Ötvenhat érmet szereztek az orosz úszók a magyar ifjúsági bajnokságon

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 30.

Sport

Nyílt versenyként hirdették meg az eseményt, de a hazai klubokat is meglepte a „Russian Federation” nevű csapat létszáma.

Harmincnégy arannyal, tizenkét ezüsttel és tíz bronzzal a „Russian Federation” (Orosz Föderáció) nevű csapat végzett az élen az úszók ifjúsági bajnokságának éremtáblázatán egy debreceni versenyen – írja a hvg.hu.

Az augusztus 7–10. között a Debreceni Sportuszodában megrendezett versenyen 49 csapat 261 úszója indult, köztük egy amerikai és egy ciprusi klub egy-egy sportolója, valamint 32 orosz, hazájuk úszószövetségének képviseletében. Erre azért volt lehetőségük, mert a február 1-jétől érvényes idei versenykiírás – ahogyan a korábbi években is – nyílt versenyként hirdette meg az eseményt, amely így bekerült a vizes sportokat tömörítő világszervezet, a World Aquatics (WA) versenynaptárába is. Az oroszok közel egy éve indulhatnak újra nemzetközi úszóversenyeken, szigorú szabályok betartása mellett, semleges státuszban.

A hírportál felidézte, az orosz ifik magyarországi versenyzése már tavasszal téma volt: az orosz úszószövetség elnöke, Vlagyimir Szalnyikov a RIA Nyovosztyi állami hírügynökségnek márciusban arról beszélt, hogy zajlanak az erről szóló egyeztetések, áprilisban pedig már azt közölte a Match TV-vel, hogy megszületett a megállapodás a magyar szövetséggel, és hogy a részvételüket a magyar fél kezdeményezte. A lap megkeresésére Szántó Dávid, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) nemzetközi vezetője cáfolta ezt. Elmondása szerint az oroszoktól valóban érkezett megkeresés arról, hogy nagy csapattal érkeznének a versenyre, ám „a MÚSZ-nak nem volt jogalapja nemet mondani, de szándéka sem volt kizárni őket, ha a feltételeknek megfelelnek”.

Gratulàlunk! Szèp eredmèny💪🏽💪🏽💪🏽hajrà Iron😍

Posted by Iron Swim on Saturday, August 10, 2024

Szántó Dávid szerint az, hogy végül ilyen sok orosz győzelem született a versenyen, segít a magyar fiataloknak és a felkészítőiknek abban, hogy felmérjék a helyzetüket. A legnagyobb időkülönbségek az oroszok javára a váltószámokban mutatkoztak; volt olyan futam, amelyben a csapatuk több mint tíz másodpercet vert a legjobb magyar egységre. Szántó Dávid ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az oroszoknál a válogatottak úsztak, míg a magyaroknál a sportolók a saját klubjukat képviselték.

A MÚSZ nemzetközi vezetője azt is kiemelte, hogy a verseny hivatalos oldalára felkerült – és Hosszú Katinka úszóklubja, az Iron Swim által is megosztott –, jelentős orosz fölényt mutató éremtábla a nyílt kategória eredményeit mutatja, a MÚSZ pedig nem ezt, hanem a magyar bajnokság táblázatát veszi figyelembe – ez minden nyíltnak hirdetett verseny esetén így van –, és az egyesületi támogatásokat is az alapján hirdeti ki. Az viszont elismerte, hogy

a klubok képviselőit elsőre meglepte, hogy az oroszok ilyen nagy számban vesznek részt az országos bajnokságon.

Bár Szántó Dávid szerint a versenyen odafigyeltek a WA által felállított semlegességi szabályok betartására, az éremtáblázaton mégis Russian Federation névvel szerepel az orosz csapat, holott elvileg csak „egyéni semleges sportolóknak” lehetne őket nevezni. A nemzetközi vezető ezt azzal magyarázta, hogy a versenyzők az Orosz Úszószövetség (angolul Russian Swimming Federation), nem pedig Oroszország csapataként vettek részt az eseményen, a szervezet nevét pedig magyarul „orosz szövetségként” rövidítették le. A Russian Federation azonban Oroszország hivatalos elnevezésének, az Oroszországi Föderációnak az angol neve is. Az egybeesést Szántó „szerencsétlen megoldásnak” nevezte.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Négy év után jutott eszébe a leköszönő fideszes polgármesternek, hogy többmilliós jubileumi jutalom jár neki

Dávid Zoltán orosházi városvezető jegyezte a saját maga jutalmazásáról szóló előterjesztést. Ráadásul úgy, hogy az négy évvel ezelőtt lett volna esedékes. Az ellenzék szerint mindez elévült, így törvénytelen. Néhány szakértő dodonai véleményére támaszkodva a fideszes többség persze megszavazta az előterjesztést.