Vöröslencsés spenótsaláta sült fokhagymával
Hozzávalók (4 személyre)
2 fej magyar fokhagyma
20 dkg vöröslencse
50 dkg friss, zsenge spenótlevél, megtisztítva
fél citrom kifacsart leve
1 tk. mustár
2 ek. fehérborecet
6 ek. olívaolaj
egy finomra aprított hagyma
babérlevél
só, bors
Elkészítjük a sült fokhagymát: gerezdjeire választjuk, majd héjastul egy uzsonnászacskóban összerázzuk az olívaolajjal, így az olaj így egyenletesen vonja be a gerezdeket. Alufóliával bélelt tepsire szórjuk. 180 ·C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Közben megfőzzük a vöröslencsét: alaposan átöblítjük, a rosszakat kiválogatjuk. A vízbe egy gerezd fokhagymát és egy babérlevelet teszünk, ez kellemes ízt ad neki. A lencsénél nagyon fontos, hogy csak a főzési idő vége felé sózzuk, különben megkeményedik és felrepedezik. Fedő alatt kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük. Ez alatt elkészítjük a vinaigrette öntetet. Az ecethez sót, borsot, mustárt adunk, és elkeverjük. Citromlevet öntünk hozzá. Vékony sugárban belekeverjük az olívaolajat. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. A megfőtt lencsét leszűrjük, és langyosan összeforgatjuk az öntettel. Végül lazán a spenóttal is. A spenót nyers marad - ha sikerül bébispenótot vennünk, az az igazi, a nagy levelűt érdemes falatnyi darabokra tépkedni. A spenót a lencse melegétől kissé összeesik. A megsült fokhagymát megpucoljuk, és rátesszük a salátára. Így magában is nagyon finom, de például melegített pitába is tehetjük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com