Már a sakkolimpiát is tönkretette a NER

  • narancs.hu
  • 2018. október 8.

Sport

Elmaradtak a magyar sakkozók sikerei az idei olimpián, az egyik éljátékos szerint ez a szövetség és a kormány hibája.

Évtizedekig a legjobb helyekért versenyeztek a magyar sakkozók, a 2014-es olimpián is a második helyezést hozták el, ehhez képest az idei sakkolimpián elmaradtak a várt eredmények. Míg a férfiválogatott két éve a 15. helyet szerezte meg, most csak a 18. sikerült, ráadásul a legerősebbnek tartott játékos, Rapport Richárd eleve nem vállalta a versenyzést. A mélyrepülésért Almási Zoltán sakknagymester egy posztban a szövetséget, a MOB-ot és a kormányt okolta a magyar sakk helyzetéért, szerinte a fizetések és támogatások hiánya okozza a bajt, írta meg az Index.

Mindeközben a Magyar Sakkszövetség hivatalos állami támogatása nőtt, ez az eredményeken nem látszik. Ez idő alatt Seszták Miklós minisztertől unokatestvére, Seszták Tamás vette át a szövetség vezetését, most pedig anyagi gondokról és szakmai nehézségekről hallani – írják.

Kállai Gábor, aki a 2002-es ezüstérem idején a szövetségi kapitány volt, azonban azt is elmondta a lapnak, hogy a fizetések hiányában látni a problémát leegyszerűsítő:

„Hogy Almási a magyar sakkozás hanyatlását a szövetség mellett a kormányban is látja, és ennek a hanyatlásnak az egyik legfontosabb ténye szerinte az, hogy például ő nem kap havi fizetést, csak életjáradékot, illetve a sikeres szereplése utáni igen magas olimpiai jutalmat, ahogy a most 5. helyezett női csapat tagjai, nem nyitja meg a továbbvezető utat. A magyar sakkozás problémája az Almási által elmondottaknál sokkal bonyolultabb, összetettebb. Tavaly még csak a felemelkedést nem lehetett látni, most viszont már a folytatás sem egyszerű.”

Kállai szerint a legnagyobb baj, hogy míg a magyar színtéren kevés szakmai előrelépés történik, addig az ellenfelek nagyon is fejlődnek. Ráadásul Polgár Judit, Gyimesi Zoltán, Balogh Csaba korainak tűnő visszavonulása, illetve Portisch Lajos, Ribli Zoltán és Lékó Péter szövetséget illető kritikus nyilatkozatai is kétséget ébresztenek afelől, hogy jól zajlana az értékes sakkozók gondozása, a nagy állami támogatások ellenére a magyar sakkozók eltűntek a világversenyekről, és rangosabb nemzetközi egyéni versenyt sem rendeztek Magyarországon.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?