kulthírek

  • .
  • 2009. június 25.

Trafik

WRIGHT-HÁZ ELADÓ 15 millió dollárért kínálják a Frank Lloyd Wright által tervezett Los Angeles-i Ennis-házat, amely 2005 márciusa óta a veszélyeztetett épületek listáján szerepel: földrengések és szakadó esők ugyancsak megviselték. Egy nonprofit alapítvány mostanra viszonylag stabilizálta az 1924-ben készült épület állagát, de teljes helyreállításához tőkeerős tulajdonosra lenne szükség. GYÁSZ 85 éves korában elhunyt Charlie Mariano: az amerikai szaxofonos hosszú ideje Kölnben élt, a halál is itt érte, álmában.
Az európai dzsesszszíntér prominensei közé tartozott, de ehhez az is kellett, hogy olyan nagyságokkal játsszon együtt, mint Stan Kenton, Charlie Parker vagy Dizzy Gillespie.

KÖLTÉSZETÜNK HÉBERÜL Itamar Jaoz Keszt fordításában Juhász Ferenc, Lator László, Csoóri Sándor, Gergely Ágnes, Tandori Dezső, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Oravecz Imre, Kántor Péter, Balla Zsófia, Zalán Tibor, Kukorelly Endre, Turczi István, Vörös István, Tóth Krisztina, Jász Attila, Schein Gábor, Térei János, Lackfi János, Szántó T. Gábor, Kiss Judit Ágnes és Röhrig Géza versei, Kőbányai János tanulmánya és Radnóti Miklósra, Mezei Andrásra és Székely Magdára emlékező írások kaptak helyet a Kortárs magyar költészet című antológiában, melyet az Izraeli Könyvhéten mutattak be, Tel-Avivban.

DÍJ Eredményt hirdettek a Ludwig Múzeumban rendezett, a július 5-ig nyitva tartó Anton Corbijn-kiállításhoz kapcsolódó videoklip-pályázaton: a szakmai zsűri értékelése szerint az első Nagy Péter, második Sánta Balázs, harmadik Galler András lett. A közönségszavazást lefújták, mert valaki tönkretette a netes szavazási felületet (az ügyben feljelentést tesznek), de az összes pályamunka megtekinthető a corbijnbudapest.hu címen, a legjobb tíz pedig a múzeum előcsarnokában is.

ÚJ AKROPOLISZ MÚZEUM Eredetileg a 2004-es olimpiára szerették volna, de csak most sikerült: szombaton Athénban megnyílt az új Akropolisz Múzeum, s ezzel új stádiumába ért Görögország küzdelme a Parthenont egykor díszítő fríz British Museumban őrzött darabjainak visszaszerzéséért. Nem akármilyen műtárgyegyüttesről van szó. Az Akropolisz emblematikus épületének tetején végigfutó 160 méteres domborműből mintegy 75 méternyi található Londonban, jelenetekben számolva is kb. fele-fele az arány, Athénban 97, Londonban valamivel kevesebb - némely esetben az alakok egyik része itt, a másik ott. A templom 2500 éves ékességeit az 1800-as évek elején vágták le helyükről, s Lord Elgin, az országot akkor megszállva tartó Ottomán Birodalomban szolgáló brit nagykövet vásárolta meg, majd 1817-ben a British Museumnak adta el őket, ahol azóta a legnagyobb gondossággal vigyáztak rájuk - mint némi felsőbbrendűséggel mondani szokták, jobban is, mint a görögök. Mióta Görögország bejelentette, hogy igényt tart rájuk, megvásárlásuk legális volta mellett a visszautasítás egyik érve éppen az, hogy a British Museumban jobb körülmények között vannak, mint az Akropolisz melletti szűkös, elavult múzeumban. Ezt az érvet lövi ki az Akropolisz lábánál álló új múzeum, melynek építését 1976-ban Karamanlisz miniszterelnök kezdeményezte, aki a Parthenon márványszobrainak egyesítésében határozta meg az intézmény fő célját. 1989-ben Melina Mercouri kulturális miniszter kampányt indított a hiányzó részek visszaszerzéséért. Több nemzetközi versenypályázat után a svájci Bernard Tschumi és görög társa, Michael Fotiadisz terve győzött: az összesen 25 ezer nm-es, 14 ezer nm kiállítótérrel rendelkező, 130 millió euróból emelt épület alsó szintjén át ásatásokra látni, üvegablakán keresztül pedig a Parthenonra. Belül, körbejárhatóan helyezték el a frízt, az eredeti darabok között másolatok képviselik a British Museumban lévő részeket. A visszaadást kizáró hivatalos brit álláspont egyelőre változatlan - a műkincsek tökéletes feltételek között, más civilizációk maradványainak kontextusába helyezve, ingyen, bárki számára megtekinthetők náluk -, de a kampány folytatódik, a legközelebbi céldátum 2012: a londoni olimpia görög szempontból tökéletes lenne a várva várt restitúcióra. (Képeinken a még műtárgyak nélküli épület Akropoliszra néző frontja és a British Museumban őrzött fríz egy részlete.)

ERMITÁZS AMSZTERDAMBAN Amszterdam központjában, Medvegyev orosz elnök és Beatrix holland királynő jelenlétében megnyílt a szentpétervári Ermitázs új filiáléja: az Amstel partján álló 17. századi épületben azelőtt szülőotthon működött, ezt alakították át mintegy 40 millió euróért, hogy abban a városban, amely Nagy Pétert a Néva-parti főváros megalapítására inspirálta, kedvet csináljanak az itteninél tízszer nagyobb, igazi Ermitázs felkeresésére. Az amszterdami Hermitage Museum január végéig nyitva tartó első tárlata a 19. századi orosz cárokat és udvaraikat mutatja be közel kétezer kiállítási tárgy, festmények, ruhák, ékszerek, porcelánok segítségével. Ezután évente két kiállítást rendeznek majd, az anyaintézmény sok millió darabos gyűjteményéből válogatva.

DISNEY MÚZEUM Disneyland már régóta van - több is -, de a rajzfilm- és szórakoztatópark-birodalmat alapító Walt Disney emlékét őrző igazi múzeum még csak most épül: San Franciscóban okóber 1-jén adják át a Walt Disney Family Museumot, mely a chicagói gyermekkortól a hollywoodi Oscar-gálaestekig bemutatja életét és munkásságát. "Nagypapám legnagyobb tehetsége talán és legnagyobb öröme vitathatatlanul abban rejlett, hogy életet adott a képzelőerőnek - nyilatkozta unokája, Walter Miller a hírügynökségi jelentések szerint. - Mindig megőrizte a gyermeki kíváncsiságot és a csodák iránti érzékenységet." A múzeumot a képen látható egykori laktanyaépületben alakítják ki.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.