Rapport döntetlennel kezdett a sakkvilágbajnok-jelöltek között

Sport

A hányatott sorsú magyar sakkozó hatórás összecsapás után osztozott meg az egy ponton lengyel ellenfelével.

Pénteken kezdte szereplését a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős madridi tornáján Rapport Richárd.

A sötét figurákat vezető magyar nemzetközi nagymester a nyitónapon a lengyel Jan-Krzysztof Dudával a 69. lépést követően, hatórás, küzdelmes összecsapás végén osztozott meg az egy ponton. A felek korábban négy klasszikus partit váltottak, ebből kettőt a 24 esztendős lengyel nyert meg és egy döntetlen mellett egy Rapport-siker született.

A nyitókörben az orosz, de a FIDE színeiben versenyző Jan Nyepomnyascsij és az amerikai Fabiano Caruana tudott győzni. Az előző vb-döntőt elveszítő Nyepomnyascsij sötéttel kerekedett a kínai Ting Li-zsen fölé, míg Caruana honfitársát, Hikaru Nakamurát múlta felül világossal.

A 26 éves Rapport 2764 Élő-pontjával a világranglista nyolcadik helyezettjeként versenyez a spanyol fővárosban, ahol mindenki kétszer mérkőzik meg mindenkivel, váltott színekkel. A torna teljes díjalapja 500 ezer euró, és a 48 ezer euróval gazdagodó győztes jövőre a vb-címért játszhat a regnáló világbajnokkal, a titulust kilenc éve birtokló norvég Magnus Carlsennel.

Rapport a második fordulóban az iráni származású, de francia színekben versenyző Alireza Firouzjával mérkőzik meg, aki éppen szombaton ünnepli 19. születésnapját.

Eredmények, 1. forduló:

Jan-Krzysztof Duda (lengyel)-Rapport Richárd döntetlen

Ting Li-zsen (kínai)-Jan Nyepomnyascsij (FIDE) 0-1

Fabiano Caruana (amerikai)-Hikaru Nakamura (amerikai) 1-0

Tejmur Radzsabov (azeri)-Alireza Firouzja (francia) döntetlen

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.