rés a présen

Budapest legújabb színházának bemutatkozása

Németh Kristóf színész, színházigazgató

  • rés a présen
  • 2018. február 20.

Színház

rés a présen: Mit kell tudnunk a Fórum Színházról?

Németh Kristóf: A Fórum Színház egy Nonprofit Közhasznú Kft., van egy irodánk és próbatermünk Budán, az állandó játszóhelyünk az Uránia Nemzeti Filmszínház, ebben a formában az idén állt fel a cég. A tulajdonos én vagyok, ám Kovács Balázs producertársam nélkül félkarú óriás lennék. A gödöllői Művészetek Házával pedig egy kölcsönösen gyümölcsöző koprodukciós viszonyt alakítottunk ki.

rap: Az első ősbemutatótok A forgatókönyv című darab. Mi az aktualitása az 1939-es hollywoodi történetnek?

NK: Ezt a vígjátékot először és egyedül a Fórum Színházban láthatja a publikum. A legenda szerint úgy született meg az Elfújta a szél forgatókönyve, hogy három ember bezárkózott egy hétre egy irodába, és addig nem jöttek, nem jöhettek ki onnan, amíg el nem készülnek a tökéletes alkotással. Ennek az őrült és vicces hétnek a történetét ismerheti meg a közönség. A darab valójában egy legendás producer irodájában játszódik és minden szereplő valóságos alak. A 20. század első felében az Európában teret nyerő fasizmus elől menekülő emigráns művészek egy része lett később Hollywood meghatározó szellemi köre, tehát társadalmi-politikai kérdéseket is felvet az író, Ron Hutchinson.

rap: Kik készítették az előadást?

NK: Galambos Attila műfordítása pompásan sikerült, és a sztori mellett a sziporkázó dialógok lehetnek egy sikeres előadás alapjai. Szerednyey Béla, Csonka András, Magyar Attila és Pleskó Szimonetta pedig parádésan játszik Szente Vajk rendezésében. A háttérben dolgozók áldozatos munkája persze pont olyan fontos, mint a sztároké, hiszen „háttér nélkül nincs előtér”.

rap: Hogy sikerült a bemutató, és mikor lesz még műsoron a darab?

NK: A december 6-i díszbemutató igazi örömünnep volt, zsúfolt telt ház előtt. Legközelebb december 27-én, január 10-én játszunk és februártól folyamatosan. Öröm volt látni, hogy milyen sok barát, szakmabeli érdeklődő jött el Budapest legújabb színházának bemutatkozására. 14 év felett mindenkinek szívből ajánlom az előadást, hiszen igazi családi élmény. Megjegyzem, hogy az Uránia akadálymentes, előadásainkat pedig jelnyelvi tolmácsok is segítik.

rap: Mire számíthatunk még?

NK: Ősbemutatóval nyitott a Fórum Színház, hamarosan egy világsikerű krimivel és egy újabb vígjátékkal jövünk. Folytatom a Mesterek és tanítványok című sorozatomat, ahol eddig Szinetár Miklós, Gálvölgyi János, Benedek Miklós, Karinthy Márton és tanítványaik tiszteltek meg a részvételükkel. A repertoár valójában a következő évadra tud kiteljesedni, most kőre követ rakunk és egy biztos alapokon nyugvó teátrumot építünk fel. Témaválasztásban alapvetően filmhez és színházhoz kapcsolódó ősbemutatókat tervezek.

rap: Producerként is dolgozol, de színészként is találkozhat még veled a közönség?

NK: A producer dolga elsősorban minden lehetőség, pénzügyi fedezet, infrastrukturális környezet, adminisztrációs háttér, személyi igény és jogi feltétel előteremtése, ami őrült felelősség és embert próbáló feladat. Ezzel együtt hamarosan színészként is megjelenek a Fórum Színházban, vendégként pedig másik teátrumokban is.

Figyelmébe ajánljuk