Egy laborvizsgálat akár az életünket is megmentheti

  • Fizetett tartalom
  • 2023. november 24.

Támogatott tartalom

Időről időre mindannyian átesünk egy laborvizsgálaton: a vér- és vizeletteszt apró kellemetlenség, melyet háziorvosunk rendel el, és sokszor nem fordítunk az eredményére nagyobb figyelmet. Orvosunk kiértékeli az eredményt, majd az alapján felír egy gyógyszert, összeállít egy terápiás tervet, melyet végrehajtunk, és a problémánk jó esetben megszűnik. Sokszor azonban egy időben elvégzett laborvizsgálat nagyon komoly betegségek előjeleit is kimutathatja, ezzel pedig lehetővé teszi a korai diagnózist és kezelést, ami életet menthet. Lássuk, melyek ezek az esetek!

Mi az a laborvizsgálat, és mire ad választ?

A laboratóriumi vizsgálat alapvetően két területet foglal össze: a vérvizsgálatot, valamint esetenként a vizeletvizsgálatot. Ezeket akkor rendeli el orvosunk, amikor valamely tünetek okára szeretne választ kapni. A levett vért egy laborban megvizsgálják, kiértékelik, így pontosabb képet kaphatunk egészségi állapotunkról. 

Bár a laborvizsgálat rendkívül fontos adatokkal szolgál, és egy általános képet ad szervezetünk működéséről, ez csupán egy szelete a diagnózis felállításának, melyet orvosunk még különböző vizsgálatokkal egészít ki. Az általa kapott információk mégis elengedhetetlenek, hiszen más módon nem ismerhetnénk meg őket. 

Milyen területei vannak a laborvizsgálatnak?

A levett mintákon számtalan vizsgálat végezhető el, az alábbiakban csak a leggyakoribbakat tekintjük át. 

Az allergiatesztek során a különböző allergének – ételek, rovarcsípések stb. – okozta ellenanyagokat tanulmányozzák. Genetikai vizsgálat által az örökletes betegségek hajlama ismerhető fel, a hematológiai vizsgálatok pedig a vérképzőrendszer megbetegedéseit, kóros sejtjeit és eltéréseit mutatják meg. 

Laborvizsgálattal kimutathatóak a gyulladások, mérhető a hormonszint, a hormontermelő szervek eltérése, az immunbetegségek és az immunhiányt okozó eltérések, biokémiai vizsgálatokkal pedig az egyes szervek működése térképezhető fel.

A mikrobiológiai vizsgálatok a fertőzéseket okozó kórokozókat mutatják ki, illetve így mérhető a szervezetben ezekkel szemben kialakult ellenanyagszint. Léteznek még tumormarker vizsgálatok, vérvétel útján ellenőrizhető a szervezetben fellelhető vitaminok és nyomelemek mennyisége, de a vércsoport megállapítására is ezzel a módszerrel van lehetőség.

Milyen esetekben menthet életet a laborvizsgálat?

A laborvizsgálat számos okból nélkülözhetetlen a diagnosztikában. Általa követhető nyomon a páciens általános egészségi állapota, a betegségek progressziója és a kezelés hatékonysága. Segítségével beállítható az egyes gyógyszerek adagolása, vizsgálhatók az esetleges mellékhatások, kialakíthatók a biztonságos kezelési tervek. A vizsgálat ráadásul fájdalommentes, gyors és költséghatékony, legfontosabb szerepe azonban abban áll, hogy lehetővé teszi a betegségek korai diagnosztizálását.

Számos olyan egészségügyi probléma létezik, melynél a látható tünetek csak későn, előrehaladott stádiumban jelentkeznek. A laborvizsgálat során ezek sokszor időben felfedezhetők, jelentősen javítva a gyógyulás esélyét, a kezelés sikerességét. Egyes esetekben pedig arra is lehetőség van, hogy a kockázati tényezők felismerésével még a betegség kialakulása előtt tudomást szerezzünk az arra való hajlamunkról.

Lássuk tehát, hogy mely esetekben lehet egy laborvizsgálat akár életmentő is!

Szív- és érrendszeri betegségek

A vérvétel információt ad a magas koleszterinszintről és egyéb olyan rizikófaktorokról, melyek szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek. A magyar népesség körében a halálozások elsődleges okai a keringési eredetű problémák, láthatjuk tehát, hogy mekkora a jelentősége a korai diagnózisnak. Ezek a betegségek azért különösen veszélyesek, mert a tünetek már csak az előrehaladott állapotban mutatkoznak meg, a vérvizsgálat tehát mindenfajta túlzás nélkül megmentheti életünket.   

Daganatos megbetegedések

Mind a nők, mind a férfiak között Magyarországon a második leggyakoribb halálokot a daganatos betegségek jelentik. 

Vérvizsgálattal kimutatható a leukémia, mely a csontvelő és a nyirokrendszer daganatos megbetegedése, az egyéb esetek kiszűrésére pedig alkalmasak lehetnek a tumormarker vizsgálatok. A tumormarker egy olyan anyag, melyet a tumoros sejtek, vagy a normális sejtek tumoros sejtek jelenlétére reagálva termelnek. Ha családunkban előfordultak ilyen megbetegedések, érdemes a tesztet elvégezni. Fontos azonban, hogy nem minden tumormarker vizsgálható vérmintából, ezzel kapcsolatban orvosunk tud pontosabb tájékoztatást adni.

Cukorbetegség

A diabétesz is azon betegségek közé tartozik, mely sokáig tünetmentes, egy egyszerű vérvizsgálat azonban időben észleli a magas vércukorszintet, így azonnal megkezdhető a kezelés, és megelőzhető a súlyosabb szövődmények kialakulása.

Fertőző betegségek 

A laborvizsgálat azonosíthatja a Hepatitis B- és C-vírusokat, a HIV, vagy akár a szifilisz jelenlétét is, lehetővé téve a korai kezelést. Ahogy a gyűjtőnév is mutatja, ezek a betegségek nem csak ránk veszélyesek, hiszen másokat is megfertőzhetünk velük, nagyon fontos tehát, hogy legyünk tisztában ezek meglétével.

Autoimmun betegségek 

Azokban az esetekben, mikor immunrendszerünk a saját sejtjei ellen támad, a korai diagnózist segíthetik a célzott laborvizsgálatok. Ennek köszönhetően megkezdhető a kezelés, és jelentősen lassítható a betegség progressziója.

Egy egyszerű vizsgálat is óriási jelentőséggel bír

Láthatjuk, hogy a vérvizsgálat bizonyos súlyos betegségek esetén valóban létfontosságú. Jelentősége azonban kiemelkedő lehet egyéb esetekben is: életet menthet az is, ha időben tudomást szerzünk egy komolyabb allergia fennállásáról, de egy baleset esetén a vércsoportunk ismerete is sokat segíthet. Ne késlekedjünk tehát, rendszeresen jelenjünk meg a laborvizsgálatokon, hiszen nincs ennél egyszerűbb módja egészségünk feltérképezésének.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk