Rossi az olasz és a magyar himnuszt is elénekli kedden

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. június 6.

Sport

Pikáns meccs jön a Nemzetek Ligájában, a magyar labdarúgó-válogatott az olasszal mérkőzik. A két szövetségi kapitány korábban együtt játszott a Sampdoriában.

Marco Rossi szövetségi kapitány pályafutása legpikánsabb mérkőzésére készül a magyar labdarúgó-válogatott élén, ugyanis saját hazája, Olaszország válogatottja ellen, Cesenában ül majd kedden a kispadon a Nemzetek Ligája élvonalának második fordulójában. 

Az 57 éves tréner elárulta, hogy olaszként a hazai csapat himnuszát is énekli majd, ahogy a magyart is fogja. Rossi számára külön presztízspárharcot jelenthet, hogy az Európa-bajnok Squadra Azzurrát jó barátja, Roberto Mancini irányítja, akivel 1993 és 1995 között együtt játszott a Sampdoria színeiben.

A magyar csapat szombaton Szoboszlai Dominik tizenegyesgólja révén hatvan év után legyőzte az angol válogatottat, szép játékkal, de szomorú körülmények között. 

Az olaszok új együttes felépítésébe kezdtek, miután nagy meglepetésre Eb-aranyérmesként nem jutottak ki a katari világbajnokságra, az új játékosoknak pedig még idő kell, amíg beérnek, legalábbis erről tanúskodik, hogy az azúrkékek immár öt tétmérkőzés óta nyeretlenek.

A magyarokat illetően a legnagyobb kérdés, hogy mennyit vett ki a futballistákból az angolok felett aratott 1–0-s diadal, különösen azt figyelembe véve, hogy a koronavírusos Gazdag Dániel és a sérült Botka Endre után Kleinheisler László is kidőlt. Ugyanakkor a rivális annyiban mindenképpen hátrányban van e tekintetben, hogy már két mérkőzésen van túl a mostani válogatott periódusban. A németek elleni, 1–1-es döntetlennel végződött Nemzetek Ligája-rajt előtt ugyanis az interkontinentális Szuperkupáért megmérkőzött Argentínával, amely könnyedén, 3–0-ra legyőzte. Az olaszokat tehát biztosan fűti a bizonyítási vágy, hogy ismét győztesen hagyhassák el a pályát.

A csoport másik meccsén igazi csúcsrangadót rendeznek, ugyanis a válogatott szinten ősi riválisnak tekinthető németek Münchenben fogadják az angolokat, akikkel a futballtörténelemben több klasszikusnak számító meccset játszottak már Eb-ken és vb-ken.

A magyarok a Nemzetek Ligája első kiírását még a harmadik vonalban, azaz a C divízióban kezdték, aztán az átszervezés hatására feljutottak a másodosztályt jelentő B divízióba, ahol csoportjukat megnyerve az élvonalba kerültek. A világszínvonalú ellenfeleket nézve minimális az esély rá, de az élvonalbeli szereplés egyben azt is jelenti, hogy most először a sorozat trófeájáért is harcba száll Marco Rossi szövetségi kapitány együttese, mivel az A divízió négy csoportgyőztese küzdhet majd meg a végső diadalért a 2023 júniusában sorra kerülő négyes tornán.

Ami viszont az A divíziós szerepléssel járó legfontosabb előny, hogy igen jó esélyt kínál az Eb-pótselejtezős részvételre, ha a magyar válogatott jövőre lemaradna a kijutást jelentő első két helyről a hagyományos selejtezősorozatban. A pótselejtező 12 csapatos mezőnye ugyanis a Nemzetek Ligája alapján alakul ki. Alapvetően az A, B és C divízió négy-négy csoportgyőztese alkotná, de ha valamelyik első helyezett kvalifikálja magát a selejtezősorozatból, akkor az adott osztály következő legmagasabban rangsorolt együttesére száll a jog. Ez azt jelenti, hogy az élvonalnak négy pótselejtezős helye van, márpedig legutóbb az A divízióból kizárólag Izland nem jutott ki egyenes ágon a kontinensviadalra, így akkor a szigetországiak csoportutolsóként is pótselejtezőt játszhattak, aztán éppen a magyarok ütötték el őket az Eb-részvételtől. Ha az élvonal 16 csapatából legalább 12 kijut a hagyományos selejtezősorozatból az Eb-re, akkor a maradék négy lemaradó együttes mindenképpen pótselejtezős lesz, erre pedig igen jó esély van. A pótkvalifikációban aztán három ágon egymeccses elődöntőt és döntőt rendeznek a részvételért.

Az Olaszország–Magyarország mérkőzés kedden 20.45-kor kezdődik. 

A csoportot az első forduló után jelenleg Magyarország vezeti, Olaszország, Németország és Anglia előtt. Június 11-én Magyarország Németországgal játszik a Puskás Arénában, június 14-én pedig a mieink ismét az angolokkal mérkőznek meg Wolverhamptonban. Az ötödik és hatodik forduló mérközéseit szeptember 23-án és 26-án játsszák. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk