chili & vanilia - Indiai

  • .
  • 2008. október 2.

Trafik

Az indiai konyha nálunk is egyre népszerűbb, új és új éttermek nyílnak. S ha az egyikben beleszeretünk valamibe, nyugodtan szerezzük be az alapfűszereket, és vágjunk neki, egyáltalán nem olyan bonyolult.
A főzéshez első körben a következő fűszerek kellenek: római kömény, koriander, kardamom, mustármag, kurkuma, fahéj, garam masala (készen kapható vagy házilag készíthető fűszerkeverék). Ha van otthon mindig hagyma, fokhagyma, friss gyömbér és joghurt, akkor ezekből tényleg bármikor készíthetünk egy gyors indiai vacsorát. Mivel gyakorlatilag szinte az összes étel a finomra vágott hagyma, fokhagyma és gyömbér pirításával indul, az indiai háziasszonyok előre nagy mennyiségben előállítják ezt a keveréket (daag); hűtőben vagy akár fagyasztóban hosszú ideig tárolható. Az indiai konyha zöldségközpontú, tehát egészséges; rendkívül változatos és az első fűszerkészlet beszerzésén túl költségkímélő is, mivel ritkán használ drága hozzávalókat. Kezdésnek javaslom pl. az aloo gobi kipróbálását (aloo=krumpli, gobi=karfiol). Ez egy fűszeres zöldség-curry. A karfiol és a krumpli kombinációja nekünk elsőre talán furcsának tűnik, pedig igazán remek. Fél órán belül elkészül, és biztos siker.

Aloo gobi - indiai karfiolos, krumplis curry

Hozzávalók (4 személyre):

1 nagy fej karfiol

4-6 közepes méretű burgonya

1 nagy fej hagyma, finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

egy kb. 5 cm-es friss gyömbérdarab, finomra aprítva

2 közepes méretű paradicsom, hámozva

olaj (kb. 6 ek.)

1 tk. egész római kömény

1 tk. mustármag

2 púpozott tk. kurkuma

2 púpozott tk. őrölt koriander

1 púpozott tk. cayenne bors (v. pirospaprika)

2 púpozott tk. garam masala (indiai fűszerkeverék)

só, bors

friss koriander

Falatnyi rózsákra szedjük a karfiolt. Meghámozzuk és felkockázzuk a krumplit. Egy lábasban szárazon, olaj nélkül megpirítjuk a római köményt és a mustármagot (magas hőfokon addig pirítjuk, amíg nem kezd el pattogni és "ugrálni" a lábasban). Ekkor hozzáadjuk az olajat, a finomra vágott hagymát, fokhagymát és gyömbért, levesszük a lángot közepesre, majd kicsit pirítjuk, puhítjuk. Hozzáadjuk a kurkumát (vigyázat, nagyon fog a sárga por) és a cayenne borsot (vagy paprikát). A fűszeres keverékre rádobjuk a krumplit, átforgatjuk, hogy a fűszerek bevonják. Kb. 5 percig pirítjuk, amíg a burgonya kissé megpuhul. Hozzáadjuk a felkockázott, meghámozott paradicsomot. Rádobjuk a karfiolrózsákat, rászórjuk az őrölt koriandert és a garam masalát (szupermarketekben és különleges fűszereket árusító boltokban kapható). Az egészet jól átforgatjuk, alá öntünk kb. 1 dl-nyi vizet, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt kb. 15 percig főzzük, ameddig a karfiol megpuhul. A legvégén még fedő nélkül nagy lángon főzzük, hogy minden folyadék elpárologjon.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.