Adományokat gyűjt a színházi szakma áthidaló támogatásához a Független Előadó-művészeti Szövetség

  • CD
  • 2020. március 26.

Színház

Segélyalapot hoz létre a szervezet. Azoknak segítenének, akiknek azonnali pénzbeli támogatásra van szükségük. A független előadó-művészeti terület intézményi háttér és szociális védőháló nélkül különösen védtelen a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben.

Segélyalapot hoz létre a koronavírus-járvány terjedésének megállítása érdekében elrendelt, az előadó-művészeti területen dolgozókat is súlyosan érintő korlátozó intézkedések hatásának csökkentésére a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ).

Fontos lépésnek tartja a szervezet, hogy a kormány meghozta a járvánnyal kapcsolatos rendkívüli intézkedéseket, így arra kérnek minden nézőt és támogatót, hogy azokat vegyék komolyan, tartsák és tartassák be a veszélyhelyzetben. "Mindannyiunk érdeke, hogy átvészeljük ezt az időszakot." Ugyanakkor felhívják a figyelmet: valamennyi művészeti ágazatban jellemző, hogy a szabadúszó művészeknek, a független társulatoknál dolgozóknak, a színházi alvállalkozók munkavállalóinak egyetlen bevételi forrásuk a munkájuk, amelyet most bizonytalan ideig nem végezhetnek.

A független előadó-művészeti terület intézményi háttér és szociális védőháló nélkül különösen  védtelen a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben.

A FESZ a színházi alkotóművészek és valamennyi színházi háttérmunkás (technikusok, díszítők, adminisztrátorok, súgók, asszisztensek stb) jövedelempótló támogatását kezdte el megszervezni a napokban.

Mint arról korábban beszámoltunk, a helyzet súlyosságát felismerve a Thália Színház létrehozott egy az előadó-művészeket segítő Színházi Szolidaritási Alapot 15 millió forint induló keretösszeggel.

A független társulatoknak nincsenek tartalékaik

A FESZ becslése alapján legalább 1000-2000 ember lehet érintett, de mivel nincs egységes és hiteles adatszolgáltatás, a legtöbben pedig több helyen is dolgoznak, a statisztikai adatok is torzítanak. E becslésben azonban nem szerepelnek például sem a szinkronszínészek, sem az ezen a területen dolgozó egyéb, nem előadó-művészeti vállalkozók.

Rihay-Kovács Zita, a FESZ ügyvezető-titkára a Narancs kérdésre elmondta: egy dolog, hogy március 12. után nem játszanak a színházak, de mivel a működési támogatásokat a függetlenek leghamarabb júniusban kapják meg, már a márciusi munkák díjára sincs meg a fedezet sok szervezetnél. Ez azt jelenti például, hogy februárban egy független társulatnál dolgozó táncos még úgy tudta, márciusban lesz 5 előadása egy társulattal, amiért számlázhat 100 000 forintot. Ugyanígy egy technikus naptárában is ott volt 10-15 előadás, ami után tervezett bevételt; ennek most csak egy részét kapja majd meg. Az április hónapról pedig egyelőre senki nem tud semmit.

A FESZ vezetője hangsúlyozta, hogy a független társulatoknak jellemzően nincsenek tartalékaik, a társulatok az év első hónapjaiban a jegybevételből és a forgalmazási bevételekből élnek és fizetik a munkatársakat.

Ki tudja, lesz-e fizetőképes kereslet?

A kormány hétfőn bejelentett újabb gazdasági intézkedései szerint az előadó-művészeti tevékenységet végzők március-június hónapokra mentesülnek a KATA befizetése alól. A FESZ közlése szerint ilyenformán egy olyan kiadással kevesebb lesz a független területen dolgozó előadó-művészeknek és az e területen tevékenykedő vállalkozóknak, amelyhez nem kapcsolódik bevétel. Bár lehetne szüneteltetni is a vállalkozást, akkor azonban nincs mód a tevékenység folytatására, ráadásul ha a szüneteltetés alatt mégis akadna feladat, nem  tudnák elvállalni. A kormány intézkedésének köszönhetően legalább nem kell amiatt aggódni, hogy a bevételeik (már ha lesznek megbízások) elegendők lesznek-e a KATA közteherre. Ám hosszabb távon e könnyítés sem oldja meg a kieső bevételek pótlását.

Felmerül a kérdés, veszélyezteti-e jelen helyzet a független társulatok létét. Rihay-Kovács Zita szerint ha a társulat vezetője kénytelen elengedni a társulat tagjait, és ők a megélhetésükért más munkát vállalnak, akkor a társulat szétesik. A segítséget az jelentheti, ha a veszélyhelyzet ideje alatt is fenn tud maradni egy minimális munkakapcsolat, ha az alkotófolyamatok nem szakadnak meg végképp, hanem csak átalakulnak, alkalmazkodva a körülményekhez. Ehhez azonban pénzügyi támogatásra van szükség, ideértve a folyamatban lévő pályázatok átstrukturálását. "Egyelőre a minisztériumi támogatások esetében 2020. augusztus 31-ig lehet kitolni a megvalósítási határidőket, ez azonban nem elég, hiszen így, ha minden jól megy, nyáron kezdene újra játszani és bemutatni minden színház, ezért túlkínálat lenne, és nem tudhatjuk, lesz-e fizetőképes kereslet" – emelte ki a FESZ ügyvezetője.

A Független Előadó-művészeti Szövetség is csatlakozott ahhoz a petícióhoz, amely a Déryné programra biztosított forrást a területen dolgozók jövedelempótló támogatására kéri fordítani. Nagy segítség lenne, ha az állam olyan pályázatokat írna ki, amelyek az online térbe visszaszorult szakma számára lehetőséget ad a munkára ebben az időszakban is.

A FESZ vezetője arról is beszélt, hogy nagyon sokan tudnának és szeretnének dolgozni, "bízunk benne, hogy az állam és az önkormányzatok segítenek abban, hogy a munkát vállalók be tudjanak kapcsolódni" a lehetséges feladatok ellátásába.

Több olyan példaértékű segítő civil mozgalom indult a közösségi oldalakon, ahol a független színház és tánc területén alkotók is találhatnak munkát e nehéz időszakban. Így van, aki a lehetőségeihez mérten árut pakol, polcokat tölt fel, futárkodik, költöztet, tanít, gyerekekre vigyáz vagy például gyógyszertárban kisegít.

false

A FESZ a Segélyalapot az Örkény Színház januári adományából 4 000 000 forintos keretösszeggel indítja. A Segélyalap bővítéséhez a FESZ a nézők és művészeteket kedvelő lakosság segítségére is számít. Adományozni az adjukossze.hu oldalon vagy közvetlen banki átutalással lehet:

Az adományokat közvetlenül az alábbi bankszámlaszámra is lehet utalni: Független Előadó-művészeti Szövetség,16200106-11660206. A közlemény rovatba azt írják:segélyalap.

A most létrehozott támogatási alap azoknak segít, akiknek azonnali pénzbeli támogatásra van szükségük. A szervezők bíznak abban, hogy a kormány hamarosan meghozza az újabb válságkezelő intézkedéseit, és a kulturális szféra leginkább kiszolgáltatott szereplőit sem hagyják védőháló nélkül.

A FESZ az igénylés feltételeit, az elosztás módját és feltételeit március végéig alakítja ki. A tervek szerint a elosztás elveinek meghatározására és a döntések meghozatalára kuratóriumot hoznak létre az érintett színházi szakmák képviselőiből. Az igénylések benyújtására várhatóan április elejétől kezdődően lesz mód, a támogatás mértéke pedig értelemszerűen a befolyó adományok összegétől és az igénylők számától függ.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.