Hogyan hozzuk egyenesbe a pénzügyeinket és szerezzünk megtakarítást 2024-ben?

  • Fizetett tartalom
  • 2024. március 1.

Támogatott tartalom

Egy új év kezdetén sokan tesznek különböző fogadalmakat – amelyek általában az életmódjukra, vagyis pontosabban az életmódváltásra vonatkoznak. Akadnak azonban olyanok is bőven, akiknek elsősorban nem a plusz kilókkal vagy épp a hiányzó izmokkal van gondjuk, hanem inkább a pénzügyeikkel. Egy meggondolatlanul felvett hitel vagy adósság, egy rosszul fizető munka vagy a nem eléggé tudatos életvitel is okozhat problémákat a költségvetésünkben és rányomhatja a bélyegét a mindennapjainkra.

Ha azt szeretnénk, hogy 2024 és az azt követő évek a pénzügyi stabilitásról szóljanak, akkor itt az ideje, hogy lépjünk. Nézzük, mi mindent tehetünk ennek érdekében!

Készítsünk költségvetést!

A költségvetésünk képezi a pénzügyeink alapját, így az első és legfontosabb lépés, hogy ezt pontosan megismerjük, átlássuk. Erre lesz szükségünk ahhoz, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, hogy financiális terveket dolgozzunk ki és hogy megalapozott döntéseket hozhassunk életünk bármely területén. 

Ehhez pontosan ismernünk kell a havi bevételeinket, valamint a fix kiadásainkat. Amennyiben ezek minden hónapban ugyanannyira jönnek ki, úgy egyszerű dolgunk lesz, ám ha ez nem így van, akkor egy kicsit többet kell számolgatnunk. Ha például vállalkozók vagyunk, és minden hónapban más összeget írnak jóvá a számlánkon, érdemes átlagot vonni, és ezzel kalkulálni. Ezáltal máris láthatjuk, hogy havonta pontosan milyen pénzmozgásaink vannak, hogy mire költünk és hogy hol „szökik el” a pénzünk. Ez pedig a változtatás és a megtakarításszerzés alapja. 

Ha ezt túl bonyolultnak találjuk, semmi gond: ma már számtalan applikáció létezik, ami segít ebben a feladatban, csak meg kell találnunk a számunkra szimpatikusat.

Fontoljuk meg az 50-30-20-szabályt!

Ez a költségvetésünk kialakítására vonatkozik, így ha az első ponttal gondban voltunk, akkor ezt a módszert bátran vehetjük alapul a továbbiakban. Az 50-30-20-szabály azt mondja ki, hogy ideálisan a bevételeink 50%-át kellene a szükségleteinkre fordítanunk – ilyen például albérleti díj, a rezsi, az autónk költségei, az élelmiszer-bevásárlás, valamint az alapvető háztartási dolgok. 

30%-ot szánhatunk olyasmire, amire nincs feltétlenül szükségünk, de szeretnénk megvenni. Ilyenek lehetnek például a hobbink kellékei, az utazásra költött összegek, a különböző előfizetések a streaming-szolgáltatásokra vagy épp a konditerem-bérlet. A szabály szerint a fennmaradó 20%-ot pedig megtakarításba kell(ene) tennünk.

Képezzünk vésztartalékot!

Ha már kitértünk a megtakarításokra: igen fontos, hogy legyen egy vésztartalékunk. Szakértők szerint optimális esetben a vésztartalék összege annyi, amennyiből 3-6 hónapon át gond nélkül élhetünk. A félretett tőkénk állhat egyszerűen a bankszámlánkon, egy elkülönített alszámlán, de takarékbetétet is létrehozhatunk, vagy befektethetünk államkötvényekbe, tőzsdei részvényekbe, illetve bármibe, amiben szívesen tartjuk a pénzünket. 

Csökkentsük a hiteleink összegét!

Amennyiben magas kamatozású adósságunk van, például hitelkártya-tartozás vagy személyi kölcsön, akkor érdemes ettől minél hamarabb megszabadulni. Persze, tudjuk, hogy ez óriási vállalás, mégis érdemes megpróbálni, hiszen egy adósság nemcsak pénzügyi, de pszichológiai terhet is ró az emberre

Van azonban néhány módszer, stratégia, ami segíthet ezt véghez vinni. A hógolyómódszer vagy adósságlavina-módszer például abban segít, hogy melyik adósságunkat érdemes először kifizetni. A lavinamódszer szerint a legmagasabb THM-mel bíró adósságot kell elsőként kiegyenlíteni, hiszen így sokat spórolunk a kamatokon. A hógolyómódszer pedig azt mondja, hogy a kisebb összegű hitelekkel kezdjük, hogy motiváltak maradjunk, és csökkentsük az adósságaink számát.  ​

A pénzügyeink rendezésében az is sokat segíthet, ha a különböző tartozásainkat kiváltjuk, és egyetlen adósságrendező hitel formájában rendezzük őket. Ennek többféle előnye is lehet: ha jól döntünk, csökkenhetnek a törlesztőrészleteink, egyszerűsödik az ügyintézés és átláthatóbbá is válnak a hitelügyleteink. Kevesen tudják, de az adósságrendező hitel felvételét már egyetlen kölcsön esetén is érdemes megfontolni, hiszen kedvezőbb törlesztőrészletet érhetünk el. 

Kérdezzünk meg egy szakértőt!

A takarékbetétek, a részvények, az adósságrendező hitelek vagy épp a személyi kölcsönök világa egy laikus számára sok fejtörést okozhat. De mégis ki mondja, hogy mindenhez kell értenünk? Ha a pénzügyek nem tartoznak az erősségeink közé, akkor bátran kérjünk segítséget pénzügyi szakértőktől, hitelügyintézési szakemberektől, hiteltanácsadóktól! Eközben persze, ha érdekel minket ez a világ, akkor magunkat is edukálhatjuk a témában, például internetes blogok, könyvek vagy YouTube-csatornák segítségével.

Sok kicsi sokra megy

Visszautalva a fent említett szabályra: biztosan sokakban felmerült, hogy mégis hogyan tudjuk majd a költéseinket a megadott százalékokon belül tartani ahhoz, hogy tartalékot tudjunk képezni – vagy éppen ki tudjuk fizetni hamarabb a kölcsöneinket. Ez valójában közel sem nehéz feladat, csak némi tudatosságra lesz szükségünk.

Először is érdemes tudatosítani magunkban, hogy fogyasztói társadalomban élünk, ami soha nem pörgött még olyan nagy fordulatszámon, mint ma. Azaz: gyakran a világ „erőlteti ránk” a vásárlást, nekünk csak nemet kell mondanunk! Ehhez remek gyakorlati trükk a 24 órás szabály: mielőtt megvennénk egy élvezeti cikket, mindig várjunk 24 órát! Ennyi idő alatt már elkerülhetjük, hogy az impulzusvásárlás csapdájába essünk. Szintén érdemes leiratkozni a vásárlós appok és oldalak híreleveleiről – sőt az appokat jobb le is törölni a készülékeinkről.

Érdemes ugyanakkor élni az olyan spórolási lehetőségekkel, mint az egyes üzletek saját kártyái, amelyek kedvezményeket, kuponokat adnak, illetve esetenként pénzvisszafizetést tesznek lehetővé.

Ezek apróságnak tűnnek, de ha nap mint nap alkalmazzuk ezeket a tanácsokat, hamar észrevehetjük, hogy több marad hó végére a családi kasszában, mi pedig idővel átvehetjük az irányítást a pénzügyeink fölött. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk