Robbantásos merényletre készült, elfogták

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. április 5.

Terror

A 25 éves orosz férfi meg akart támadni egy rendőrségi épületet.

 Iszlamista merényletet akadályozott meg Sztavropol közelében az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). 

Az MTI beszámolója szerint Kiszlovodszkban őrizetbe vettek egy 25 éves büntetett előéletű, orosz állampolgárságú férfit, aki azt tervezte, hogy hétfőn házilag barkácsolt gránátokkal felrobbantja azt a rendőrségi épületet, ahol a szabadulása óta rendszeresen jelentkeznie kellett. Ahogy átnézték a lakását, „szélsőséges irodalmat”, robbanószerkezetek készítéséhez használható anyagokat találtak, és leírást arról, hogyan kell összeszerelni egy ilyen eszközt.

Az FSZB a bombakészítő három társát is őrizetbe vette. Őket azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a Szíriában harcoló iszlamista fegyveresek anyagi támogatásának megszervezésében.

Az orosz hatóságok szerint mind a négy ember az Iszlám Állam nevű terrorszervezet követője.

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója március elején azt mondta, hogy Oroszországban az elmúlt tíz évben mintegy kétszáz terrorcselekményt sikerült megakadályozniuk a biztonsági szerveknek.

A Sztavropoli határterület, ahol a merényletre készülő férfit és társait elfogták, közel van a Kaukázushoz, Dagesztánnal, Csecsenfölddel, Kalmükfölddel, Észak-Oszétiával is határos.

Figyelmébe ajánljuk