A nyílt levélnek nincs gazdája, de elégedetlenek a színészek Veszprémben

  • Varga Domokos Péter
  • 2019. szeptember 2.

Színház

Nagy a ködösítés, de valami tényleg nincs rendben a veszprémi színházban.

Nem a társulat írta a Veszprémi Petőfi Színházról az interneten megjelent nyílt levelet – ezt az intézmény Fb-oldalán megjelent közlemény állítja. A nyílt levél többek között arra kéri az igazgatói pályázatról döntő bizottságot, hogy ne szavazzon újra bizalmat a jelenlegi színházvezetésnek. A nyílt levél megjelenése után, szombat délután rendkívüli társulati ülést tartottak az intézményben. A közleményt ezt követően hozták nyilvánosságra, melyet az ott jelen lévő 41 művészek és munkatárs egyöntetűen aláírt. (A színház társulatának körülbelül még egyszer ennyi tagja van.)

A nyílt levél augusztus 30-án a blogspot.com oldalon jelent meg, a „Veszprémi Petőfi Színház Társulata” néven írták alá – a bejegyzést azóta törölték. Erre a színház közleménye is utal, jelezve, hogy ez a körülmény megkérdőjelezi az írás hitelességét. Azt is megfogalmazták, a „nyílt levelet nem ők írták, és a nevükkel való visszaélés miatt rendőrségi feljelentést tesznek”.

A színház bejárata

A színház bejárata

Fotó: A szerző felvétele

A nyílt levélben volt olvasható az is, hogy a színház vezetése az utóbbi években folyamatosan rombolta a dolgozók önbecsülését, megaláztak  20–30 éve ott dolgozó kiváló színházi szakembereket. Arról is írnak, megszüntették a színészházat, ellehetetlenítették a szakszervezetet. Megemlítették, hogy az egyik neves színészük sérelmére „durva beavatkozás” történt. Erről az esetről a 444.hu augusztus 30-án számolt be. (A cikk szerint az egyik színésznő munkajogi vitába keveredett az intézmény vezetőjével, nem volt hajlandó egy ezzel kapcsolatos dokumentumot aláírni, és amikor távozni akart, Oberfrank Pál igazgató az ajtóban elállta az útját. A színésznő személyi szabadság megsértése miatt tett rendőrségi feljelentést, Oberfrank Pál pedig hamis vád miatt kíván a hatóságokhoz fordulni. A Veszprémi Rendőrkapitányság a színésznő följelentése ügyében nyomozást rendelt el.)

A Petőfi Színház közleménye ugyan nem tartalmazza, de a lapunkhoz eljutott megbízható információ szerint az ülésen az is elhangzott, az intézményben valóban vannak belső konfliktusok a vezetés és a színészek között. Ezek megoldásában a társulati ülésen részt vevők kérték a fenntartó veszprémi önkormányzat közreműködését.

Figyelmébe ajánljuk