Fesztiválmelléklet

"Gyüttmöntként csakis a szegedit"

Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület gazdasági vezetője

  • rés a présen
  • 2013. szeptember 29.

Színház

rés a présen: Már-már veszélyben volt tavaly a Thealter léte, hogyan tudtátok idén mégis ilyen gazdag programokkal megcsinálni a fesztivált?

Martinkovics Katalin: A helyzetünk annyival volt nehezebb az elmúlt néhány évben, amennyivel az ún. alternatív színházak és intézményeik helyzete romlott, de 23 éve alapélményem a fesztivál utolsó napjával kapcsolatban, hogy vajon mindenre futja-e majd, és hogy mi lesz jövőre. Sok tervünk nem valósult meg, a fellépőinket is szívesebben tartanánk Szegeden hosszabb ideig, jobb körülmények között. Ami nem változott az évtizedek alatt: a közönség lelkesedése és az a csodálatos érzés, hogy ami létrejött, amit egymástól kaptak, azzal a nézők is, az alkotók is elégedettek. Persze pénz nélkül semmilyen fesztivált nem lehet csinálni - az utóbbi tíz évben változatlan összege ellenére is nagy biztonságot adott a szegedi önkormányzattal kötött keretszerződés.

rap: Mikor volt az első utófesztivál, és idén mi lesz a műsor?

MK: 2011 szeptemberében volt az első Thealter U21 plusz kisfesztiválunk, az elnevezés arra utal, hogy ősszel a fiatalok kerülnek a fókuszba, és azt is jelzi, hogy szeretnénk a "testvérfesztivált" a nyári eseménysorozat rangjára emelni. Teret adunk a bemutatkozásra budapesti és vidéki művészeti középiskolásoknak, de pályakezdő alkotók, Szegeden még nem vagy kevéssé ismert csoportok is lehetőséget kapnak. Szeretnénk rendszeressé tenni a határon túli magyar nyelvű színészképzésben részt vevők szereplését is a fesztiválon, és nyitni a társművészetek felé. Tavaly a fesztivál részeként osztálytermi színházi előadásokat is bemutattunk, és mindig van visszatérő vendégünk - mindezek az idei terveink közt is szerepelnek. Az idén október első hosszú hétvégéjére tervezünk izgalmas programot.

rap: Nyár végén, ősszel miért érdemes még Szegedre menni?

MK: Szegeden az ember kifinomult ízlésű, tudatos kultúrafogyasztóvá válhat, hiszen itt az év minden szakában óriási a választék. Szeptemberben mi is visszatérünk, és nem csak állandó helyszínünkön, a Régi zsinagógában, de a Kisszínházban és középiskolákban is színházazunk. Szeptember 15-ig még látható a Kass Galériában adrMáriás-kiállítás,októberben pedig a hagyományoknak megfelelően újra lesz SZTE 'szi Kulturális Fesztivál, Szegedi Bolgár Kulturális Napok, október 17-18-ánjelentkezik a Sínbusz Kultúrcsempész Fesztivál is, és ne feledkezzünk meg a mindig figyelemre méltó produkciókat ígérő Armel Operafesztiválról se - és ez még csak az október... Két kultúrfröccs között pedig érdemes kitekerni a Vadasparkba, és gyönyörködni a szurikátákban.

rap: Elkezdtétek-e már a jövő évi Thealter előkészületeit?

MK: A fesztivál hazai és határon túli produkcióit mindig az évad legizgalmasabb alkotásai közül választjuk ki, így ez az utolsó pillanatokra marad. Azt azonban már most tudjuk, hogy a következő évet Grotowskinak, valamint a kortárs lengyel színháznak szeretnénk szentelni.

rap: Melyik halászlére esküszöl?

MK: Gyüttmöntként csakis a szegedit mondhatom...Szeptember első hétvégéje közel két évtizede aNemzetközi Tiszai Halfesztivál ideje, ahol mindenki kedvére kóstolgathat.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?