Apja szerint is furcsán viselkedett a rendőrnő gyilkosa

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. április 25.

Terror

Radikális volt, és személyiségzavara is lehetett a 36 éves tunéziai férfinak.

„Kevéssé tűnik vitathatónak”, hogy radikális volt az a 36 éves tunéziai férfi, aki két nappal ezelőtt több késszúrással megölte a franciaországi Rambouillet rendőrségének egyik adminisztratív alkalmazottját, de személyiségzavarokkal is küzdött – ezt mondta vasárnap Jean-Francois Ricard, a francia terrorellenes ügyészség vezetője.

Pénteken 14 óra 20 perckor a tettes, Jamel Gordeche  belépett a kisváros rendőrségi épületébe, a két biztonsági kapu között beállt áldozata mögé, elővette a kését, és az üveg túloldalán lévő rendőrök szeme láttára többször megszúrta a nőt, aki belehalt a sérüléseibe. Amikor a második ajtó kinyílt, az egyik rendőr kétszer rálőtt az elkövetőre, aki később szintén életét vesztette.

Jamel Gordeche 36 éves tunéziai állampolgár volt. 2009-ben illegális bevándorlóként érkezett Franciaországba, de azóta menekültstátuszt kapott. 2020 óta munkavállalást is lehetővé tevő tartózkodási engedélye volt, és még nem követett el semmi törvénybe ütközőt.

Az ügyészség szerint a tettes a támadás előtt felderítette a terepet. Miközben szúrt, szemtanúk beszámolói szerint azt kiabálta, hogy „Allahu akbar!”.

Jamel Gordeche apja azt vallotta, hogy a fia az utóbbi időben szigorúbban ragaszkodott az iszlám előírásaihoz, gyakorolta a vallását.

Ugyanakkor viselkedési problémákat is említett, amelyeket az év eleje óta figyelt meg a fián.

A tettes február 19-én pszichológiai konzultáción is járt a Rambouillet-i kórházban, ahova négy nappal később visszarendelték. Az állapota azonban nem igényelt sem kórházi, sem gyógyszeres kezelést.

Az ügyészség átvizsgálta a mobiltelefonját, így kiderült, hogy Jamel Gordeche dzsihadista internetes oldalakat látogatott. A közösségi oldalakon olvasható üzeneteiben évek óta elítélte az iszlamofóbiát, de a koronavírus-járvány miatti első országos lezárás óta csak imákat és idézeteket tett közzé a Koránból.

Az üggyel kapcsolatban eddig öt embert vettek őrizetbe, így az elkövető apját, aki a fiával együtt lakott Rambouillet-ban. A rendőrség  a tettes két unokatestvérét is előállította, valamint egy baráti párt.

A terrorellenes ügyészség pénteken „hivatali személy terrorista meggyilkolásának” vádjával indított eljárást.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.