chili & vanilia - Ciao Bella!

  • .
  • 2008. május 22.

Trafik

Szardínia, San Teodoro falu. Vásárolni megyünk.
A társaság férfi tagjainak hirtelen rengeteg halaszthatatlan feladata akad a ház körül (tengeri sünre mennek). Némi időbe telik, mire felfogjuk, hogy az apró boltok valóban 9 és 12, majd 17-20 óra között tartanak nyitva. Lassan mi is felvesszük a tempót, a végére már el sem tudjuk képzelni, ki a búbánat akarhat délután kettőkor bármit is venni. Végigjárjuk a szokásos körutat: lepukkant csemegeüzletben pane carasau-t (ropogós, száraz szárd kenyér), bort és különleges - eperfáról gyűjtött - keserű mézet, a zöldséges lakókocsiban néhány kiló nespolét veszünk (magyarul japán naspolya: narancssárga színű, sárgabarack és ringló keverékére emlékeztető, leves, édes-savanykás gyümölcs), épp dúl a szezonja, nehéz vele betelni. Utoljára a kedvencem: Pasta fresca & Dolci sardi (friss tészta, szárd édességek). Két hölgy gyúrja rendelésre a szélesmetéltet, gnocchit, raviolit - leírhatatlan odafigyeléssel.

Kérek még tizenöt ricottinit: pillekönnyű, krémes ricottával töltött csodasüteményt. Amíg kinyomozom a receptjét, itt egy másik.

Ricottás sajttorta

Hozzávalók (6-8 adag)

Tészta:

7 dkg darált mandula

3 dkg liszt

3 dkg cukor

3 dkg vaj, felolvasztva

1 tojássárgája

csipetnyi só, csipet őrölt fahéj

Töltelék:

12,5 dkg ricotta (szobahőmérsékleten)

12,5 dkg mascarpone

12,5 dkg natúr krémsajt

6 dkg cukor

1 tojássárgája

1 egész tojás

1 ek. mandulalikőr (pl. Amaretto)

1 tk. étkezési keményítő

csipetnyi só

jó minőségű narancsdzsem vagy kandírozott

narancshéj

A sütőt előmelegítjük 160 ·C-ra. A tésztához tálba öntjük a darált mandulát, a lisztet, a cukrot, a csipetnyi sót, a fahéjat, és összekeverjük. Egy másik tálban öszszekeverjük az olvasztott vajat, a tojássárgáját. Hozzáadjuk a száraz anyagokhoz, és gyorsan morzsásra dolgozzuk. 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, kivajazzuk, enyhén kilisztezzük. A morzsát a forma aljára nyomkodjuk úgy, hogy a szélén kb. 2-3 cm magas pereme legyen. 20 percre a hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket. Elektromos keverővel simára keverjük a háromféle sajtot, a cukrot, a tojást, a likőrt és a keményítőt. A tésztát sütőbe tesszük, és kb. 15 perc alatt világos színűre sütjük. Kihűtjük. A megsült tészta alját megkenjük narancsdzsemmel, vagy megszórjuk kandírozott narancshéjjal. Ráöntjük a krémet, a tetejét elsimítjuk. Kb. 50 percig sütjük (a közepe legyen még kissé remegős). Egy éjszakára behűtjük. Trükk: ha a sütő aljába egy kis hőálló edényben vizet helyezünk, nem fog megrepedni a torta teteje.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk