Burgonyasaláta kapribogyóval, szárított paradicsommal és szardíniával
Hozzávalók (2 adag)
6 kisebb, nem szétfövő burgonya
fél lila hagyma, vékonyan felszeletelve
4-5 szem félig szárított paradicsom (elkészítése a receptben)
1 ek. kapribogyó
1 doboz jó minőségű szardínia
friss petrezselyemzöld
fél citrom reszelt héja
1 ek. sherry (vagy fehérborecet)
4 ek. olívaolaj
A félig szárított paradicsomhoz a paradicsomok csumáját kivágjuk, hosszában félbevágjuk, majd kiskanállal eltávolítjuk a magját. Vágott felükkel felfelé alufóliával bélelt tepsire helyezzük őket. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, tetejükre pici sót, lehetőség szerint néhány ág friss kakukkfüvet és hajszálvékonyra szeletelt fokhagymát teszünk. 110 ·C-os sütőben kb. 4 órán át sütjük (akár egy héttel korábban is elkészíthető). A salátához a burgonyát egészben, héjában, fedő alatt kb. 15-20 perc alatt megfőzzük, semmiképpen ne essen szét. Ha kissé lehűlt, meghámozzuk, és karikára szeleteljük. Simára keverjük az ecetet és az olívaolajat. Az öntetet a főtt burgonyára öntjük. Hozzáadjuk a szárított paradicsomot, a kapribogyót, a vékonyra szeletelt lila hagymát, a reszelt citromhéjat, és alaposan összeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk friss petrezselyemmel. A szardíniát vagy villával kisebb darabokra szedjük és a salátába keverjük, vagy egészben a tetején tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com