Muzulmán hitre tért dán a norvégiai nyilas gyilkos

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. október 14.

Terror

A 37 éves merénylő beismerte tettét.

A norvég belbiztonsági hivatal (PST) terrortámadásnak minősítette a szerda esti ámokfutást. Egy íjjal és más fegyverekkel felszerelkezett férfi öt embert megölt és kettőt megsebesített az Oslótól 80 kilométerre délkeletre lévő, 28 ezres Kongsberg belvárosában. A halálos áldozatok 50 és 70 év közöttiek. A sebesülteket intenzív osztályon ápolják, de nincsenek válságos állapotban.

A tettes este negyed hétkor egy Coop üzletben kezdett lövöldözni. Hat perccel később a rendőrök már a helyszínen voltak, de nem tudták megfékezni a támadót, fél órával később sikerült elfogni. A kérdésre, ez miért tartott ilyen sokáig, a norvég rendőrség egyik tisztviselője azt mondta, zűrzavaros volt a helyzet, egy rendőr is megsérült közben. Azt, hogy a tettes milyen fegyvert használt még az íjon kívül, nem árulta el a rendőrség, a nyomozás eredményessége érdekében. 

A norvég rendőrség nyilvánosságra hozta a gyanúsított nevét is: Espen Andersen Braathen Kongsbergben élő, 37 éves, dán állampolgárságú férfi – írja az MTI –, őrizetben van, annyit elismert, hogy köze van a támadáshoz. Két éve áttért az iszlám hitre, ezért a hatóságok figyelték, mert tartani lehetett attól, hogy szélsőségessé válik, voltak erre utaló jelek.

A hvg Ole Bredrup Saeverud regionális rendőrfőnököt idézi, aki szerint a dán férfi ellen nemrég távoltartási végzést hoztak, nem látgathatta két családtagját, miután azzal fenyegetőzött, hogy az egyiküket megöli. Az is megjelent róla, hogy 2012-ben elítélték lopásért és kábítószer-birtoklásáért 60 nap felfüggesztett börtönbüntetésre. Az Ekstra Bladet nevű újság a gyanúsított egyik családtagjától tudja, hogy az illető mentálisan beteg, és erre már felhívták a hatóságok figyelmét.  A szülei is a rendőrség segítségét kérték, mert nem boldogultak vele. A férfi dán állampolgár, és édesanyja dán, de Norvégiában nőtt fel, nem lakott sosem Dániában.

Braathen 2017-ben videófelvételt tett közzé, amelyben az iszlámra való áttérését hozta nyilvánosságra, hangsúlyozva: azért jött, hogy figyelmeztesse az embereket.

A közösségi médiában korábban szóba került a támadással kapcsolatban egy  Rainer Winklarson nevű férfi, aki bejelentette Youtube-csatornáján, hogy támadni fog, és azt is megmutatta, hogyan lő íjjal.

A támadást elítélte V. Harald norvég király, valamint az ország csütörtökön beiktatott új miniszterelnöke, Jonas Gahr Stoere is.

A skandináv ország második világháború utáni történetének legsúlyosabb merényletét közel tíz éve követték el. A szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik 2011. július 22-én pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd a közeli Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában kezdett féktelen lövöldözésbe. Az akkori támadásban hetvenheten vesztették életüket.

A leadkép forrása: Politiken.dk

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk