Öngyilkos merénylet Szíriában, pokolgépes támadás Pakisztánban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. július 25.

Terror

Pakisztánban szerdán parlamenti választások vannak.

Legkevesebb 38-an életüket vesztették, 37-en megsebesültek szerdán az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjai által elkövetett öngyilkos merényletekben a Szíria déli részén található Szuejda tartományban – közölték a helyi egészségügyi hatóságok. Az áldozatok között katonák és civilek is vannak. A térséget a kormányerők ellenőrzik.

A merényletekkel egy átfogó támadást indítottak el a tartomány több települése ellen – mondta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, nagy-britanniai székhelyű szervezet.
„Három öngyilkos merénylő röpítette levegőbe magát Szuejda tartomány azonos nevű székvárosában” – adták hírül. A SANA szíriai állami hírügynökség szerint egyikük a helyi piacon robbantotta fel magát, míg két társát üldözőbe vették a biztonságiak. Később ők is a levegőbe röpítették magukat.

Eközben a tartomány északkeleti részén hajnal óta összecsapások zajlanak a kormányerők és a szélsőségesek között, a dzsihadistáknak három falut sikerült elfoglalniuk. Hónapok óta ez volt az első nagyobb támadás, amit az Iszlám Állam követett el Szíriában. A dzsihadistákat az utóbbi időszakban kiszorították az általuk ellenőrzött területek jelentős részéről, és jelenleg a közel-keleti ország mindössze 3 százalékát tartják felügyeletük alatt.

Pakisztánban a kampány során is több merénylet történt

Pakisztánban a kampány során is több merénylet történt

Fotó: MTI/EPA/Arsad Arbab

Eközben szerdán, a parlamenti választások napján legalább 22 ember meghalt és 30 megsebesült egy rendőrségi jármű elleni pokolgépes támadásban a nyugat-pakisztáni Kvettában – közölte a helyi sajtó. A robbanás egy szavazóhelyiség közelében történt, a sebesülteket kórházba szállították.

Egyelőre nem tudni, hogy a merénylet miatt megszakadt-e a szavazás. Pakisztánban szerdán kezdődtek a választások, amelyeken a törvényhozás alsóházának, valamint a regionális parlamentek képviselői helyeiről szavaznak.

Már a választási kampány idején is történtek erőszakos cselekmények: július 13-án egy választási kampánygyűlésen Beludzsisztán tartományban, a Kvetta városhoz közeli Másztungban egy öngyilkos merénylő támadásában mintegy 130-an meghaltak.

(MTI)

Neked ajánljuk