Mérsékelte a homofób ultrák miatt kiszabott büntetést az UEFA

  • narancs.hu
  • 2021. november 17.

Sport

Három helyett csak két meccset kell zárt kapuk mögött játszania a magyar válogatottnak. 

Másodfokon mérsékelte a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon egyes magyar szurkolók viselkedése miatt a hazai szövetségre kirótt büntetését az UEFA - írja az MLSZ honlapja.

Első fokon a 100 ezer eurós pénzbírság mellett három zártkapus meccsre büntették a szövetséget (ebből a harmadikat felfüggesztették), az új döntés viszont már csak két zártkapus mérkőzésről szól, amiből a második felfüggesztett. 

A válogatott jövő júniusban és szeptemberben fog legközelebb UEFA-rendezésű tétmeccset játszani a Nemzetek Ligájában, így a büntetést akkor lehet érvényesíteni.

Az UEFA azért szankcionált, mert a nyári EB mindhárom magyar meccsén homofób rigmusokat kiabáltak egyes magyar szurkolók (például: "Christiano homoszexuál", "Buzi franciák, bonjour"), illetve a rasszizmus elleni tiltakozást kifigurázó molinókat is felmutattak.

Az MLSZ fellebbezett - "a rasszizmus elleni elkötelezettségének hangsúlyozása mellett" -, mert meggyőződésük szerint a találkozókon jellemzően a sportszerű szurkolás volt tapasztalható.

Megtámadta a magyar szövetség a FIFA döntését is, amivel két zártkapus meccsre büntették a magyar szövetséget a szeptemberi magyar-angol vb-selejtezőn tapasztalt rasszista inzultosok miatt, de a FIFA ezt a döntést másodfokon is megerősítette.  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk