Alföldi: Az országot kéne megráznia az ilyen történéseknek
alfoldi_top_story_lead_top_story_lead.jpg

Alföldi: Az országot kéne megráznia az ilyen történéseknek

  • narancs.hu
  • 2018.04.17 12:20

Színház

Megszólalt a színész-rendező, miután Pécsről kitették az egyik színdarabját.

Ahogy délelőtt megírtuk, a pécsi Kodály Központ lemondta az Igenis, miniszterelnök úr! című, kormánykritikus darabot.

A 24.hu telefonon érte utol az előadás egyik főszereplőjét, Alföldi Róbertet.

Ő azt mondta, egyelőre nem tudja, miért marad el az előadás, de nem nagyon tud mást elképzelni, mint hogy a zalaegerszegi mintába illeszkedik ez is, ami eléggé elszomorítja.

„Borzalmas, de hát mi más oka lehet? Főleg az a gyanús az egészben, hogy postán küldik, és nagy kuss van. Rejtély, hogy miért mondták le” – mondta Alföldi. Szerinte bármilyen technikai akadály is közbejöhet, ami miatt elmarad egy előadás, de olyankor ezt nem szokták titkolni. A színész azt is elmondta, megszokta már, hogy ilyenek történnek vele.

„De nem engem kéne megráznia, hanem az országot. Nem önmagában ennek az esetnek, hanem hogy egyáltalán ilyenek történhetnek.”

Neked ajánljuk

Sorsod Texas

  • Uitz Renáta

A kormányerők őszi politikai évadnyitása igazán eseménydúsra sikeredett: az ellenzéki előválasztás kismiska abban a politikai térben, ahol a katolikus egyház feje – és globális médiasztárja – celebrál szentmisét az eucharisztikus világkongresszus margóján.

Nem családi ügy

  • Hüttl Tivadar
  • Pásztor Emese

Az európai uniós források korrupt felhasználásáról szóló hírek ma már ritkán keltenek elsöprő közérdeklődést: az elmúlt 11 év eltompította a felháborodásért felelős idegpályákat.

„Szergej, megírtad?”

Az 1962-es novocserkasszki vérengzésről készített filmje, a Kedves elvtársak! a héten kerül a mozikba. Andrej Koncsalovszkij orosz rendezővel Tarkovszkijról, Stallonéról, a szovjet és az orosz himnuszról és a filmjeinek milliárdos finanszírozójáról beszélgettünk.

A belső zsarnok

  • TPP

Tiltakozó tömeg gyűlik a térre a nyomorúságos életfeltételek, az egyre romló munkakörülmények miatt. Vörös zászlókat lengetnek, Marx és Lenin képét emelik a magasba.

„Ez inkább szolgálat”

  • Soós Tamás

Több mint harminc éve próbálta filmre vinni Füst Milán híres regényét, ami a Testről és lélekről Oscar-jelölése után végre össze is jött neki. A feleségem történetéről, a „gonosz” cannes-i kritikákról, a Freeszfe keretein belül zajló oktatásról, és a férfilét vonzó és mérgező oldalairól is beszélgettünk vele.

Az utolsó békeharcos

A görög kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, ravatalánál százezrek álltak sorba. A 96 éves korában elhunyt görög zeneszerző hosszú élete szó szerint annak a szabadságeszménynek megtestesülése volt, amelyet általában a Mediterráneummal kapcsolatban szokás elképzelni.

A szabadságot vették el

Hogy hol jött szembe a parameter.sk nevű, olvasásra egyébként meglehetősen érdemes szlovákiai magyar híroldal podcast­sorozatának linkje, már meg nem mondjuk. Alapvetően a keresési szokásainkról árulkodik a dolog, de talán ez sem ilyen egyszerű. Megfigyel a rendszer, de kiismerni egészen sosem fog, talán ennyivel biztathatjuk magunkat.