chili & vanilia - Carpaccio

  • .
  • 2009. június 25.

Trafik

Olasz éttermek étlapján kötelező elem, manapság azonban gyakorlatilag szinte alig akad olyan menő étterem, amelynek étlapján ne szerepelne a carpaccio valamilyen formája. A klasszikus hajszálvékonyra szeletelt, nyers bélszínből készül, amelyet olívaolajjal és citromlével locsolnak meg, tetejére néhány forgács parmezán kerül.
Az étel Vittore Carpaccio olasz reneszánsz festőről kapta a nevét, aki festményein előszeretettel használta a nyers húsra emlékeztető vörös színt. Az azóta világhírűvé vált ételt először állítólag Giuseppe Cipriani, a velencei Harry's Bar étterem tulajdonosa készítette 1950-ben, a Carpaccio-kiállítás évében. A múzsa a legenda szerint Amalia Nani Mocenigo hercegnő volt, akit az orvosa eltiltott a főtt hústól, számára kreálta a séf. Manapság divatos mindent carpacciónak nevezni, ami vékonyra van szeletelve, lazac vagy tonhal esetében még elmegy, amikor azonban az étlapon gombacarpaccio, édeskömény-carpaccio meg alma- vagy epercarpaccio jelenik meg, azt kissé túlzásnak tartom. Amennyire mutatós és elegáns étel, annyira egyszerű házilag is elkészíteni. A titok nyitja természetesen maga az alapanyag: ehhez a legjobb minőségű és kifogástalan frissességű hús szükséges, másképp neki se álljunk. A bélszín nem a legolcsóbb mulatság, mivel azonban hajszálvékonyra szeleteljük, viszonylag kis mennyiségre van szükség.

Bélszíncarpaccio házilag

Hozzávalók (2 személyre)

10 dkg jó minőségű bélszínparmezánforgácsokegy marék friss rukolajó minőségű olívaolajsó, bors

esetleg pesto

A bélszínt jól lehűtjük, hogy könnyebben lehessen szeletelni. Egy nagyon éles késsel vékony szeleteket vágunk a húsból. A munkalapra folpack fóliát terítünk. Ráhelyezzük a hússzeleteket úgy, hogy minden szelet mellett legalább még egyszer annyi üres hely maradjon minden oldalról. A tetejére ráhelyezünk egy pontosan ugyanakkora fóliát, mint az alsó réteg, és szorosan rányomjuk, "összeragasztjuk". A fólián keresztül óvatosan szinte áttetszőre lapogatjuk a hússzeleteket (amelyek mérete így legalább duplájára nő, ezért kell köztük helyet hagyni). Olyan húsklopfolóra van szükség, amelynek teljesen sima a felülete, esetleg egy sodrófa is megteszi. Barázdált húsklopfolót semmiképp se használjunk, mert nagyon szétzúzná a hús rostjait. Vagy rögtön arra a tányérra helyezzük, amelyen tálaljuk, vagy a fóliák között hagyjuk, és azzal együtt, összehajtogatva tesszük hűtőbe. Tálaláskor meglocsoljuk finom olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, végül rádobunk egy marék rukolát és parmezánforgácsokat. Ízlés szerint kevés bazsalikom- vagy rukolapestót is csöpögtethetünk rá.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

„A harmincas-negyvenesek gyakran megkérdezik maguktól, hogy miért élünk még mindig itt”

Soltész Béla Osztatlan közös című második novelláskötetének szereplői átlagos emberek, akik a 2020-as évek rossz közhangulata ellenére, a polikrízis közepette próbálnak boldogulni. Generációs tapasztalatokról és az élet minden területére beférkőző politikáról is beszélgettünk a szerzővel, aki társadalomtudósként a migráció hatásait kutatja, dél-amerikai kalandjairól pedig útleírásaiban számolt be.

Köszönjük meg a Fidesznek a sok-sok leleplezést!

A Fidesz számára úgy kell a titkos terveket szövő ellenség leleplezése, mint a levegő: egyszerre mutat rá az ellenség vélt szándékaira, és tereli el a figyelmet önmaga alkalmatlanságáról. De hogyan lehet leleplezni hetente valamit, amit már mindenki tud? Hányféle leleplezés van? És hogy jön ide a konyhában ügyködő Magyar Péter? Ezt fejtettük meg.

Nemcsak költségvetési biztost, hanem ÁSZ-vizsgálatot és büntetést is kapott Orosháza

Nincs elég baja Békés megye egykor virágzó ipari centrumának, Orosházának, amhova nemrégiben költségvetési biztost neveztek ki. Állami számvevőszéki vizsgálat is folyik az önkormányzatnál, a korábbi fideszes vezetés miatt súlyos visszafizetési kötelezettségek terhelik, ráadásul kormánypárti településekkel ellentétben egyelőre nem kap pótlólagos forrásokat a működésére.

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.