Aloo gobi - indiai karfiolos, krumplis curry
Hozzávalók (4 személyre):
1 nagy fej karfiol
4-6 közepes méretű burgonya
1 nagy fej hagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
egy kb. 5 cm-es friss gyömbérdarab, finomra aprítva
2 közepes méretű paradicsom, hámozva
olaj (kb. 6 ek.)
1 tk. egész római kömény
1 tk. mustármag
2 púpozott tk. kurkuma
2 púpozott tk. őrölt koriander
1 púpozott tk. cayenne bors (v. pirospaprika)
2 púpozott tk. garam masala (indiai fűszerkeverék)
só, bors
friss koriander
Falatnyi rózsákra szedjük a karfiolt. Meghámozzuk és felkockázzuk a krumplit. Egy lábasban szárazon, olaj nélkül megpirítjuk a római köményt és a mustármagot (magas hőfokon addig pirítjuk, amíg nem kezd el pattogni és "ugrálni" a lábasban). Ekkor hozzáadjuk az olajat, a finomra vágott hagymát, fokhagymát és gyömbért, levesszük a lángot közepesre, majd kicsit pirítjuk, puhítjuk. Hozzáadjuk a kurkumát (vigyázat, nagyon fog a sárga por) és a cayenne borsot (vagy paprikát). A fűszeres keverékre rádobjuk a krumplit, átforgatjuk, hogy a fűszerek bevonják. Kb. 5 percig pirítjuk, amíg a burgonya kissé megpuhul. Hozzáadjuk a felkockázott, meghámozott paradicsomot. Rádobjuk a karfiolrózsákat, rászórjuk az őrölt koriandert és a garam masalát (szupermarketekben és különleges fűszereket árusító boltokban kapható). Az egészet jól átforgatjuk, alá öntünk kb. 1 dl-nyi vizet, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt kb. 15 percig főzzük, ameddig a karfiol megpuhul. A legvégén még fedő nélkül nagy lángon főzzük, hogy minden folyadék elpárologjon.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com