Betonblokkok, a korszerű építészeti megoldás

  • Fizetett tartalom
  • 2024. január 2.

Támogatott tartalom

A 21. század technológiai újításainak köszönhetően számos más területhez képest az építőipar is komoly változásokon esett át. Újfajta építőanyagok, építészeti megoldások jelentek meg. A számítógépesítésnek köszönhetően könnyebbé vált a tervezés, a hatalmas, 3D technológiát használó gépekről nem is szólva, amelyek munkájáról látványos videókat találhatsz például a YouTube videómegosztón is.

Persze, érdemes egyet hátralépni, hiszen az átlagember számára ezek távoli és költséges megoldások. Ám ha ebből a perspektívából nézed, akkor is rengeteg új lehetőség létezik. Elég csak az építészetben használt alapanyagokra gondolni. Ma már a betonlap öntése is egyszerűbb, többféle módon elvégezhető. Ezáltal pedig egy kis utánaolvasással akár otthon is megoldható.

Az igazi újítást azonban egy másik építőanyag jelenti. A beton blokk megoldások az elmúlt néhány évben egyre népszerűbbek. Egy viszonylag új típusról van szó, amely egyre inkább kiszorítja a használatból a betont és a téglát, részben azért, mert e két anyagtípus előnyös tulajdonságait ötvözik.

Ezek a blokok viszonylag kis méretűek, hasonlóan a téglához, emiatt könnyű őket szállítani, pakolni, használni. Többféle anyagból és méretben készülnek, ezért a kreativitást is serkentik az építkezés során. 

Számos típus, végtelen számú megoldási lehetőség

Az építőiparban jelenleg két fő típusát különböztetjük meg a betonblokkoknak, ezek pedig az üreges és a tömör. Az üreges változatnál a blokkon lévő lyukak nagyjából az elem egynegyedét foglaljk le. Ezeket gyakran használják nagyobb objektumok építésénél, de kerítésekhez is. A lyukak hasznossága, hogy azokon keresztül betonvas, csövek, vezetékek futtathatók át.

Ezzel szemben a tömör blokkokat inkább a burkoláshoz használják, például gyalogjárdához. Teljesen logikus ez, hiszen nyilván nem lenne túl kényelmes és stabil megoldás, ha a járda alattad lyukacsos lenne.

Az üreges blokkoknak számos fajtája különböztethető meg. Ezek egyike a pillérblokk, vagy oszlopblokk, amelyet a nevének megfelelően pillérek építésére használják. Alapvetően kettős saroktömbökről van szó, az üreges változatból ezek a legismertebb. 

A karnisblokkok úgy néznek ki, hogy két lyukon egy sekély horgony halad át, amely a tömb végén mélyebb. Ilyen módon biztosítanak teret az ablakok burkolati részeinek, ezeket gyakran használják kétszárnyú ablakok beépítése során.

Ezzel szemben a tömör blokkok egyik változata a sarokblokk, amelyeket elsősorban ablakok és ajtónyílások végeihez építik be. A sima oldal néz kifelé, az egyenes pedig a fallal párhuzamosan fut.

A hasított felületű tömbök hasonlóak a pillérblokkokhoz, azzal az eltéréssel, hogy ezek egyik széle durva felülettel rendelkezik. Mivel alapvetően porózus anyagból készülnek, a vízre, termeszfertőzésre érzékenyebb, mint más fajták. 

A bullnose, vagy magyarul bikaorr tömbök sokban hasonlítanak a sarokblokkokhoz, viszont ezeknek az élei lekerekített formájúai, amiből a nevüket is kapták. 

A választó, vagy osztóblokkok leginkább az oszloptömbökhöz hasonlítanak, itt az eltérés abban áll, hogy keskenyek, vagyis magasságuk nagyobb, mint a szélességük. Leginkább egy szemüvegre emlékeztetnek.

Mind az üreges, mind a tömbblokkoknak még számos egyéb változata ismert, a fentiekben csak a leggyakoribbakat említettük. Ha az építkezés során ezeket használnád, nézz utána bővebben a lehetőségeknek.

Ezért érdemes ezt a megoldást választani

Ha pedig még vacillálnál azon, hogy érdemes-e a betonblokkokat választanod az építkezés során, az alábbiakban találhatsz néhány érvet, amelyek amellett szólnak, hogy a kor kihívásainak megfelelően érdemes betonblokkokkal építkezni.

Az egyik legfőbb érv a masszivitás, stabilitás. Ha már otthont építesz, nyilván tartós megoldásban gondolkodozol. A betonblokkok, akár a tömör, akár az üreges változatokról van szó, erősek, időtállóak, ezétt pince, válaszfal, tartófal építése során jó megoldás lehet.

Kevésbé ismert előnye a betonblokkoknak, hogy a nedves helyeken jól alkalmazhatóak. A legtöbben a magas páratartalmú helyeken fát használnak, annak azonban van egy hátránya: megtámadhatják a termeszek. Ezzel szemben a betonból készült elemek, járólapok esetében nem fenyeget ez a veszély.

Ha olyan helyen történik az érintkezés, amely kevésbé szélvédett, fennáll annak a veszélye, hogy a vihar kárt tehet az épületekben, hatékony megoldás lehet betonblokkokkal építkezni, ezek ugyanis annyira erőssé teszik a falakat, hogy azok ellenállhatnak a szél támadásának.

Továbi előnye ennek az alapanyagnak a tűzvédelem. Nem kívánt tűzesetnél a betonból készült elemek ellenállóbbak, mint a fa, vagy más anyagok, ennek köszönhetően megelőzik a komolyabb kár keletkezését is.

A betontömböket manapság jellemzően újrahasznosított anyagból készítik, ez pedig azt jelenti, hogy ez a fajta építkezés környezetbarátnak is számít. Az elemek megfelelő szigetelőképességgel is rendelkeznek és hangszigetelő hatékonyságuk is magas.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk