rés a présen

„Megélni Magyarországon”

  • rés a présen
  • 2023. szeptember 6.

Színház

Bot Ádám táncos

rés a présen: Mikor találtad ki, hogy kortárs táncos leszel?

Bot Ádám: Nem készültem előadó-művészeti pályára, a tánc hobbiként volt jelen az életemben, egészen a főiskoláig. Hétéves voltam, amikor édesanyám elvitt egy társastánctanfolyamra, s azonnal megszerettem, de ahogy elkezdtem versenyekre járni, elmúlt a varázs. A megmutatkozási vágy hajtott, szerettem szerepelni, de sosem voltam kompetitív alkat. Közben a bátyám elkezdett egy tánctagozatos gimnáziumot, és az év végi gálájukon láttam először mezítlábas lányokat „furcsán” mozogni a színpadon. Ez volt az első kortárstáncélményem, és azonnal tudtam, hogy én is ezt akarom csinálni.

rap: Eddig kikkel dolgoztál együtt?

BÁ: Dezső Virág, a Mozgás-Teátrum Egyesület vezetőjének növendéke vagyok, amit egy megkerülhetetlen referenciapontnak tartok a pályám szempontjából. Virágtól tanultam mindazt, amivel izgalmassá tudom tenni a színpadi jelenlétemet. Pataky Klári előadásaival a gimnazista éveim alatt találkoztam, és akkor elgondoltam, hogy ha táncos lennék, ebben a társulatban szeretnék dolgozni. Jó néhány évvel később adódott a lehetőség az első közös munkára, és közel tíz éve veszek részt a társulat előadásaiban. A meghatározó élmények között említeném még a Katona Gáborral, illetve a Ziggurat Projecttel és az L1 Egyesülettel folytatott munkákat. Utóbbinál a legemlékezetesebb Ladjánszki Márta Emily & Alice című, két táncosnőre komponált koreográfiájának felújítása két férfi táncosra.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.