rés a présen

„A rendszeren nem változtatok”

Pálosi István mozdulatművész, koreográfus, pedagógus

  • rés a présen
  • 2019. szeptember 22.

Színház

rés a présen: Egy éve hunyt el Fenyves Márk, akivel közösen alapítottátok a Mozdulatművészek Házát, és őriztétek az orkesztika hagyományait. Mi történt az elmúlt egy évben az intézményben?

Pálosi István: Gyászoltunk, de nem tehettük meg, hogy bezárjunk, meghirdetett programjaink voltak, futó projektek, melyeket továbbviszek, számos barát és szakmai támogató segítségével: nyári kurzusok, tanfolyamok. Életreform-kiállítás a Műcsarnokban, 20. SzólóDuó Fesztivál, előadások, új rendezvények, tanulmánykötet kiadása, pályázatok és elszámolások, hosszan lehetne sorolni. Márkkal 25 évet dolgoztunk együtt, teljes szimbiózisban, most folytatom a munkát. Kiadunk róla egy könyvet Az utolsó orkesztész címmel, amelyben megpróbáljuk összefoglalni sokrétű szakmai tevékenységét, bemutatni egyedi és megismételhetetlen lényét. Koreográfiái tovább élnek az előadásainkban, ami meg lekerült a repertoárról, az mind megtalálható a gyűjteményünkben. Az orkesztikát és a mozdulatkórust tanítom tovább.

rap: Kikkel dolgozik most a MOHA?

PI: A rendszeren nem változtatok, az már jól kialakult az elmúlt húsz évben, számos független alkotó próbál nálunk. Nyitott közösségi hely vagyunk, teret adunk minden izgalmas ötletnek és valódi szakmai törekvésnek. A laikusok oktatása és a fiatal, kísérletező művészek segítése marad a fókuszban. A közösség építése a legfontosabb feladatunk, amit mi a művészet és tudomány köré szervezünk. Folytatjuk az együttműködést a Kontakt Táncért Alapítvánnyal, a MU Színházzal, a német Barnes Crossing és a lengyel Eferte Fundacja Rozwoju Tańca nevű szervezetekkel. Rezidencia programunkban fiatal alkotóknak adunk bemutatkozási lehetőséget, a MOHA-esteken rendszeresen fellép a Magyar Mozdulatművészeti Társulat, a Mándy Ildikó Társulata, Böröcz Petra Flamenco társulata és számos alkalmi társulás, szólóprodukció. Kísérleti kisfilmszemlét indítottunk és folytatjuk a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál szervezését.

rap: Milyen előadásaitok lesznek a következő évadban?

PI: A társulat augusztus 24-én Erőtér címmel mutatja be térspecifikus előadását a Műcsarnokban, szeptember 6-án újra játsszuk a Magyar Mozdulatművészeti Társulat legújabb rekonstrukciós darabját, az Hommage à Kovács Éva c. előadást, valamint munkabemutatója lesz Madam Deficit címmel a Mándy Ildikó Társulatának a MOHA-ban (Bp. IX., Tagló u. 11–13. – a szerk.). Ezeket az előadásokat tovább játszszuk az évad folyamán. Rezidencia programunk idei első bemutatója szeptemberben lesz, ezt a Győri Művészeti Szakgimnázium frissen végzett növendéke, Tamaskó Helén alkotja meg. A SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál magyarországi jelölőköre 2019. december 7-én lesz a MOHA-ban, a fesztivál 2020. január 15–18. között megy a MOHA-ban és a MU Színházban. Az évad második felében tervezzük bemutatni új előadásunkat Dimenziók címmel. Mozdulatművészet, művészi torna és mozdulatkórus rendszeres tanfolyamaink szeptember közepén indulnak, intenzív kurzusaink havonta, kéthavonta lesznek tematikusan kiírva. Számos fotós és képzőművészeti kurzus is indul, ezek egyeztetése még zajlik.

rap: Van-e életed a MOHA-n kívül?

PI: A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium balettmestere és tánctanára vagyok, külföldön és itthon is tartok kurzusokat, a tudományos kutatói munka sokszor más helyszínekre juttat el, az idő és a tér ilyenkor kitágul, minden izgalmas feladat érdekel, és rengeteg energiával tölt fel. Társulatunk szeptemberben a németországi Eutinban vendégszerepel, a Tanztheater Eutin – Horváth Krisztina társulatával közösen. Kísérleti táncfilmen dolgozom, állandóan keresem a kortárs művész társaimmal a kapcsolódási pontot. A mozdulatművészet a létem, mindent ez határoz meg, és a felelőssége is már egy személyben az enyém. Fontos új feladatom a megfelelő utánpótlás kinevelése, akiknek átadhatom e nemes értéket és hagyományt. Remélem, lesz rá időm.

Figyelmébe ajánljuk