Tartalom

(2013-08-29)

Snoblesse
Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Nincs választásuk- HÖK-furcsaságok Kaposváron

Egyszerűen elmulasztották kiírni a választásokat a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karán működő hallgatói önkormányzat elnöki posztjára, így a tavaly év elején átmenetileg megbízott HÖK-elnök immár bő másfél éve ül a székében. Az egyetemi HÖK-ben hasonló a helyzet, de ez az egész jóformán senkit nem zavar. A történetben futólag a helyi Fidelitas is feltűnik.

Publicisztika

Sárosi Péter

Publicisztika

Követő emberfogás

Kell-e rendőr az iskolába?

Tizenéves gyerekeket vezetnek el rendőrök bilincsbe verve az iskolai folyosón falfirkáért, verekedésért, vagy egyszerűen csak a köznyugalom megzavarásáért? Ez eddig csak az Egyesült Államokban lehetett megszokott látvány, ezután a magyar iskolákban is azzá válhat.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Térdre, imához

Hoffmann Rózsának lehet egy szép évnyitó beszéde még abból az időből, amikor iskolaigazgató volt a XIII. kerületben.

Egotrip

Bán Zoltán András: Noé vendéglője

Egotrip

Második számla: Milyen lehet négy deci?

Vajon milyen lehet négy deci? - kérdem és tartom a tályogos fény felé a Fizetőpincér által asztalomra csapott második fröccsömet, miközben rágyújtok egy cigarettára, vagyis élek elbeszélői teljhatalmammal, melynek erejével könnyedén olyan helyszínre viszem a jelenetemet, ahol az egészségemet vadállati aktivitással védő állami rendeletek még nem tiltják a dohányzást.

Belpol

Miért nem fog megbukni a kormány romapolitikája? - I.

Belpol

Habverés

A legszegényebbeket érintő represszív intézkedések világosan mutatják, hogy a kormány érzékeny a romák többségét sújtó problémákra: hibátlanul oda üt, ahol a legjobban fáj.

Belpol

Lám, a cápa - Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója pályaképe

A Marketing & Média szaklap hatodik éve rangsorolja a média legbefolyásosabb szereplőit, és ez a lista hatodik éve Dirk Gerkens nevével kezdődik. A német-spanyol üzletember tizenkét esztendeje vezeti a legtőkeerősebb médiavállalkozásként ismert RTL Klubot, és esze ágában sincs abbahagyni. Utánajártunk, miként lett Gerkens a magyar média legtekintélyesebb embere.

Interjú

Belpol

"Szeptemberben lerendezzük"

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke az ellenzék és a miniszterelnök-jelölés válságáról

Pénteken elpattant a húr az MSZP és az Együtt 2014 között: míg Bajnai Gordon egy közösen megszervezett közvélemény-kutatással zárná le a baloldali miniszterelnökjelölt személyének kérdését, addig Mesterházy Attila és pártja egy országos előválasztással. Az új helyzetről elsőként az MSZP elnökét kérdeztük.

Zene

mi a kotta?

Zene

Két (román) tánc

"Előrebocsátom, hogy Bartók Bélához régi jóindulat, sőt barátság fűz, s hogy kiváló tehetségnek tartom őt, amiért mindig teljes elismeréssel viseltettem vele szemben. Ez azonban nem gátolhat meg abban, hogy az igazságnak megfelelően ki ne jelentsem, hogy a román népzenéről szóló cikkének egy német folyóiratban való megjelentetését most szerfölött időszerűtlennek, sőt szerencsétlennek tartom.

Zene

"Schubert jól szól éneklő fűrészen" – Ágoston Béla dzsesszzenész

Önmagát egyszerűen csak zeneközelítőnek nevezi. A hangszereknek, amin játszani tud, valamint aktuális formációinak se szeri, se száma, bár ami az utóbbit illeti, szerinte egy is elég volna, csak nincs kivel. A dzsesszzenésszel a belefáradásról, a gauguini távlatokról és a szeptemberi Zuboly-koncert kapcsán az együttes lehetséges újjáalakulásáról is beszélgettünk, valamint egy ötletről, amelynek magját a Boney M. plántálta el benne.

Koncert

Zene

Roger Waters: A Fal

Akit pár évtizede hosszú hajú, kölyökképű zenei agytrösztként ismertünk, az pár nap híján 70 évesen, sármosan, ősz lobonccal és barázdált arccal vezeti elő a rockzene egyik legnagyobb hatású művét.

Lemez

Zene

Ras G: Back On The Planet

Az utóbbi években a Ras G művésznéven ismertté vált Gregory Shortert a szakírók a Los Angeles-i újvonalas hiphopszcéna egyik legkarakteresebb, legnagyobb reménységű figurájaként tartják számon.

DVD

Zene

Donizetti: Lammermoori Lucia

Donizetti Lammermoori Lucia című operájának szoprán dívái régebben üveghangú énekesnők voltak, akik csilingelő, kristályos koloratúrákban érvényesítették a bomlott agyú hősnő bontakozó és az "őrülési jelenetben" kulmináló ideggyöngeségét.

Színház

Színház

Színház

Rita Zimmer-Wolfgang Kohlhaase: Hal négyesben

Rita Zimmer-Wolfgang Kohlhaase Hal négyesben című darabját, mint látják, ketten írták; de ketten csinálták a díszletet és a jelmezt meg még a koreográfiát is; a zenét meg már hárman, és a színpadon négyen állnak - és ehhez képest nagyjából minden, de minden rémes.

Interaktív

Fesztiválmelléklet

Interaktív

A második, valahol keleten

Kassa és az EKF

Európa Kulturális Fővárosa, polgári pompa, lépten-nyomon magyar emlékek, Márai minden mennyiségben - ez nem hangzik rosszul, bár nagyon izgalmasan sem. Akkor miért is menjen az ember Kassára?

Tévé

Interaktív

Borfelmutatás

Borvacsora

Szerelem, bor, barátság, tisztesség, becsület - ad átfogó előzetest Kovács "Koko" István a legutóbb épp a villányi borvidék termelvényeit népszerűsítő műsor kezdetén, s mi tagadás, a fellengzősen elhadart témák közül utóbb valóban szó esik - a borról.

Film

tévésmaci

Film

Mordulj, bolha!

Amikor Sztupa és Troché bolyongásaik során elérkeztek a városba, ahol csak villamosok jártak, szemük sem rebbent. Azt hitték, tudnak mindent, hisz ők is olvasnak bédekkereket, s a lapok kis színes hírein is általában rajta tartják a szemüket. Hallottak ők már eleget a messzi városról, ahol csak villamosok járnak, s különben is, mit nekik; bérkocsit, vagyis taxit nem használnak, a busz zajos, környezetszennyező és büdös kívül-belül, a troli tipikus komcsi vircsaft, s a nagyvárosok zöme földrajzilag nincsen olyan helyzetben, hogy hajójáratokkal oldja meg lakói és vendégei boldogulását.

Film

Talpig trutyiban - Chlo‘ë Grace Moretz gyereksztár

11 évesen különös kegyetlenséggel és bájjal osztotta a halált a Kick-Assben; azóta lecsapott rá Martin Scorsese, Tim Burton és Olivier Assayas is. Hollywood legkapósabb 16 évesével a nemrég bemutatott Kick-Ass 2 apropóján Londonban beszélgettünk.

DVD

Film

Bosszútól fűtve

Mi a közös a dán Niels Arden Oplev, a német Oliver Hirschbiegel és - csak hogy koreai példánk is legyen - a dél-koreai Kim Jee-woon munkásságában? Hát, csak annyi, hogy Hollywoodba érve úgy darálta be őket a rendszer, mintha nem is nemzetközileg ünnepelt rendezők, hanem kávéhordó gyakornokok lennének.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Beszűkült térben

Folyamatos Jelen V. VI. VII.

A magyar fotográfia intézményi állóvizét fölkavarták mostanában: egyelőre nem ismert háttérkoncepció alapján, az érintettek - képzőművészek, fotóművészek, kurátorok és kritikusok - véleményének szokásos megkerülésével Ernst Lajos egykori múzeumából fotográfiai célú kiállítóhely lesz.

Könyv

Könyvsorozat

Könyv

Robert Van Gulik: A kínai detektív

A tizenhat darabból álló, nálunk az ötödik kötetnél tartó krimisorozat hőse, Di bíró a negyvenes években nyomozott először. Magyarországon két kiadónál jelentek meg történetei, például a haranggyilkosság esete az Albatrosz sorozatban, 1987-ben.

Sport
Tudomány
Riport

Riport

Újjáépül a Várbazár - Ki költözik a kirakatba?

Az ígéretek szerint 2014 tavaszára támad fel poraiból - de ehhez nem elég, ha a téglákig lecsupaszított torzó visszakapja az Ybl által megálmodott köntösét. Ha nem akar a pusztulásra ítélt színpadi kellékek sorsára jutni, a Várbazárnak hasznossá kell válnia.

Gasztro

kertész lesek

Gasztro

Kerekedi csárda

A 19. században még az Alföld volt a csárda intézményének legfőbb helyszíne, a 20. század közepére-végére már a Balaton környéke volt hangos a muzsikaszótól. Persze a két a dolog csak a nevében egyezett, míg a régi csárda maga volt a megtestesült funkcionalitás, néhány kivételt leszámítva az új vendéglátás legsötétebb bugyra lett, elsősorban a külföldi vendég megkopasztásának emblematikus helyszíne.

chili&vanília

Gasztro

Pazar paradicsomok

Hát Csabát a Lehelen ismerik-e? Nála bukkannak fel nyaranta azok a pazar paradicsomok, a szivárvány minden színében. A portékájáról rögtön könnyen felismerhető, mert minden zöldség más, mint a többieknél. Akad nála sárga, hosszúkás paradicsom, kis lila és fekete koktél, piros-zöld cirmos, aztán tűzpiros ökörszív, nem is beszélve az olaszok nagy kedvencéről, a hosszúkás, édes, lédús San Marzano fajtáról.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Klass - Elu pärast

Gyerekek iskolai terrorizálására ahány elrettentő példa, majdnem annyi mozgóképes megoldás ismeretes. Az észt Ilmar Raag a naturalista utat választotta, képein dokumentarista megoldások keverednek videoklipszerű bevágásokkal - de nem csak az ábrázoltakhoz jól passzoló és stílusos megvalósítás miatt hatásos film a 2007-es Klass - Az osztály, hanem főként a pontossága miatt.

Tévétorrent

Tévétorrent

Næturvaktin

Mindenkinek megvan a maga keresztje. Az irodistáknak, a kisbolti eladóknak és a benzinkutasoknak feltehetőleg az, hogy nem készülhet róluk komoly sorozat: abszurditás, blődség és helyzetkomikum jár nekik, Doktor House-i drámát vagy tiszteletteljes nyomozóirodát még csak nem is álmodhatnak maguknak.