tévésmaci - A sül visszatér a Tendelende térről

  • .
  • 2009. június 11.

Trafik

Jake - a törökőriek kapitánya - egy napon ráébredt, ez így nem mehet tovább. Tudta ő a lelke mélyén már régen, de halogatta, nem akart sehogy sem szembesülni vele.
De végül egyszerűen a körmére égett, a kiszuglóiak már a Francia út végén, a burgyingban vertek tanyát. Répa és Retek, az ikrek, akikre a burgying volt bízva, egy napon avval kéredzkedtek Jake színe elé, persze csak a Bútorraktárig jutottak, hogy jött a Nadrágos, a Meló és a Nagy Tibi, és elzavarták őket is meg a csajokat is, és azt kiabálták, hogy a vezérük, Karesz (a vad jassz) azt üzeni Jakénak, hogy húzzon innen. "Mit csináltunk volna, többen voltak! Meg erősebbek is!" - tárta szét a kezét egyszerre Répa és Retek. Jake, amikor ezt meghallotta, tudta, hogy nem lehet tovább késlekedni, különben oda a haza. Menjél el az Öreg Halhoz, s kérjél egy találkozót! Végre is a Herminamező királyához csak alvezérét küldhette. Bútorraktár persze inkább afféle pöröly volt a csapatban, maga egyedül lerendezte volna a Nagy Tibiéket, de az efféle megoldások már elkéstek. Ha őt küldi Jake követségbe, mindenki tudhatja, komoly a dolog. Ahol már csak a radikális beavatkozás segíthet. Szívesen elmegyek hozzá, ha kell, egyedül, ebédeljünk a Béke étteremben (híres kerthelyiség a Ligetben). S ha a találkozót összehoztad, keresd meg Sztupát és Trochét...

Na, azt megvárjuk, és közben nézzük a tévét.

Pénteken (12-én) például a filmplűn 17.20-kor kezdődik a Végső visszaszámlálás, a Magyarországra csak évtizedes késéssel elérkező amcsi propagandafilm (talán ebből a spét), melyben a Nimitz nevű korabeli anyahajó valami büdös időviharba keveredik, s épp jókor érkezik Pearl Harbor alá... Adnak a kis testű japóknak. Ettől még a madarak is megijednek, s e rémületnek vagy másnak állít emléket a Duna tévé - este hétkor Az albatrosz repülése c. új-zélandi filmmel. 22.55-kor ugyanitt az Aranykapu (2006) a szicíliaiak Amerikába érkezéséről regél, mint nagy elődje, A Keresztapa. Az m1-en éjjel, 23.40-kor a Huligánok c. leirat ítéli el határozottan a labdarúgópályák környéki brutális bandázást. Délelőtt volt egy leszálló ági Hitchcock a tv2-n, 11.00-kor a Topáz. A Filmmúzeumon pedig este nyolckor sokadszor a legjobb Menzel-film, a Hóvirágünnep, amiben a vaddisznót kergetik.

Szombaton az m1 belekezd a nagy Ken Follett-promóba: 21.20-kor jön Tű a szénakazalban (1981) Donald Sutherlanddel, de nem lesz nagy szám. 23.35-kor ugyanott az Ütközések egy ilyen pillangó-effektusos marhaság.

Vasárnap a Filmmúzeumon megint a szicíliaiak, nagy királyság 16.30-kor Az Angyal vérbosszúja, és én azt bírom benne a legjobban, amikor Simon Templar észreveszi a motorháztetőn az olajos tenyérlenyomatot. 0.25-kor indul a verseny a tv2-n adott Good Night, and Good Luck és a Dunán nyomott Elfelejtett ősök árnyai c. 1964-es grúz etnopunk hajcihő között a kegyeimért - hiába. Bár utóbbi javára írom, hogy Szergej Paradzsanov filmjében huculok intézkednek, baltával.

Hétfőn voltaképpen érdemes bekapcsolni a Filmmúzeumot, mert 21.00-kor a Hamlet megy. Megjegyezném, hogy feliratosan: érted, öcsém, Laurence Olivier nyomassa a Shakespeare-t eredetibe'.

Kedden az m2-n 22.40-kor a Vörös ló egy macedón film, akkorról, amikor még nem is volt Macedónia, 1981-ból, Velimír "Bata" Zivojinoviccsal, a baltaarcú kedvencemmel, a kor jugoszláv filmjének keresett hősével.

Szerdán a Dunán leúszik 21.30-kor a Fekete nap, mely 2007-es film abból az eléggé nem elítélhető szokásból fogant, hogy a valamire vergődött kelet-európai rendezők szeretik a dolce vitát, a napfényt, és első szóra rohannak, ha szól egy olasz producer. Igaz, Zanussi otthon sem volt egy nagy szám.

Csütörtökön azonban nem erre reflektál az m2-n 22.25-kor a Csapnivaló Steve Buscemivel, bár kétségkívül a filmezésről szól - a függetlenről, nem elég viccesen. Az MGM 22.35-kor a Ned Kelly c. filmmel jön: híres emberek (Lindsay Anderson + Mick Jagger) súlyos tévedése ez. A Filmmúzeum Chaplin-sorozatában 22.50-kor a Kutyaélet.

Az ám, a tévénézőé is kutya. Hagyjanak is fel vele!

Figyelmébe ajánljuk