Idén a Gyévuska a legjobb előadás a Szemle Plusz fesztiválon

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 14.

Színház

Óriási érdeklődés, teltház, pótszékek: a zsűri döntése szerint a Miskolci Nemzeti Színház vitte el a fődíjat, a legjobb az Ascher Tamás rendezte Gyévuska című előadás lett.

Teltházzal zajlott a Szemle Plusz színházi fesztivál a Városmajori Szabadtéri Színpad szervezésében. Az augusztus végi seregszemle díjaiért tizenkét előadás szállt versenybe, és a szeptember 13-i díjkiosztón a zsűri döntése szerint a Miskolci Nemzeti Színház vitte el a fődíjat, a legjobb előadás az Ascher Tamás rendezte Gyévuska lett.

A Szemle Plusz fesztiválon hat vidéki és határon túli előadás versenyez egymással, míg a másik játszóhelyén, a margitszigeti Kristály Színtéren hat kamaraelőadás. 2024-ben hagyományteremtő céllal egy kísérő eseményt is létrehoztak a szervezők: a Szemle OFF elnevezésű kísérőprogramon hat színészképző iskola is lehetőséget kapott a bemutatkozásra egy-egy vizsgaelőadással (SZFE, a kaposvári MATE Rippl-Rónai Művészeti Intézet, a Freeszfe Egyesület, a Nemes Nagy Ágnes Színészképzés, a Pesti Magyar Színiakadémia és a Keleti István Művészeti Iskola).

„Ez nem versenyműfaj, ez művészet” – nyilatkozta Zsurzs Kati Aase-díjas színésznő, a Kristály Színtér egyik zsűritagja a Szemle Plusz kezdetén. Társaival, Kerekes József Jászai Mari-díjas színésszel és Benkő Nórával, a Városmajori Szabadtéri Színpad igazgatójával a hat produkció megtekintése után meghozták a döntésüket, két igazán erős női történetet hozva ki győztesnek a felhozatalból.

A Kristályban a legjobb előadás a Gergye Krisztián rendezésében, Pető Kata és Rohonyi Barnabás szereplésével készült Milf című előadás lett, amely a negyvenes nőkkel kapcsolatos előítéletekről szól, míg a legjobb alakítás díja Sodró Elizát illeti, aki a fiatal Janikovszky Évát jelenítette meg a Kizárólag az utókor számára című előadásban.

 
Fotó: Juhász Éva / Szemle Plusz Díjkiosztó
 

 

A városmajori színpadon a hagyományok szerint másik zsűri állt össze, Benkő Nóra, Hernádi Judit, Kocsis Gergely színművész és Háy János író nézte végig a hat előadást. Az újonnan alapított társulati különdíjat az Újvidéki Színház érdemelte ki a Történt egyszer Újvidéken című, a színház 50. születésnapjára készült produkcióval. A tatabányai Jászai Mari Színház csapata három díjat is bezsebelt a zsűri döntése szerint a Hóhérok című előadással: Szikszai Rémusz a legjobb rendezés díját, Király Attila pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat nyerte el, és a csapathoz érkezett a Budapest Főváros Önkormányzata által felajánlott Budapest a fiatal tehetségekért díj is, melyet Bartos Ági színésznő kapott meg ezúttal. A zsűri idén a legjobb előadás díjat a Miskolci Nemzeti Színház csapatának ítélte, a Gyévuska című produkcióért.

2024-ben a legjobb női főszereplő díját B. Fülöp Erzsébet marosvásárhelyi színésznő kapta, aki a romániai Bözödújfalu tragédiájának történetét feldolgozó, Az igazság gyertyái című előadás szereplője volt, a legjobb női mellékszereplő díját pedig Hartai Petra nyerte el a Liliom című előadásban Juli szerepéért. Rendhagyó módon hárman nyertek idén megosztott legjobb férfi mellékszereplő díjat, az Iráni konferencia szereplői Sepsiszentgyörgyről: Pálffy Tibor, Szakács László, Mátray László.

A közönség idén is értékelhette a számára tetsző előadásokat a Szemle Pluszon, ők Az igazság gyertyái című marosvásárhelyi előadást tartották a legjobbnak a Városmajorban, a Kristály Színtéren pedig a Márfi Márk Telik – egy óra az életedből című, saját életéből írt önvallomásos produkciója nyerte el leginkább a nézők tetszését.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk