Ismét rendkívüli óvintézkedéseket vezetnek be a német nagyvárosokban szilveszterkor a terrorveszély miatt

  • narancs.hu
  • 2018. december 30.

Terror

A pirotechnikai eszközök használatát is korlátozzák, bár ezt nem a terrorveszély, hanem a környezetszennyező hatása miatt.

Ismét rendkívüli óvintézkedéseket vezetnek be a német nagyvárosokban szilveszterkor a terrorveszély miatt, és a nők elleni zaklatások megakadályozására - adta hírül az MTI.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban szilveszter éjjel 5500 rendőr teljesít majd szolgálatot, ami több mint a duplája az éjszakai műszakban év közben szokásos 2200 főnek. A 2015-ös tapasztalatok alapján leginkább veszélyes területeket kivilágítják, hogy elejét vegyék a bűncselekményeknek. Így erős fénnyel világítják meg például a kölni dóm előtti teret, Düsseldorfban pedig a Rajna-parti Burgplatzot.

A legnagyobb szabású készültség az idén is Berlinben lesz, azonban a berlini rendőrség az idén nem közölte előre, hogy mekkora erővel biztosítják a rendezvényt.

A biztonság erősítését szolgálja a tűzijátékok használatának korlátozása is, ami egyre több német nagyvárosra jellemző. Azonban a pirotechnikai eszközök lakossági használatáról szilveszter körül évről évre újrainduló vitában az idén az egészség védelme a leginkább meghatározó elem. A szövetségi környezetvédelmi hivatal (UBA) ugyanis kimutatta, hogy a szilveszteri tűzijátékok révén egyetlen éjszaka alatt 4500 tonna szálló por kerül a légtérbe, ami a közúti közlekedés miatt egész évben keletkező légszennyezés 15,5 százalékának felel meg. 
A szállópor-koncentráció így számos németországi településen január 1-jén a legmagasabb egész évben, az újév első óráiban akár a légköbméterenként 2000 mikrogrammot is elérheti, ami a százszorosa a 20 mikrogrammos átlagnak, és erősen egészségkárosító.

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk