Kávé a világ körül – Különleges kávéfogyasztási szokások

  • Fizetett tartalom
  • 2023. december 19.

Támogatott tartalom

A kávézás kultúrája különösen nagy múltra tekint vissza és rendkívül sokszínű. A világ különböző tájain a legkülönfélébb módokon készítik és fogyasztják a népszerű koffeines italt. Ha kávézásról van szó, a mediterráneumtól a távol-keletig szinte mindenhol megvannak az egyes nemzetek kialakult hagyományai. Nézzük, hogyan kávéznak az emberek a világ távoli országaiban!

Az eszpresszó hazája – Olaszország

A kávézásnak nagy hagyománya van Olaszországban: itt találhatók a világ legöregebb kávézói is. Olaszországban a kávé kifejezés egyet jelent az eszpresszóval. A helyiek gyorsan, a bárpultnál állva fogyasztanak, jellemzően feketén. 

A cappuccinót hagyományosan csak délelőtt fogyasztják, mert úgy tartják, hogy a tej délután rosszat tesz az emésztésnek. A kávéautomata bérlés ott is elterjed a kávézókban, ezért ha tejes kávét szeretnénk fogyasztani, kérjünk egy caffè lattét vagy caffè macchiatót és garantáltan kiváló minőségű italt fogunk kapni.

A specialty kávé felemelkedése – Amerikai Egyesült Államok

Ma már itthon is hódít a professzionális kávégép bérlés és a minőségi alapanyagokból készült kávékülönlegességek, azonban a specialty kávé felemelkedése az Egyesült Államokból ered. A Starbucks óriási hatással volt az amerikai kávékultúrára, azonban mára a magas szintű gasztronómiai élményt kínáló kisebb specialty kávézók is nagy szerepet játszanak az ott élők mindennapjaiban.

Az államokban a legtöbben filteres kávét isznak, amit otthon vagy a munkahelyen készítenek, vagy elvitelre rendelnek egy kávézóból. A specialty kávéforradalom eredményeként a kávéfogyasztók egyre többet költenek kávéra és egyre igényesebbek a kávé minőségére és eredetére.

Különleges kávéfogyasztási szokások

 

A kávé ceremónia rituáléja – Etiópia

Etiópia a kávé őshazája, ahol a kávé ceremónia fontos szociális esemény. A ceremóniát általában a ház asszonya vezeti, aki frissen pörköli, őrli és főzi meg a kávét egy agyagedényben. A kávét háromszor töltik ki a vendégeknek, akiknek meg kell inniuk mindet. Gyakran ízesítik a kávét sóval, vajjal vagy mézzel és hagyományosan pattogatott kukoricával vagy édes kenyérrel fogyasztják.

Gazdag történelem és időtlen hagyományok – Törökország

A török kávé erős, sűrű és édeskés ital, amit rézedényben, a cezvében főznek. A kávét nem szűrik, hanem a zaccal együtt öntik a csészékbe, amit a vendégeknek a legvastagabb részéig kell meginniuk. A zaccból időnként jósolni is szoktak, hogy teljes legyen a rituálé.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk