chili & vanilia - A magyar fokhagymáról

  • .
  • 2009. április 9.

Trafik

Szerte a világban mind a profi, mind az amatőr szakácsok egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy helyben termelt alapanyaggal főzzenek. Mi gyakran még azt sem tudjuk, hogy a piacon vett almát vagy hagymát ki és hol termelte.
Nézzük csak a magyar fokhagymát! Minősége, íze kiváló, csak néha nehéz hozzájutni, csomagolása pedig alkalmanként olyan megtévesztő, hogy amiről azt hisszük, hazai, valójában nem is az. Itthon a termelés az elmúlt években csökkent - részben az időjárási körülmények, részben az alacsony felvásárlási árak miatt. Az idei év talán hozhat változást, hisz egyre többen keresik a hazai, jó minőségű fokhagymát, illetve már uniós kvóta szabályozza a kínai importot. Ha minden jól megy, hamarosan eljő a magyar fokhagyma reneszánsza. Hogyan ismerhető fel a magyar fokhagyma? Míg a távol-keleti általában nagyméretű, szabályos, hófehér, telt gerezdek jellemzik, külső fele lapos, addig a magyar feje kisebb, külső csúcsa domború, színe tört fehér, illata és íze pedig sokkal intenzívebb. Sült fokhagyma esetében zongorázni lehet a különbséget. Az alábbi langyos salátán, ami nyers spenótból, langyos vöröslencséből és pikáns vinaigrette öntetből áll, az édesre sült fokhagyma a korona.

Vöröslencsés spenótsaláta sült fokhagymával

Hozzávalók (4 személyre)

2 fej magyar fokhagyma

20 dkg vöröslencse

50 dkg friss, zsenge spenótlevél, megtisztítva

fél citrom kifacsart leve

1 tk. mustár

2 ek. fehérborecet

6 ek. olívaolaj

egy finomra aprított hagyma

babérlevél

só, bors

Elkészítjük a sült fokhagymát: gerezdjeire választjuk, majd héjastul egy uzsonnászacskóban összerázzuk az olívaolajjal, így az olaj így egyenletesen vonja be a gerezdeket. Alufóliával bélelt tepsire szórjuk. 180 ·C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Közben megfőzzük a vöröslencsét: alaposan átöblítjük, a rosszakat kiválogatjuk. A vízbe egy gerezd fokhagymát és egy babérlevelet teszünk, ez kellemes ízt ad neki. A lencsénél nagyon fontos, hogy csak a főzési idő vége felé sózzuk, különben megkeményedik és felrepedezik. Fedő alatt kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük. Ez alatt elkészítjük a vinaigrette öntetet. Az ecethez sót, borsot, mustárt adunk, és elkeverjük. Citromlevet öntünk hozzá. Vékony sugárban belekeverjük az olívaolajat. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. A megfőtt lencsét leszűrjük, és langyosan összeforgatjuk az öntettel. Végül lazán a spenóttal is. A spenót nyers marad - ha sikerül bébispenótot vennünk, az az igazi, a nagy levelűt érdemes falatnyi darabokra tépkedni. A spenót a lencse melegétől kissé összeesik. A megsült fokhagymát megpucoljuk, és rátesszük a salátára. Így magában is nagyon finom, de például melegített pitába is tehetjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk