NYÁRI PROGRAMAJÁNLÓ - rés a présen

„A gyerekkórházi munka a prioritás”

Kamilla-Karamella Drrrrr, azaz Vági Zsuzsa bohóc

  • 2019.07.20 13:06

Színház

rés a présen: Tényleg bohóc a foglalkozásod?

Vági Zsuzsa: Igen, bohóc vagyok, a nevem Kamilla bohóc, de amióta bohócdoktorként is dolgozom a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványnál – az alapítás óta, azaz bő 22 éve –, az­óta a Kamilla-Karamella Drrrrr a teljes nevem. A Kamilla nagyon egészséges, a karamella édes, de időnként odakozmál, a Drrrr pedig azért van, mert szeretek motorozni.

rap: Miről szól a Kamilla Cirkuszvilág?

VZS: Ez a helyszín neve a Gyerek Szigeten, ahová a cirkuszművészet minél több ágát igyekszem meghívni, hogy találkozhassanak vele a gyerekek, sőt bele is kóstolhassanak. Mivel az Állami Artistaképző Intézetben tanultam, amint módom nyílt rá, meghívtam a tanáraimat, hogy tartsanak foglalkozást a Gyerek Szigeten. Csodás, ugyanakkor hihetetlenül nehéz művészetnek tartom a cirkuszi artisták munkáját, és ezzel tudtam picit hozzájárulni, hogy a közönségükkel, esetlegesen a jövő cirkuszművészeivel közelebbi kapcsolatba kerülhessenek. Több fiatal is nálunk találkozott először közvetlenül az artistasággal, amit azóta is gyakorol.

rap: Kik a munkatársaid a Gyerek Szigeten?

VZS: Elsősorban a bohócdoktor társaim, de régóta együtt dolgozunk például Gönczi Robival, aki az egyik Waldorf iskolában fantasztikus zsonglőrképzést is nyújt a fiataloknak, és időnként elképesztő tehetségeket ismerünk meg az ő jóvoltából. De Turai Bálint és Szakács Ildikó is, és már jó pár éve a Rippel fivérek is állandó partnereim ennek a rendezvénysorozatnak a kivitelezésében.

rap: Honnan indítottál és hogyan értél el idáig a pályádon?

VZS: Az Artistaképző Intézet kísérleti bohócképzése után rengeteg szabadtéri rendezvény, népünnepély, vidéki és fővárosi művelődési házi gyermekelőadás részese voltam. Imádtam az antivilágban, amikor iskolás és óvodás korú gyerekekkel töltötték meg a jó kis lerobbant művelődési házi nézőtereket, és fantasztikus hangulatban, óriási öröm és szeretet közepette zajlott minden műsor. Aztán néhány évig a Cigánykerék című tévéműsor szereplőiként is sokan megismerhettek bennünket. Később befogadó színházakban játszottunk egyre inkább színházi formában. Nemes-Nagy Ágnes, Mosonyi Aliz, Kipling s legutóbb Dániel András meséiből állítottunk gyerekszínpadra előadást. Közben, immár jó 22 éve, a gyerekkórházi munka lett számomra a prioritás. Itt az improvizáció, az érzékeny figyelem teszi nagyon izgalmassá a feladatot, és az is, hogy a kórházban a gyerek egészséges „részét” aktivizáljuk, amivel indirekt módon segítjük a gyógyulását.

rap: Mikor találkozhatnak még veletek a kölykök a Gyerek Szigeten?

VZS: Az utolsó hétvégén (június 21–22.) is 10 és 18 óra között várjuk őket. A cirkuszi artistatanodát a Rippel fivérek artistaakadémiájának tanárai és diákjai működtetik. Találkozhatnak a gyerekek Turai Bálinttal és zsonglőrtársával, Gerivel, akik nemcsak foglalkozást vezetnek majd a kicsiknek és nagyobbaknak, de fellépőink lesznek a Poronty Cirkusz porondján is. Itt lesz látható Rolando bűvész is és a Poronty Cirkusz fő-fő szereplői: Fogas, Dudor, meg persze Kamilla bohóc. A Bohóc-Erdőbe a legkisebbeket is szeretettel várjuk, hogy bejárják egészen a bálna hasától az oroszlánok szájáig minden zegzugát.

rap: Miért jó a Gyerek Sziget?

VZS: Azért szuper jó hely, mert minden korosztály és mindenféle érdeklődésű gyerek és szülő talál olyan helyszínt, ahol jól érezheti magát, s mindezt ráadásul belépő nélkül.

rap: Gyerekkorodban ki volt a kedvenc hősöd, előadód?

VZS: Akkoriban a hősnőket kedveltem, és Elektra vagy Jeanne d’Arc szerettem volna lenni. Később Buster Keaton és Chaplin lettek a kedvenceim.

Neked ajánljuk