1. A luxusimázs megalapozott, de talán azért némileg túlmisztifikált.
2. Tudatosítani kell magunkban, hogy valójában fűszerről van szó. Olyan kevés kell belőle, hogy egy-egy különleges alkalomra abszolút megengedhető.
3. Óriási különbségek vannak az egyes fajták minősége, íze és intenzitása között. Bár viszonylag rendszeresen felbukkan piacokon, a beszerzésnél pont ezért célszerű résen lenni, és alaposan kikérdezni az eladót.
Aki komolyan érdeklődik a téma iránt, lapozzon bele A szarvasgombász mesterség című könyvbe, hihetetlen. Lehet mártásokkal, libamájjal, nemes halakkal, tengeri herkentyűkkel halmozni az élvezeteket, az igazság azonban az, hogy semmi nem jobb, mint egy kiváló minőségű vaj szarvasgombával kikeverve, pirítósra olvasztva. Kipróbálásra a következő három módszert ajánlom:
Szarvasgombás vaj: Szerezzük be a legjobb vajat. Reszeljünk bele egy kisebb szarvasgombát (tapasztalatom szerint kb. 25 dkg vaj vesz fel egy 2 dkg-osat). Szorosan fedjük, és egy éjszakát hagyjuk állni. Formázhatunk belőle hengert is.
Szarvasgombás rántotta: Befőttesüvegbe helyezzük be a nyers egész tojásokat, mellé a szarvasgombát, szorosan zárjuk le. Tegyük hűtőbe egy napra. Ez idő alatt a tojás átveszi a gomba zamatát. Jófajta vajon készítsünk lágy rántottát, majd reszeljünk (gyaluljunk) rá bőven szarvasgombát.
Szarvasgombás-mascarponés rakott burgonya: Egy doboz (25 dkg) mascarponét keverjünk ki egy lereszelt szarvasgombával. Hagyjuk állni egy éjszakát. A burgonyát gyaluljuk egészen vékonyra, majd fedő alatt, sós vízben főzzük majdnem teljesen puhára. Egy tepsit vagy jénait vajazzunk ki, rétegezzük a krumplit és a sajtot. Tegyük a grill alá, hogy a teteje megpiruljon. Gyaluljunk rá vékony szarvasgombaforgácsokat.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com