A téli kerékpárszerviz 5 kötelező eleme

  • Fizetett tartalom
  • 2023. november 29.

Támogatott tartalom

Sokan száműzik kerékpárjukat a garázsba vagy a biciklitárolóba, amint kezd lehűlni az idő. Pedig akár a leghidegebb téli hónapokban is nagy hasznát vehetjük kétkerekű járművünknek, különösen, ha megejtjük a kötelező szervizt, amivel felkészíthetjük az időjárás viszontagságaira. Bizony, nemcsak az autónkat érdemes évente egyszer-kétszer átnézetni, hanem a biciklinket is!

Miért fontos a téli kerékpárszerviz? A korrózió elleni védelem miatt

A téli időjárás, a nedvesség és az úton használt só fokozza a korrózió esélyét. Ezért a használat gyakoriságától függően minden járművet érdemes alaposan megtisztítani a felverődő víztől, latyaktól és egyéb lerakódásoktól. Az autók esetében a kerékmélyedés és a sárvédők különösen érzékenyek a rozsdásodásra. A bicikliknél pedig a vázban okozhat komoly kárt a korrózió. De a lánc állapotára és megfelelő kenésére is érdemes nagyobb figyelmet fordítani. A kisebb kerékpár méretek esetén, ahol a hajtószerkezet is közelebb lehet az útfelülethez, a lánc is jobban ki van téve a korróziónak. 

A fékrendszer karbantartása miatt

A vizes, esetleg jeges úton jelentősen megnőhet a féktávolság. A balesetek elkerülése érdekében ezért elengedhetetlen a fékrendszer megfelelő karbantartása is. Mivel a kerékpárok esetén a fék mechanizmusát semmi nem védi az időjárás hatásaitól, az eső, a hó és az útról felverődő sós víz könnyen kárt tehet bennük. Az őszi-téli kerékpárszerviz fontos eleme emiatt a fékbetétek és fékvezetékek ellenőrzése is. 

A gumik cseréje miatt

Az autósok már ismerik a dörgést az őszi-tavaszi gumicserével kapcsolatban, de még sok gyakorlott bringás sem tudja, hogy a kerékpárokon is érdemes őket lecserélni. A téli kerékpárgumik hatékonyabban vezetik el a vizet és jobban tapadnak a hideg aszfalton is. Ezáltal hozzájárulnak az olyan balesetek elkerüléséhez, mint a vízen futás vagy a féktávból eredő ütközések. 

A hajtásrendszer karbantartása miatt

Megnyúlt a lánc? Meglazult egy küllő? Esetleg a sebességváltók nem működnek megfelelően? Ezek mind olyan problémák lehetnek, amelyek télen balesethez is vezethetnek. Ráadásul kerékpárunk rendszeres szervizelésével időjárástól függetlenül is számos balesetet megelőzhetünk. A lánc elszakadása például rendkívül ijesztő lehet, hiszen egy pillanat alatt veszítjük el az összeköttetést a hajtás és a kerekek között. Ha nem a javítást, hanem inkább a megelőzést tartjuk szem előtt, jelentősen csökkenthetjük a személyi sérülések esélyét is biciklizés közben. 

+1 A megfelelő világítás felszerelése miatt

Télen olyan korán lemegy a Nap, hogy a legtöbben már sötétben megyünk haza a munkahelyünkről. Ilyenkor városon belül is nagyon fontos a kerékpárosok megfelelő kivilágítása. Hátul a piros villogó, elől pedig a sárga vagy fehér fényű világítás gondoskodik arról, hogy jobban lássunk és minket is jobban lássanak. 

Ezen kívül javíthatjuk láthatóságunkat extra fényvisszaverő elemek felszerelésével például a pedálokon és a küllőkön. Ha pedig lakott területen kívül bringáznánk, a láthatósági mellényről se feledkezzünk meg!

Hogyan maradjunk melegen a téli időszakban?

A kerékpáron ülve nem egyszerű védekezni a téli hideggel szemben, de nem lehetetlen. Ha szeretnénk használni a biciklinket, pár jótanács megfogadásával elkerülhetjük a megfázást és a hőmérséklet okozta kellemetlenségeket. 

Öltözzünk rétegesen!

A nyári kerékpáros öltözetek leginkább az izzadság elvezetését támogatják, de nem túl jó hőszigetelők. Télen viszont épp arra van szüksége a szervezetünknek, hogy belső hőjét minél jobban megőrizze, hiszen a kinti hideg és szél hatására könnyen kihűlhetünk. A réteges öltözködésnek köszönhetően a különböző ruhadarabok közötti levegő természetes hőszigetelőként működik. Ennek hatását pedig tovább fokozhatjuk bélelt vagy polárból készült pulóverek, aláöltözetek segítségével. A vízálló széldzsekik szintén elengedhetetlenek lehetnek ilyenkor. 

Vigyázzunk az ízületeinkre!

A hideg különösen ártalmas tud lenni az ízületek számára. A kerékpárunkon ülve pedig az ujjaink és a kézfejünk, valamint a térdünk is nagy mértékben ki van téve az időjárásnak. Soha ne felejtsük otthon bélelt kerékpáros kesztyűnket! Ez segíthet akár a későbbi ízületi problémák megelőzésében is. A kerékpáros kesztyűk anyaga nagyobb védelmet biztosít a szél és a nedvesség ellen is, mint a hagyományos kötött daraboké, amelyek az esőben, hóban átnedvesedve még kiszolgáltatottabbá tehetik kezeinket az időjárásnak. 

Ha biciklizés után gyakran érezzük merevnek a térdeinket, lehet, hogy a réteges öltözködés sem elég már. Speciális térdvédőkkel és térdmelegítőkkel tovább csökkenthetjük a kellemetlenségeket téli kerékpározás közben. 

Ne felejtsük el a sapkánkat!

Bármennyire bosszantónak is tűnik, hogy a sapkánk elrontja a hajunkat, mire beérünk a munkába, ruhatárunk elengedhetetlen kelléke kellene, hogy legyen a hideg hónapokban. A testünk rengeteg hőt ad le ugyanis a fejünkön keresztül. Nem véletlen, hiszen minden más testrészünket alaposan beburkoljuk a hideg ellen. Emiatt azonban sapka nélkül nagyon könnyen megfázhatunk télen, aminek a biciklin minket érő szél sem kedvez. 

Végül, de nem utolsósorban, ha a kerékpárunkat már leszervizeltük, a ruhatárunk pedig megfelel az időjárásnak, testünk fizikai egészségéről se feledkezzünk meg! Indulás előtt érdemes lehet egy kicsit bemelegíteni, átmozgatni ízületeinket, hogy ellenállóbbak legyenek az időjárással szemben. Illetve érkezés után szánjunk rá pár percet, hogy felmelegedjünk. A forró vizes kézmosás jól eshet a téli hidegben, de a nagy hőmérsékletváltozás akár ízületi fájdalmat is okozhat. Helyette vegyünk magunkhoz egy melegvizes palackot vagy egy csésze teát és végezzünk kíméletes mozgást!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk