Muzulmán hitre tért dán a norvégiai nyilas gyilkos

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021.10.14 16:33

Terror

A 37 éves merénylő beismerte tettét.

A norvég belbiztonsági hivatal (PST) terrortámadásnak minősítette a szerda esti ámokfutást. Egy íjjal és más fegyverekkel felszerelkezett férfi öt embert megölt és kettőt megsebesített az Oslótól 80 kilométerre délkeletre lévő, 28 ezres Kongsberg belvárosában. A halálos áldozatok 50 és 70 év közöttiek. A sebesülteket intenzív osztályon ápolják, de nincsenek válságos állapotban.

A tettes este negyed hétkor egy Coop üzletben kezdett lövöldözni. Hat perccel később a rendőrök már a helyszínen voltak, de nem tudták megfékezni a támadót, fél órával később sikerült elfogni. A kérdésre, ez miért tartott ilyen sokáig, a norvég rendőrség egyik tisztviselője azt mondta, zűrzavaros volt a helyzet, egy rendőr is megsérült közben. Azt, hogy a tettes milyen fegyvert használt még az íjon kívül, nem árulta el a rendőrség, a nyomozás eredményessége érdekében. 

A norvég rendőrség nyilvánosságra hozta a gyanúsított nevét is: Espen Andersen Braathen Kongsbergben élő, 37 éves, dán állampolgárságú férfi – írja az MTI –, őrizetben van, annyit elismert, hogy köze van a támadáshoz. Két éve áttért az iszlám hitre, ezért a hatóságok figyelték, mert tartani lehetett attól, hogy szélsőségessé válik, voltak erre utaló jelek.

A hvg Ole Bredrup Saeverud regionális rendőrfőnököt idézi, aki szerint a dán férfi ellen nemrég távoltartási végzést hoztak, nem látgathatta két családtagját, miután azzal fenyegetőzött, hogy az egyiküket megöli. Az is megjelent róla, hogy 2012-ben elítélték lopásért és kábítószer-birtoklásáért 60 nap felfüggesztett börtönbüntetésre. Az Ekstra Bladet nevű újság a gyanúsított egyik családtagjától tudja, hogy az illető mentálisan beteg, és erre már felhívták a hatóságok figyelmét.  A szülei is a rendőrség segítségét kérték, mert nem boldogultak vele. A férfi dán állampolgár, és édesanyja dán, de Norvégiában nőtt fel, nem lakott sosem Dániában.

Braathen 2017-ben videófelvételt tett közzé, amelyben az iszlámra való áttérését hozta nyilvánosságra, hangsúlyozva: azért jött, hogy figyelmeztesse az embereket.

A közösségi médiában korábban szóba került a támadással kapcsolatban egy  Rainer Winklarson nevű férfi, aki bejelentette Youtube-csatornáján, hogy támadni fog, és azt is megmutatta, hogyan lő íjjal.

A támadást elítélte V. Harald norvég király, valamint az ország csütörtökön beiktatott új miniszterelnöke, Jonas Gahr Stoere is.

A skandináv ország második világháború utáni történetének legsúlyosabb merényletét közel tíz éve követték el. A szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik 2011. július 22-én pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd a közeli Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában kezdett féktelen lövöldözésbe. Az akkori támadásban hetvenheten vesztették életüket.

A leadkép forrása: Politiken.dk

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.