Benedek Miklós a Nemzet Színésze lett

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 6.

Színház

1969 óta a színpadon.

Benedek Miklóst választották a Nemzet Színészének – adta hírül a Nemzeti Színház.

Ezt a címet a Nemzeti Színház adományozza annak a színésznek, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, már elmúlt 62 éves, illetve négy évtizedet a színészi pályán, vagy 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

A nemzeti színjátszás élő művészeinek kitüntetése ez a magyar nyelv ápolásáért, a nemzeti irodalom tolmácsolásáért, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztéséért, népszerűsítéséért. A címet egyszerre tizenketten viselhetik, az életük végéig.  Először 2000. augusztus 22-én választottak a Nemzet Színészét. Ezt a címet megkapta Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari.

Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja. 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött.

 
Benedek Miklós Bogulawski szerepében Spiró György Az imposztor című színdarabjának fotóspróbáján a József Attila Színházban 2022. április 7-én. A darabot Bagó Bertalan rendezésében április 9-én mutatják be. Fotó: Máthé Zoltán / MTI
 

 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. A nagy sikerű Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Számos előadást rendezett, köztük Heltai Jenő-, Molnár Ferenc- és Shakespeare-darabokat.

2011 óta játszik az Orlai Produkció előadásaiban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk