzéremért a dél-afrikai Gerrit Badenhorsttal kell páros versenyt vívnia: ki visz fel hamarabb a lépcsőn egy 175, egy 225 és egy 275 kilós súlyt. Lászlónak

óránként injekciózzák

a sérült derekát, a gyakorlatot passzolnia kellene, de a nép őrjöngőfélben, László rövid szózatot intéz a nemzethez, azt mondja, megérdemlik, hogy ő ezzel a hét mázsával felszaladjon a lépcsőn. Elég jelentős súlyok, a páros versenyek után egyesével, targoncával rakják helyre, Gustavo "Puha" Pujades már a 225-öst sem bírja, a 275-ösbe többen is belebuknak. Start! És László megy, negyvenegy éves, az első súly fent van. Sérült a dereka. Viszi a 225-öt, Badenhorst vezet, ha nyer, ő a kétnapos verseny bronzérmese, ha László, akkor meg ő. Badenhorst leszalad, fogja a nagyágyút, sebesen vonszolja felfelé, László kicsit lemaradt, és igaza is van, minek itt erőlködni, szeretjük akkor is, ha negyedik, pláne hogy én azt hittem, itt már labdába sem rúg. És Badenhorst felér, na ez az, ami miatt szépek ezek a versenyek, a magyarság annak tudatában is ünnepli a dél-afrikai teljesítményét, hogy Lászlónk épp miatta csúszott le a dobogóról. Lászlónak van még három lépcsőfok, a nép kicsit elhallgat, hát ennyi volt, Laci, várnánk, hogy integessen, de nem. Laci viszi tovább a 275-öt, kész, az utolsó fokra már nem bírja felnyühülni, az

irgalmatlan kolonc

lebillen, Fekete László mellé esik, és nem mozdul, ezt a marhaságot! Két perc után feláll, a közönség meg mintha biztosra vette volna, hogy ezt a Laci élve megússza - felelőtlen egy társaság.

Győzött a holland Berend Veneberg, aki a hordóhajigálásban új, 710 cm-es magassági világrekordot állított fel; dobta feljebb is, csak már nem volt megfelelő magasságú léc. Jouko Ahola, aki az idei három világversenyt nyerte, és a legtöbb számban itt is a legjobb volt, a hordók miatt csúszott a második helyre - a kurva hordók nem engedelmeskedtek rettentő karjainak, és még az alapmagasságon sem szálltak át.

Az eredményhirdetés előtt tovább brillírozik az Eurosport-stáb. Eddig is összevissza kapkodtak, holott nyílt titok volt, mi fog történni a versenyen, talán az eddigieket is ők forgatták, lévén német ajkúak. Ezen a szinten hetekkel korábban tudni kéne minden kameraállást, a verseny viszont félórákat csúszik a tévések bénázása miatt. Hanem a verseny végén eszükbe jut felvenni a szereplők bemutatkozását. A riporter arra kéri Jouko Aholát, hogy amikor bemutatkozik, feszegesse a bicepszét. Ahola tán feszegetne, de az utolsó pillanatban ráadnak egy irgalmatlanul szűk szponzorpólót, és amilyen jól nevelt gyerek, eszébe sem jut, hogy leszaggassa magáról.

Szépségkirálynőt szponzornak összenyálazni régi szokás az üzleti életben. Meghökkenve látom, hogy a Köztéri Betontégla Rt. igazgatója az eredményhirdetésnél puszilgatja a keményen védekező Gerrit Badenhorstot, és kegyetlenül át is adja az érmet; ez a macsó-gay-szponzorosdi, azt hiszem, nóvum. A kifogástalan versenyzők és a közönség megérdemelnének valami civilizáltabb szervezést.

- winkler -

szerző
- winkler -
publikálva
1999/29. (07. 22.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...