chili & vanilia - Carpaccio

  • .
  • 2009. június 25.

Trafik

Olasz éttermek étlapján kötelező elem, manapság azonban gyakorlatilag szinte alig akad olyan menő étterem, amelynek étlapján ne szerepelne a carpaccio valamilyen formája. A klasszikus hajszálvékonyra szeletelt, nyers bélszínből készül, amelyet olívaolajjal és citromlével locsolnak meg, tetejére néhány forgács parmezán kerül.
Az étel Vittore Carpaccio olasz reneszánsz festőről kapta a nevét, aki festményein előszeretettel használta a nyers húsra emlékeztető vörös színt. Az azóta világhírűvé vált ételt először állítólag Giuseppe Cipriani, a velencei Harry's Bar étterem tulajdonosa készítette 1950-ben, a Carpaccio-kiállítás évében. A múzsa a legenda szerint Amalia Nani Mocenigo hercegnő volt, akit az orvosa eltiltott a főtt hústól, számára kreálta a séf. Manapság divatos mindent carpacciónak nevezni, ami vékonyra van szeletelve, lazac vagy tonhal esetében még elmegy, amikor azonban az étlapon gombacarpaccio, édeskömény-carpaccio meg alma- vagy epercarpaccio jelenik meg, azt kissé túlzásnak tartom. Amennyire mutatós és elegáns étel, annyira egyszerű házilag is elkészíteni. A titok nyitja természetesen maga az alapanyag: ehhez a legjobb minőségű és kifogástalan frissességű hús szükséges, másképp neki se álljunk. A bélszín nem a legolcsóbb mulatság, mivel azonban hajszálvékonyra szeleteljük, viszonylag kis mennyiségre van szükség.

Bélszíncarpaccio házilag

Hozzávalók (2 személyre)

10 dkg jó minőségű bélszínparmezánforgácsokegy marék friss rukolajó minőségű olívaolajsó, bors

esetleg pesto

A bélszínt jól lehűtjük, hogy könnyebben lehessen szeletelni. Egy nagyon éles késsel vékony szeleteket vágunk a húsból. A munkalapra folpack fóliát terítünk. Ráhelyezzük a hússzeleteket úgy, hogy minden szelet mellett legalább még egyszer annyi üres hely maradjon minden oldalról. A tetejére ráhelyezünk egy pontosan ugyanakkora fóliát, mint az alsó réteg, és szorosan rányomjuk, "összeragasztjuk". A fólián keresztül óvatosan szinte áttetszőre lapogatjuk a hússzeleteket (amelyek mérete így legalább duplájára nő, ezért kell köztük helyet hagyni). Olyan húsklopfolóra van szükség, amelynek teljesen sima a felülete, esetleg egy sodrófa is megteszi. Barázdált húsklopfolót semmiképp se használjunk, mert nagyon szétzúzná a hús rostjait. Vagy rögtön arra a tányérra helyezzük, amelyen tálaljuk, vagy a fóliák között hagyjuk, és azzal együtt, összehajtogatva tesszük hűtőbe. Tálaláskor meglocsoljuk finom olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, végül rádobunk egy marék rukolát és parmezánforgácsokat. Ízlés szerint kevés bazsalikom- vagy rukolapestót is csöpögtethetünk rá.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.