Megölelte egy orosz síakrobata az őt legyőző ukránt

  • narancs.hu
  • 2022. február 19.

Sport

Mert régi barátok. Ez egy ukrán újság szerint provokáció volt. 

Megölelte régi barátját, Olekszandr Abramenkót, a síakrobatikában ezüstérmet – Ukrajna egyetlen téli olimpiai érmét – szerző sportolót Pekingben a bronzérmes orosz Ilja Burov. 

Az egyik ukrán újság provokációnak nevezte, ami történt – írja a Telex.

Az eset előzménye, hogy az ukrán sportminiszter, Vagyim Hucejt a téli olimpia előtt arra kérte az ukrán sportolókat, ne fotózkodjanak az oroszokkal, és kerüljék el őket, tekintettel a két ország megromlott viszonyára. „Ebben a helyzetben tartsátok kontroll alatt az érzelmeiteket, még ha meg is értem, hogy vannak évtizedes sportbarátságok” – magyarázta a politikus.

Emiatt Abramenko állítólag a verseny előtt kérte is Burovot, hogy legyen óvatosabb, de ez Burovnak ez nem jutott eszébe. „Nem mondta, hogy ne közeledjek hozzá, csak azt, hogy mértéktartóan. De hát én hogyne gratulálnék a barátomnak? A barátság a lényeg, nem jó, ha a politika beköltözik a sportba” – nyilatkozta utóbb az orosz síkrobata. 

Abramenko a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt mondta, kellemetlenül érintette, ami történt, pedig tudja, az ilyen gesztusokról kellene szólnia egy olimpiának.  Hangsúlyozta, ő sportoló, nem politikus, Burovval nem is beszéltek politikáról soha. „Nehéz mit kezdeni egy ilyen jelenettel, gratuláltunk egymásnak már négy éve is, most is megtörtént ez. Négy éve az ukrán zászlóval együtt öleltem át. Nem szabad a kelleténél nagyobb szimbólumot tulajdonítani ennek a helyzetnek” – mondta Abramenko.

 

Phjongcshang 2018

 
Phjongcshang. 2018. Abramenko és Burov az ukrán zászlóval. Akkor ebből még nem volt gond. Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
 

  Leadkép: az ezüstérmes ukrán Olegszandr Abramenko a férfi síakrobaták ugrás számának díjtáadóján a 2022-es pekingi téli olimpián, a csangcsiakoui zónában lévő Kenting Havas Parkban 2022. február 17-én. Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk