Hogyan érdemes felkészülni egy állásinterjúra?

  • Fizetett tartalom
  • 2023. november 29.

Támogatott tartalom

Életünk legstresszesebb helyzetei közül az egyik kétségtelenül az, amikor állásinterjúra kell mennünk – de sajnos nem tudjuk kikerülni, ha szeretnénk elindulni a munkaerőpiacon, karrierutat vagy éppen munkahelyet váltanánk. A feszültséget viszont csökkenthetjük, ha megfelelően felkészülünk a ránk váró kihívásra.

Az alábbiakban sorra vesszük, hogy milyen lépéseket kell megtennünk, ha szeretnénk sikerrel zárni az interjúnkat. 

Nézzük át az önéletrajzunkat!

Ha találtunk egy nekünk tetsző pozíciót, akkor még a pályázatunk leadása előtt célszerű alaposan átnézni és aktualizálni, testre szabni az önéletrajzunkat – Magyarországon a CVapp segítségével ezt könnyen megtehetjük. Amennyiben ez sikeres volt, és lehetőséget kaptunk egy állásinterjúra, érdemes újra elővenni a CV-t és alaposan átvenni, hogy milyen kérdéseket kaphatunk ennek kapcsán. Érdeklődhetnek például a benne szereplő projektekről, tapasztalatokról, készségekről – legyen mindenre komplex, szakmai válaszunk!

Ismerjük meg a pozíciót és a céget!

Ismerjük meg a cég történetét, értékeit, céljait, felépítését és azt, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a szektorában, hiszen ezzel rengeteg plusz pontot szerethetünk az interjú során. A mélyreható ismeretek arra utalnak, hogy nem csupán „egy állásra” jelentkezünk, hanem valóban magánál a cégnél képzeljük el a jövőnket. Emellett érdemes pontosan tisztában lenni a pozícióval járó felelősségi körökkel, kötelességekkel, követelményekkel és elvárásokkal – ezzel ugyanis profizmust sugallunk.

Gyakoroljunk általános szakmai kérdéseket!

Léteznek olyan általános interjúkérdések, amelyek elcsépeltnek hangozhatnak, de szinte minden ilyen szituációban előkerülnek, hiszen a HR számára hasznosak. Ilyen például az, hogy mik az erősségeink, a gyengéink, hogy miért szeretnénk a cégnél dolgozni vagy hogy hol képzeljük el magunkat öt év múlva. Készítsük el előre a válaszokat, és ezek ne legyenek túl sablonosak! Az interjú bizonyosan tartalmaz majd személyre szabott kérdéseket is, de már ennyi gyakorlás is segíthet abban, hogy magabiztosabban léphessünk fel.

Tudatosítsuk a testbeszédet és a hanghordozást!

A testbeszéd és a hanghordozás fontos része az interjúnak, ezen belül is a személyes megítélésünknek. Gyakoroljuk a magabiztos kézszorítást, a szemkontaktust és a helyes, magabiztosságot sugárzó testtartást! Szintén érdemes fejleszteni a beszédstílusunkat, hanghordozásunkat: törekedjünk az egyértelmű, artikulált, megfelelő hangerejű beszédre!

Készüljünk kérdésekkel!

Az interjú nemcsak arról szól, hogy válaszokat adjunk a nekünk szegezett kérdésekre, hanem arról is, hogy mi fel tudjuk tenni a sajátjainkat a cég és a pozíció kapcsán. Szinte minden interjú végén teret adnak ennek – és érdemes élni vele, hiszen ez proaktivitást, érdeklődést sugall. Készítsünk tehát elő néhány olyan kérdést, amelyek segítenek jobban megismerni a vállalatot, a megcélzott állást és a dolgozókat. 

Frissítsük fel a szakmai ismereteinket!

Ha a megcélzott pozícióhoz specifikus szakmai ismeretek is szükségesek, ezekből mindenképpen készüljünk fel. Érdemes felfrissíteni az alaptudásunkat és tájékozódni az aktuális trendekről, újításokról. Ez különösen az olyan gyorsan fejlődő területeken fontos, mint például az IT-szektor. Ezzel megmutathatjuk az elkötelezettségünket és a profizmusunkat is. 

Az interjú napjának reggeléről se feledkezzünk meg!

Fontos, hogy az interjú napján kipihenten, felkészülten ébredjünk. Együnk egészséges, teljes reggelit, ami lendületet ad a naphoz! Érdemes már előző este kiválasztani a cég arculatához illő, számunkra is kényelmes ruhadarabokat, amelyek megfelelnek az alkalomra. 

Emellett ügyeljünk arra, hogy minden szükséges dokumentum és felszerelés nálunk legyen – érdemes lehet például a Magyarországon is elérhető CVappon elkészített önéletrajzunkat kinyomtatva is magunkkal vinni. Az időzítés is fontos, tehát induljunk időben, hogy körülbelül 5-10 perccel a megbeszélt időpont előtt érkezzünk.

Mindezek mellett pedig ne feledjük: az interjú nem csak a készségekről, hanem az önállóságról, a motivációról és a hozzáállásról is szól. Legyünk magabiztosak, és mutassuk meg, hogy mi vagyunk az ideális jelöltek a pozícióra!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk