Kávé a világ körül – Különleges kávéfogyasztási szokások

  • Fizetett tartalom
  • 2023. december 19.

Támogatott tartalom

A kávézás kultúrája különösen nagy múltra tekint vissza és rendkívül sokszínű. A világ különböző tájain a legkülönfélébb módokon készítik és fogyasztják a népszerű koffeines italt. Ha kávézásról van szó, a mediterráneumtól a távol-keletig szinte mindenhol megvannak az egyes nemzetek kialakult hagyományai. Nézzük, hogyan kávéznak az emberek a világ távoli országaiban!

Az eszpresszó hazája – Olaszország

A kávézásnak nagy hagyománya van Olaszországban: itt találhatók a világ legöregebb kávézói is. Olaszországban a kávé kifejezés egyet jelent az eszpresszóval. A helyiek gyorsan, a bárpultnál állva fogyasztanak, jellemzően feketén. 

A cappuccinót hagyományosan csak délelőtt fogyasztják, mert úgy tartják, hogy a tej délután rosszat tesz az emésztésnek. A kávéautomata bérlés ott is elterjed a kávézókban, ezért ha tejes kávét szeretnénk fogyasztani, kérjünk egy caffè lattét vagy caffè macchiatót és garantáltan kiváló minőségű italt fogunk kapni.

A specialty kávé felemelkedése – Amerikai Egyesült Államok

Ma már itthon is hódít a professzionális kávégép bérlés és a minőségi alapanyagokból készült kávékülönlegességek, azonban a specialty kávé felemelkedése az Egyesült Államokból ered. A Starbucks óriási hatással volt az amerikai kávékultúrára, azonban mára a magas szintű gasztronómiai élményt kínáló kisebb specialty kávézók is nagy szerepet játszanak az ott élők mindennapjaiban.

Az államokban a legtöbben filteres kávét isznak, amit otthon vagy a munkahelyen készítenek, vagy elvitelre rendelnek egy kávézóból. A specialty kávéforradalom eredményeként a kávéfogyasztók egyre többet költenek kávéra és egyre igényesebbek a kávé minőségére és eredetére.

Különleges kávéfogyasztási szokások

 

A kávé ceremónia rituáléja – Etiópia

Etiópia a kávé őshazája, ahol a kávé ceremónia fontos szociális esemény. A ceremóniát általában a ház asszonya vezeti, aki frissen pörköli, őrli és főzi meg a kávét egy agyagedényben. A kávét háromszor töltik ki a vendégeknek, akiknek meg kell inniuk mindet. Gyakran ízesítik a kávét sóval, vajjal vagy mézzel és hagyományosan pattogatott kukoricával vagy édes kenyérrel fogyasztják.

Gazdag történelem és időtlen hagyományok – Törökország

A török kávé erős, sűrű és édeskés ital, amit rézedényben, a cezvében főznek. A kávét nem szűrik, hanem a zaccal együtt öntik a csészékbe, amit a vendégeknek a legvastagabb részéig kell meginniuk. A zaccból időnként jósolni is szoktak, hogy teljes legyen a rituálé.

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Árrés: a kereskedőkkel vitetik el a balhét

Az agrárium súlyos termelékenységi hátránya az egyik oka az élelmiszerek kiugró drágulásának, az árrésstoppal azonban a kormány ennek összes terhét a kiskereskedőkre zúdítja, a legsúlyosabb következményekkel is megfenyegetve a veszteségesség határán egyensúlyozó nagy láncokat.