Kérek még tizenöt ricottinit: pillekönnyű, krémes ricottával töltött csodasüteményt. Amíg kinyomozom a receptjét, itt egy másik.
Ricottás sajttorta
Hozzávalók (6-8 adag)
Tészta:
7 dkg darált mandula
3 dkg liszt
3 dkg cukor
3 dkg vaj, felolvasztva
1 tojássárgája
csipetnyi só, csipet őrölt fahéj
Töltelék:
12,5 dkg ricotta (szobahőmérsékleten)
12,5 dkg mascarpone
12,5 dkg natúr krémsajt
6 dkg cukor
1 tojássárgája
1 egész tojás
1 ek. mandulalikőr (pl. Amaretto)
1 tk. étkezési keményítő
csipetnyi só
jó minőségű narancsdzsem vagy kandírozott
narancshéj
A sütőt előmelegítjük 160 ·C-ra. A tésztához tálba öntjük a darált mandulát, a lisztet, a cukrot, a csipetnyi sót, a fahéjat, és összekeverjük. Egy másik tálban öszszekeverjük az olvasztott vajat, a tojássárgáját. Hozzáadjuk a száraz anyagokhoz, és gyorsan morzsásra dolgozzuk. 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, kivajazzuk, enyhén kilisztezzük. A morzsát a forma aljára nyomkodjuk úgy, hogy a szélén kb. 2-3 cm magas pereme legyen. 20 percre a hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket. Elektromos keverővel simára keverjük a háromféle sajtot, a cukrot, a tojást, a likőrt és a keményítőt. A tésztát sütőbe tesszük, és kb. 15 perc alatt világos színűre sütjük. Kihűtjük. A megsült tészta alját megkenjük narancsdzsemmel, vagy megszórjuk kandírozott narancshéjjal. Ráöntjük a krémet, a tetejét elsimítjuk. Kb. 50 percig sütjük (a közepe legyen még kissé remegős). Egy éjszakára behűtjük. Trükk: ha a sütő aljába egy kis hőálló edényben vizet helyezünk, nem fog megrepedni a torta teteje.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com