Visszalép a Skoda és a Nivea a támogatástól, ha Minszkben lesz a hoki-vb

  • narancs.hu
  • 2021.01.16 20:02

Sport

Szponzorok a fehérorosz rendezés ellen.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) főszponzora, a Skoda, valamint a Nivea visszalép a támogatástól, amennyiben Minszk otthon adhat idén a világbajnokságnak. 

Az IIHF-en hónapok óta nagy a nyomás, hogy vegye el a rendezés jogát a fehéroroszoktól a belpolitikai helyzet miatt. A Skoda jelezte: 28 éve büszke partnere a szövetségnek, ám az emberi jogokat tiszteletben kell tartani.

A vb-t az eredeti tervek szerint Minszk és Riga közösen rendezi május 21. és június 6. között.

René Fasel, az IIHF elnöke pénteken - miután hétfőn Minszkben találkozott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel és a szervezőbizottság belorusz tagjaival - úgy nyilatkozott: van B tervük arra az esetre, ha Fehéroroszország nem tudja vendégül látni a vb mezőnyét. Hozzátette: Lettország egyedül is lehet rendező, vagy pedig Dánia és Szlovákia ad otthont a tornának. A döntés várhatóan a január 25-26-i IIHF-tanácsülésen születik meg.

Lukasenka tavaly augusztusi újraválasztása óta a fehérorosz ellenzék folyamatosan tüntet az elnök távozását és új választások kiírását követelve. Számos ország, így a 2021-es vb másik rendezője, Lettország is arra szólította fel az IIHF-et, hogy vigye el a tornát Minszkből a fehéroroszországi feszült politikai helyzet, az ellenzékiekkel szembeni erőszakos hatósági fellépések és a sorozatos bebörtönzések miatt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) november végén hivatalos eljárást indított az amúgy Lukasenka vezette fehérorosz nemzeti olimpiai bizottság ellen, a rendőri erőszak miatt pedig az Európai Unió úgy határozott, hogy szankciókkal sújtja azokat, akik felelősek a brutalitásért.

Hétfőn Lukasenka a Fasellel történt megbeszélése után úgy fogalmazott: a nemzetközi bírálatok ellenére országa készen áll a május-júniusi jégkorong-világbajnokság társrendezőjeként a lebonyolításra. (MTI)

 

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.