Színház a kanapéról, otthonról az ünnepek alatt

Színház

Előadások, koncertek az online térben, az Örkénytől a Globe-ig. Ünnepi kulturális ajánlónk karácsonytól január elejéig.

 

Minden tekintetben más ez az év, mint a többi. Idén biztos nem megyünk megnézni A diótörőt, és talán kevesebb mersszel ajándékozunk színházjegyet is, mert hát ki tudhatja, mi következik. A színházi élmény, ha máshogy ugyan, mégis lehetséges, hiszen ha nem is a színházba, operába besétálva, de otthonról, a kanapéról sok-sok kultúrprogramot élvezhetünk. A korlátozások miatt bezárni kényszerült színházak, operák többsége ugyanis valahogy megpróbál az életünk része maradni. Ez pedig remek otthonülős kulturális programokat jelent, amelyekre érdemes figyelni az ünnepek alatt is.

A gyűjtés persze nem teljes körű, bővítése abszolút ajánlott.

e-Színház

Dőljünk hátra kényelmesen és menjünk el az e-Színházba! A honlap több társulatnak nyújt közös felületet, így válogathatunk:

előadásaiból. Ráadásul koncerteket is kínál a

A honlapon rendkívül felhasználóbarát módon lehet tájékozódni, és megtalálhatóak rajta élőben megtartott előadások valós idejű közvetítései; már felvett és adott időpontban lejátszott produkciók; a kényelmeseknek bármikor megnézhető felvett előadások is. A jegyárak kifizetésével pedig most nemcsak élményt vehetünk, hanem a színházak túlélését is segítjük. Az intézmények honlapjain és a közös platformon is részletes útmutató segíti a jegyvásárlást és az előadásnézést.

A színházak többségének saját honlapján, Facebook-oldalán vagy Youtube-csatornáján is elérhető valamilyen streamingszolgáltatás; azokban az esetekben, ahol van erre dedikált saját platformjuk, azt külön is linkeltük. Érdemes a programokat böngészni, ugyanis az ünnepek alatt sem kell unatkozunk, ha esetleg színházi programmal dobnánk fel a két bejgli közti szünetet.

SzínházTV

A SzínházTV a másik remek gyűjtőplatform arra, hogy otthonról élvezzünk előadásokat. Itt

 • a Centrál Színház,
 • a Füge,
 • a Játékszín,
 • a Jurányi Inkubátorház,
 • a Katona József Színház,
 • az Orlai produkciós Iroda,
 • a Radnóti Színház
 • és Budaörsi Latinovits Színház

darabraira válthatunk jegyet. Választék van, a két ünnep között sem kell program nélkül maradnunk. Ráadásul éppúgy, mint az e-Színháznál, itt is van lehetőség a színházjegyek ajándékozására. A programokat a világ minden táján, 4K HD minőségben, az élő előadás online közvetítéseként lehet elérni, és nemcsak felnőtteknek, hanem gyerekeknek szóló meseelőadást is találunk a kínálatban.

 
SzínházTV 

Átrium Színház

Az Átrium társulata is több előadást tervezett a karácsony és újév közötti napokra, amelyeket szintén online tesznek elérhetővé: a jegyvásárláskor megkapott linken tekinthető meg az előadás.

Madách Színház

A Madách Színház a saját,  SzínpadON elnevezésű platformján keresztül igyekszik a nézőkkel maradni, és duett koncertekkel várja a musical szerelmeseinek az ünnepek alatt is.

Budapesti Operettszínház

A musical mellett az operettek kedvelőit sem hagyják magukra: az Operett online nevő streamingszolgáltatást december elején indították, ahol a legnépszerűbb előadásaik broadcast-minőségben rögzített verzójára válthatnak jegyet az érdeklődők.

Magyar Állami Operaház

Az OperaLive már 2020 szeptemberében elstartolt, és a Facebookon közvetít áriaesteket, operakeresztmetszeteket, kamarakoncerteket. Teljes opera- és balettelőadások fizetős streamelését is tervezik elérhetővé tenni, ez valószínűleg 2021 januárjától valósulhat meg.

December 24-én 15:00-tól pedig – szintén a közösségi oldalukon –  ingyenesen elérhetővé teszik A diótörő  teljes előadását. (A balett december 25-én éjfélig lesz visszanézhető.)

 Zeneakadémia

A Zeneakadémia virtuális hangversenyteremben, az "Online Koncertteremben" várja a hallgatóságot. Szolgáltatásukban ingyenesen és élőben követhetők a közönség nélkül megtartott koncertjeik, és közvetítenek korábban rögzített hangversenyeket is. A programokat a Zeneakadémia honlapján, Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján lehet megtalálni.

Nemzeti Táncszínház

Novemberben elindult a TáncszínházOn, a Nemzeti Táncszínház online platformja is, ahol minden héten kedden és csütörtökön felnőtt előadásokat vetítenek 20:30-tól és szombaton gyerekelőadásokat 11:00-tól. A vetítések ingyenesek, viszont csak magyarországi IP címről érhetőek el.

 

Művészetek Palotája

A  Müpa Home keretén belül a szokásos időpontokban – műfajtól függően 19:00-kor, 19:30-kor vagy 20:00-kor – virtuális hangversenytermet nyitnak, ahol egyrészt élőben (de közönség nélkül) zajló előadásokat közvetítenek a honlapjukon és Youtube-csatornájukon, másrészt  a legemlékezetesebb előadások felvételeit is megtekinthetővé teszik, méghozzá díjtalanul.

Mindemellett egy (pontosabban 24) karácsonyi meglepetéssel is előrukkoltak, és bármikor elérhető digitális tartalomként tettek elérhetővé több izgalmas produkciót. A felvételek teljes hosszúságban való eléréséhez egyes esetekben Müpa+ hűségprogramhoz való csatlakozás szükséges, ez azonban díjmentes regisztrációból áll csupán.

Kolibri Színház

A fiatalabb színházlátogatóknak sem kell lemondaniuk az élményekről, erre ad lehetőséget például a Kolibri Színház; hétvégente felvételről teszik hozzáférhetővé korábbi előadásaikat. A jegyek a honlapjukon keresztül már 1000 forintért is kaphatóak.

Youtube-csatornájukon és a Facebook-oldalukon pedig napi online sorozatként (este hat órától) futtatják a Kolibri MobilMeséket, amelyben a társulat tagjai minden nap egy-egy mesével, verssel vagy dallal jelentkeznek.

Budapest Bábszínház

A bábszínház nemcsak a gyerekeké, most pedig azok is megnézhetnek egy-egy előadást, akik eddig nem jutottak el bábelőadásra. A Bábfilmszínház minden napra tartogat egy-egy megnézhető előadást, a jegyek ára 2500 és 4900 forint között mozog. Az előadások mindig egy bizonyos idősávban tekintetőek meg és külföldön is elérhetőek.

 
Felvétel Weöres Sándor Holdbeli csónakosának előadásából
Fotó: EDER VERA / Budapest Bábszínház
 

Nem csak a hazai kulturális élet színe-java kényszerült online térbe, így most olyan intézmények és társulatok előadásait is megtekinthetjük, amelyekre egyébként nem biztos, hogy lenne lehetőségünk eljutni. Érdemes böngészni, ugyanis minden műfaj képviselteti magát a járvány hatására előretörő digitális felületeken. Jobb időpont nem is lehet arra, hogy "ellátogassunk" például a Wiener Staatsoper opera- és balettelőadásainak egyikére, amelyeket regisztráció után bárki ingyenesen streamelhet a világ bármely pontjáról. Néhány előadás felvételét díjmentesen elérhetővé teszi a londoni Shakespeare's Globe is, aki pedig még többre vágyik a nagy angol mestertől, az némi díj ellenében az előadásokról készült filmek archívumában is kutakodhat.

Neked ajánljuk

A bizonytalanság tudománya

 • Fekete Émi

Betlen Anna a nemváltoztatás és transzmozgalom kritikusaként minősítette a nemi egyedfejlődésről, az interszexualitásról, valamint a nemi átalakító kezelések egyes egészségügyi kérdéseiről szóló írásaimat. Bírálata szerint „nagyrészt fikciókra, tisztázatlan, átgondolatlan állításokra” alapoztam tételeimet. 

Az örök másodikok

 • Nagy István

Hiába számít Wales legsikeresebb együttesének a Manic Street Preachers, a top pozíció eddig csak egyszer, a This Is My Truth Tell Me Yoursszal jött össze nekik a brit albumlistán, és annak is már 23 éve.

Ismétlő órák

 • Bacsadi Zsófia

1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós, a magyar mozgóképkultúra sokat vitatott főalakja. Legfőbb ideje, hogy utánanyúljunk, amíg nem távolodik túl messzire.

Kosztümben

 • TPP

A Füst Milán-regény adaptálásával régi álmát valósítja meg a hosszú kihagyás után a filmezéshez a fesztiváldíjakkal elhalmozott, Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmmel visszatért, ekként nagyobb s drágább tervek megvalósítására jobb eséllyel pályázó Enyedi Ildikó.

Álljunk meg egy szóra!

 • Novák Piroska

Husz Ágnes keramikusművész 1994 óta él és dolgozik Japánban. A Tomeishi-projekt, egy nemzetközi színtérre tervezett utazó kiállítás tavaly debütált Tokióban. A budapesti helyszínre érve az anyag már olyan friss és helyspecifikus darabokkal is bővült, amelyek a nyáron készültek Kecskeméten, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban.

Szörnyeink

 • Rádai Andrea

Ritkán fordul elő, hogy epikus mű színházi adaptációja nem hagy hiány­érzetet maga után. A Káli holtak ilyen, sőt a feldolgozás bizonyos értelemben meg is haladja az alapjául szolgáló regényt, de legalábbis megoldásokat kínál a szöveg vélt vagy valós problémáira.

„Két évig pihentem”

 • Csáki Judit

Lassan negyven éve a Katona társulatának tagja. Most leg­újabb bemutatója, a Káli holtak kapcsán kérdeztük a hosszú szériákról, a pihenésről és a színház szerepéről.

„Remélem, vicces”

Humor, irónia, szokatlanság keveredik az alakjában. Kaposváron végzett, tagja volt Bodó Viktor társulatának, majd szabad­úszóként számos – főleg független – produkcióban dolgozott, amelyek közül talán A halál kilovagolt Perzsiából volt a legki­emelkedőbb. Útkeresésről, stand-upról, és az egykori SZFE-ről is beszélgettünk.

„Mintha egy démon”

 • Szentgyörgyi Rita

A római székhelyű NoGravity Company alapítója egyedülálló összművészeti előadásokat hoz létre saját fejlesztésű színházi gépek és koreográfiai technikák segítségével. A társulat a megújult Budapesti Őszi Fesztiválra, a Dante halálának 700. évfordulójára tervezett Infernóval érkezik, hogy háromdimenziós koreográfiával, repülő táncosokkal és káprázatos jelmezekkel repítsenek el minket a barokk kor illúziószínházába.