Rakonczay 847 kilométert futva győzött a hatnapos VB-n

  • narancs.hu
  • 2023. március 19.

Sport

A nők mezőnyében a magyar-kanadai Szilasi Viktória 694,9 kilométerrel lett világbajnok Olaszországban.

Múlt vasárnap kezdődött és szombaton délután fejeződött be az olaszországi Policoróban a hatnapos világbajnokság, amelyet a GOMU ultrafutó szervezet rendezett. A férfiaknál és a nőknél is magyar versenyző győzött. Rakonczai Gábor 847,6 kilométerrel, a kanadai-magyar Szilasi Viktória (Viki Brown) pedig 694.9 kilométerrel – tudósít a Csupasport.hu.

Ezeken a versenyeken az indulók maguk osztják be futó- és pihenőidejüket, az nyer, aki a megadott időkereten belül a legnagyobb távolságot teszi meg. Ehhez az szükséges, hogy az ember tökéletesen ismerje magát, végig jól gazdálkodjon az erejével, és gyorsabban regenerálódjon, mint a többiek a nap mint nap lefutott több mint száz kilométer után.

A Csupasport cikkéből, illetve Rakonczay segítőjének, Lesi Zoltánnak a Facebook-beszámolójából kiderül, hogy a verseny hat napja izgalmasan telt:

„Bocsánat hogy csak most jelentkezem, Gábor reggelre is tartogatott még egy kis drámát. A lényeg azonban hogy megvan amiért jőttünk. Megjártunk nagy mélységeket és magasságokat, de megvan a Világbajnoki Cím, új magyar csúccsal. 847km 6 nap alatt.

Kérlek, beszéljétek le ezt a szerencsétlent arról, hogy ilyet még egyszer csináljon, vagy ha nem sikerül, valaki jöjjön vele helyettem.

Nekem ez nagyon kimerítő volt pszichésen és érzelmileg (ha van ilyen). Szerintem sok ilyet már nem bírnék ki. Nagyon köszönöm Barátom, és gratulálok! Köszönöm nektek is a biztatást, ahogy Gábornak, nekem is sok erőt adott. Most búcsúzom innen, legközelebb már Gábor jelentkezik remélhetőleg egy hosszabb beszámolóval”.

Rakonczai azért is hajtott, hogy saját szeptemberi csúcsát, a 844,1 kilométert felül tudja-e múlni, de az is fontos cél volt, hogy eleve 800 kilométer fölé jusson, mert ezen az olasz versenyen ez még egy indulónak sem sikerült. 

Rakonczay Gábor mögött a második a német Adrian Rewig lett 823.9 kilométerrel, a lengyel Pawel Zuk pedig 805.6 kilométert tett meg a hat nap alatt.

A nőknél a kanadai-magyar Szilasi Viktória győzött, 694.9 kilométerrel, a román Mara Guler (645.1) és a szintén magyar Drabik Krisztina (622.5) előtt.

A Szilasi és Drabik alkotta magyar női válogatott csapatban világbajnok lett, a kéttagú magyar férfiválogatott, Rakonczay és Fodor Szilárd ezüstérmes. Fodor 690,3 kilométert futott. A vidalon a legeredményesebb utánpótlás korú versenyző is magyar lett, Török Benjamin, aki 602 kilométert tett meg. 

A leadkép forrása Rakonczay Gábor Facebook-oldala, a fotó a 700. kilométer után készült

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.

„Még erős a magyar felhozatal”

Mi a helyzet a Trafóval a Sberbank csődje óta? Visszakapták-e a pénzüket? – kérdeztük az illetékestől. A beszélgetés során szó esett még arculatváltásról, színházi fenntarthatóságról, a független előadóművészek helyzetéről, egyáltalán a magyar kultúra kilátásairól.