Tartalom

Narancs XX. évf. 40. szám (2008-10-02)

Publicisztika

Ballay Szilvia

Publicisztika

Befut az üresbe

Orbán nyelve és a vallásos formák

Jobboldalinak lenni a mai Magyarországon - manapság ez sokkal inkább leírható vallásfenomenológiai, mint politikai kategóriákkal. Nemcsak úgy történt ez, hogy a keresztény egyházak bizonyos részei jobboldalivá váltak, hanem egy bizonyos politikai irányultság kapott vallásos mázat, aminek persze nem túl sok köze van a jézusi kereszténységhez; bár az tudni való, hogy sok kereszténynek ez a szempont nem sokat számít.

Publicisztika

Mihancsik Zsófia: Kedves Csányi Sándor!

Minthogy a bank és az ügyfél kapcsolata nem működhet másként, csak bizalmi alapon, kérem, válaszoljon az alábbi kérdéseimre, hogy felnőtt és pénzügyeit tudatosan kezelő állampolgárhoz illő döntést hozhassunk.

Publicisztika

Az apró

Van oly nemes ügy, ami mögött a parlamenti pártjaink egyként sorakoznak fel? Van esélye egy minősített többséget igénylő javaslatnak manapság, amikor még a feles törvényekhez is úgy kell kilóra megnyerni a képviselőket? Ha pénzről van szó, a helyzet nem is annyira reménytelen.

Publicisztika

Nincs az a pénz

Az ún. mesteremberek válogatott hazugságaiból és cselvetéseiből nyilván több - és feltehetőleg szórakoztatóbb, tanulságosabb, az emberi lélekről többet felfedő - kötet jönne ki, mint a Jókai-összes.

Publicisztika

Árpád szent vödrére

Megjött Toldi György, a rókalelkű bátya, / Visszeres seggén csüng szattyánbőr gatyája. / Kókadt kanóc pöcse gubbaszkodva hallgat, / Nemkíván az pinát, csupán nyugadalmat. // Hajdanában ő volt bordélyházak bakja, / Most unottan lóg le bús penészes makkja, / Hogyha egyszer mégis ünnep kerekedne, / Duhaj jókedvében, hogy egyet tekerne. // Hiába nógatja azt a hitvány tököt, / Sunyin és unottan mond az csütörtököt. / Rút irigység marja György barátunk szívét, Látva testvéröccse duzzadó kellékét. // Búsan üldögél hát, kocsányon lóg pöcse, / Mikor arra sétál taligával öccse. / Gondolata támad, mely aljas és kajla: / "Majd elintéz téged a királyi szajha!" - szóval, lehet.

Egotrip

Komiszkenyér

Egotrip

Beavatási szertartásaink II.

Az ember nem születik civilizáltnak, de ez csak annyira meglepő, mint hogy nem születik felnőttnek. Nagy különbség azonban, hogy az utóbbi hiányosságot a természet magától bepótolja. Idővel ivarérettek leszünk, képesek önmagunk újratermelésére. Ez persze nem nagy kunszt. Annál azért ambiciózusabbak vagyunk, hogysem beérjük az élet újratermelésének képességével, a biológiai értelemben vett felnőttség állapotával. Salamon János

Csak semmi politika!

Egotrip

A minimálbércsapda

"El kell távolítani egymástól a minimálbér és a segély összegét azért, hogy ne legyen kifizetődő a munka helyett szociális támogatásra számítani" - mondta Magyarország miniszterelnöke még a nyár elején. Sokféle fogás esik ezen a mondaton, de az egyik, eddig figyelmen kívül rekedt rejtett üzenete nem szociálpolitikai. Azt is sugallja a mondat, hogy a kormány jövőre a minimálbért is jócskán meg kívánja emelni. Teheti, mert egy hároméves minimálbér-megállapodás (2006-ban 62 500, 2007-ben 65 500, 2008-ban 69 000 forint) most jár le, a 2009-es összeg még alku tárgya. Tegyük fel, hogy arra készülnek, hogy az inflációt is meghaladó mértékben megemelik. Kinek is lesz ez jó? Jó lesz-e ez az országnak? Váradi Balázs

Külpol

Külpol

Külpolitika az Obama-McCain-vitában - Jack Bauer Jack Bauer ellen

Az elnökjelöltek első vitája elsősorban arra szolgáltatott bizonyítékot, hogy a politika nyelvét az Egyesült Államokban a "veszély" és az általános fenyegetés képzetei szállták meg. A már-már boldognak tűnő kilencvenes évek optimizmusa nyomtalanul eltűnt. Megmenthető-e a világ? Romsics Gergely

Belpol

Belpol

A hitelválság és Magyarország - Ingatag alapok

A terjedő globális pénzügyi válság idején még inkább szükség van a magyar költségvetési szigorra - hiszen az államadósságot azok a külföldi befektetők finanszírozzák, akiknek manapság éppen elég bajuk van a források szűkülése miatt. Dunai Márton

Belpol

Hitek és kételyek között - Antal László (1943-2008)

Meghalt Antal László professzor, az MTA doktora, az Akadémia Közgazdaság-tudományi Bizottságának tagja, az elmúlt harminc év közéletének fontos szereplője, nemzetközi hírű reformközgazdász. Több korszakos mű szerzője: a késői szocialista tervgazdaságot jellemző alkumechanizmusok feltárásával (Fejlődés - kitérővel, 1979) iskolát teremtett, az 1985-ös Gazdaságirányítási és pénzügyi rendszerünk a reform útján pedig olyan korrajz, amely nélkül aligha lehet megérteni a hetvenes-nyolcvanas évek gazdasági és politikai viszonyait. Utolsó, 2004-ben megjelent könyve (Fenntartható-e a fenntartható növekedés?) amellett, hogy kimerítő látleletet ad a piacgazdasági átalakulásról, az elméleti közgazdaságtan keretében értelmezi és értékeli korunk legfontosabb makrogazdasági és gazdaságpolitikai kérdéseit. Várhegyi Éva

Belpol

"Hátha aranylemez lesz"

Hack Péter jogász a megfigyelési ügyről

Miután a kormánypárt politikusai a nyilvánosságra került felvételek alapján váltig állítják, hogy Kövér László és Demeter Ervin is adott megbízásokat a megfigyelési ügyben gyanúsított UD Zrt.-nek, hétfőn Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetvezetője "hivatalos személy által, közmegbízatás felhasználásával elkövetett személyes adattal való visszaélés" miatt feljelentést tett a rendőrségen. Az egyre bonyolultabb ügy jogi vonatkozásairól Hack Péter jogászt kérdeztük.

Belpol

Pozícióharcok az SZDSZ-ben - Szabad fogásúak szövetsége

Bár kommunikációs szinten visszavettek a nyár végi harciasságukból, a liberális pártban máig nem nyugodtak meg a kedélyek. Kóka János kemény utóvédharcot folytat, a polgármesterek, középkáderek lázadoznak, az elnök pedig az országos tanácsban és a frakcióban próbálja megerősíteni pozícióit. M. László Ferenc

Belpol

Belviszály és elnökválasztás az MDF-ben - Olvasatok

Az MDF múlt szombati, XXII. országos gyűlésén hatodszor is megválasztották Dávid Ibolyát pártelnöknek. Az eseményen nemcsak megjelent, de szavazott is az előző nap kizárt Almássy Kornél. Szórakoztató összejövetel volt. B. I.

Trafik

Trafik

chili & vanilia - Indiai

Az indiai konyha nálunk is egyre népszerűbb, új és új éttermek nyílnak. S ha az egyikben beleszeretünk valamibe, nyugodtan szerezzük be az alapfűszereket, és vágjunk neki, egyáltalán nem olyan bonyolult.

Trafik

mi a kotta? - Dallam, csupa nagybetűvel

"Barna Pianínó kézen fogta Pétert, átvezette egy másik, igen nagy terembe, ahol óriási méretű különös szerkezetet látott. Öt sín futott egymás felett, azokon kis autók szaladtak, úgy valahogy, mint a Vidám Parkban.

Trafik

galeri - Mindenem a képesség

Szüts Miklós és Vojnich Erzsébet kiállítása: A híres festőművészek dolgai november 30-ig láthatók (www.reok.hu). (Regionális Összművészeti Központ, Szeged, Tisza Lajos krt.

Trafik

étel, hordó - ANGUS

Nem vagyunk fiatalok, de a névről Angus Young jut az eszünkbe ezen az esős vasárnap délutánon. Természetesen szegecsekkel kivert bőrdzseki van rajtunk, és persze tudjuk azt is, hogy a legendás gitáros az AC/DC korai időszakában előszeretettel viselt szarvat.

Trafik

kulthírek

TÜRELEM, EURÓPAI FILMDÍJÉRT A görögországi Drama filmfesztiválján elnyert UIP-díj jóvoltából automatikusan bekerült az idei Európai Filmdíj rövidfilmes kategóriájának jelöltjei közé Nemes Jeles László Türelem című 14 perces alkotása LIVE EARTH INDIÁBAN December 17-én Mumbai (azelőtt Bombay) ad otthont az újabb Live Earth-koncertnek, melynek bevételét jótékony célokra fordítják A bevétel egyik kedvezményezettje a Light A Billion Lives elnevezésű projekt, melynek célja, hogy napenergiával működő lámpákkal lásson el 1,6 milliárd embert: enynyien élnek elektromos áram nélkül a Földön A fellépők névsorát később hozzák nyilvánosságra 2,5 PERC MARILYN 17,5 ezer ausztrál dollárért kelt el Sydneyben az a két és fél perces, 8 mm-es film, mely a Van, aki forrón szereti forgatásán mutatja Marilyn Monroe-t és a másik főszereplőt, Tony Curtist, s látható rajta az 1959-ben készült világsikert rendező Billy Wilder is A fekete-fehér mozidarabtól eltérően színes amatőrfilmet egy amerikai tengerésztiszt készítette, akit Monroe hívott el a forgatásra COHEN BUKARESTBEN Bukarestben indította őszi turnéját Leonard Cohen: a 74 éves énekest tízezren ünnepelték, s el is énekelték neki a Happy Birthdayt Varsó (október 1) után legközelebb Berlinben (4), Münchenben (6) és Helsinkiben (10) lép fel McCARTNEY TEL-AVIVBAN Negyvenhárom évvel ezelőtt ideológiai okból nem engedélyezték a Beatles izraeli fellépését, féltek, hogy megrontanák a zsidó ifjúságot A megrontás elmaradt, a koncertet pedig a többiek helyett most egyedül Paul McCartney abszolválta, héber és arab nyelven is szólva tízezernyi rajongójához NE ESS PÁNIKBA! AZ ÚTIKALAUZ FOLYTATÓDIK Ahogy az Elfújta a szél és a James Bond is folytatódni bírt Margaret Mitchell és Ian Fleming halála után, a könyvkiadói elszántság Douglas Adams halhatatlan művét is folytatódásra ítélte: a Galaxis útikalauz stopposoknak ötrészes trilógiája jövőre új kötettel gyarapszik Megvan a címe is: And Another Thing A 2001-ben elhunyt Adams özvegye, Jane Belson hozzájárult ahhoz, hogy az Artemis Fowl-regények (Tündérekkel életre-halálra; Sarkvidéki incidens; Artemis Fowl és az örökkód) szerzője, az ír Eoin (ejtsd: mintha Owen volna) Colfer megírja a hatodik Galaxist A kiválasztott honlapján (eoincolfercom) videón válaszol az ezzel kapcsolatos kérdésekre HARRY POTTER-MINDENFÉLE A tavalyi londoni premier után New Yorkban is bemutatkozott Daniel Radcliffe: a Harry Potter-filmsorozat 19 éves címszereplője a Broadhurst Theatre színpadán Peter Shaffer Equus című darabjának egyik főszerepét alakítja, a kritikák áradoznak róla J K Rowlingot kitüntette Edinburgh: 15 éve költözött ide, itt írta a Harry Pottert Kitüntetésével nemcsak a város hírnevének öregbítését, hanem jótékony cselekedeteit is elismerték Legfrissebb adakozása politikai természetű, de emögött is szociális érzékenység áll: egymillió fontot adományozott a brit Munkáspártnak, amely - véleménye szerint - erősebb védelmet képes nyújtani a szegényebb sorban élő családoknak, mint a kormányzást átvenni szándékozó toryk A delhi bíróság elutasította a Warner Bros keresetét, így elhárult az akadály a Hari Puttar bemutatása elől Indiában Az amerikai stúdió a Harry Potterhez való hasonlóság miatt fordult a bírósághoz, amely azonban megállapította: a Warner már 2005 óta ismerte a készülő indiai film címét, de az utolsó pillanatig várt a perrel, s különben is, a nézők pontosan meg tudják különböztetni egymástól a két mű címszereplőit A New York-i bíróságon J K Rowling nyert: a döntés értelmében a Steven Vander Ark által készített Harry Potter Lexicon sérti az ő szerzői jogait Ez eredetileg tavaly novemberben jelent volna meg, de most kimondatott: jelen formájában, kézikönyvként túl sokat tulajdonít el Rowling kreatív munkájából FILMSZTÁROK DOHÁNYA A Tobacco Control című brit folyóirat egykor titkos dokumentumok alapján állítja: az 1920-as évek végétől kezdve a dohányipari vállalatok és a filmstúdiók közös érdekeikre alapuló kampányokkal, a sztárok népszerűségét kihasználva reklámozták termékeiket A dohánygyárak nemcsak a színészeket szerepeltették premierekhez időzített kampányaikban, hanem közvetlenül is hozzájárultak új filmek promóciójához, és rádióműsorokat is szponzoráltak Ahogy ma ráépül a mozira az emléktárgy-, rágcsálnivaló- stb biznisz, úgy ment ez a cigivel Al Jolson (The Jazz Singer) már 1927-ben részese volt egy ilyen kampánynak, aztán jöttek a többiek, mint például az itt látható Gary Cooper, Kirk Douglas és Marlene Dietrich Nagyjából a tévé elterjedéséig közel 200 színész, köztük a legtöbb nézőt vonzó 50 sztár kétharmada járult hozzá ahhoz, hogy a dohányzás a férfiasság és a női szabadság jelképévé váljék a felnövekvő generációk szemében, s megnyugtassa az embereket, hogy nem is ártalmas MEGHALT PAUL NEWMAN A legkevésbé "hollywoodi" életet élő sztárok egyikét tízszer jelölték Oscar-díjra, s 1987-ig kellett várnia, hogy elnyerje (Martin Scorsese: A pénz színe) Pedig már több mint három évtizede volt a pályán, és első osztályú rendezők (Richard Brooks, Martin Ritt, George Roy Hill, Sydney Pollack) filmjeiben emlékezetes szerepek sorát alakította: Macska a forró háztetőn (Liz Taylorral), Hosszú forró nyár (későbbi feleségével, Joanne Woodwarddal), Butch Cassidy és a Sundance kölyök, A nagy balhé (mindkettőben Robert Redforddal) Pokoli torony (egy égő felhőkarcolóval), A szenzáció áldozata (Sally Fielddel) 83 éves volt Egyelőre ennyit - méltó megemlékezésünk a jövő héten . .

Zene

Zene

film - Sasszem

Az iparági üzenet, bár nincs kiírva, tisztán olvasható: tessék komolyan venni Shia LaBeoufot! Szegény gyerek, annyit lótott-futott már eddig is különböző tereptárgyakat kerülgetve, hogy kijárna neki a "korosztálya legsokoldalúbb színésze" kitűzője A Sasszem meggyőző érvelés LaBeouf árnyalt lábjátéka mellett, s ékes bizonyítéka, hogy az ifjú mester számára szó szerint értendő a pályafutás Mostan az a pálya, hogy a jobb sorsra érdemes fénymásolót terroristának nézik, mert az FBI egy csomó felbontatlan tömegpusztító fegyvert talál nála, melyek persze azért kerültek oda, hogy a csávót valakik csőbe húzzák De ugyanezen valakiknek láthatóan más, talán még kormányközeli csövekkel is terveik vannak - azokat megakadályozandó kell Shiának ismét rohannia Futása során pesszimista számítás szerint is legalább négy műfajon verekszi át magát: összeesküvéses thrilleren, nemzetvédelmi proklamáción, technokrata utópián és egy főzőműsoron - na jó, utóbbi nem komoly, de az összes többi nagyon A felsoroltak közül egyet is nehéz tisztességesen összehozni, úgy meg aztán pláne, ha már a főcím előtti zsugaparti is olyan, mint egy első olvasópróba a második szereposztás tagjaival Az amatőrség lehet bájos, de bizonyos összeghatár felett inkább bosszantó, nem beszélve arról, hogy a Sasszem a LaBeoufnak járó elismerés mellett egy másikra, a "gondolkodó ember akciófilmje" térdszalagra is pályázik Noha Billy Bob Thornton úgy tartja az FBI-os bögrét, ahogy azt az Actors Stúdióban előírják, ilyen ambíciók mellett ez alig több mint édeskevés A UIP - Duna Film bemutatója ** és fél . .

Zene

lemez - Woven Hand: Ten Stones

David Eugene Edwards mintegy beváltotta a Narancsnak tavaly tett ígéretét (lásd MaNcs, 2007 június 14), hiszen a Ten Stones hangképe valóban erősen emlékeztet a zenekar színpadi megszólalására, s így a Woven Hand legrockosabb anyaga ez Erőteljes dobokra, vastag, de sohasem tolakvó bőgőre, néhol akusztikus, nagyobb arányban viszont elektromos gitárokra épülnek a számok, noha az Iron Featherben a zongora, a White Nuckle Gripben pedig a már a 16 Horsepowerből jól ismert bandoneón is előkerül Edwards stílusa összetéveszthetetlen, zeneileg azonban igazából már csak ez az utóbbi tétel emlékeztet erősebben a valahai alt-country legendára, s bár a countryelemek és a westernhangulat oda, a zenekar viszonya az amerikai folkhagyománnyal továbbra is igen intenzív Az indián zene hatása már az előző lemezen, a Mosaicon is könnyedén kihallható volt, ezúttal pedig még inkább ez a meghatározó, ott van a ritmikában, a számcímekben, és persze az sem véletlen, hogy Edwards újabban a pompás westerningei helyett sokszor egy viseltesnek látszó poncsóban feszít Az atmoszféra azonban változatlan Bibliai képekből építkező számaiban Edwards továbbra is a kitörni készülő vihar, a horizonton fenyegető mód hasasodó sötét fellegek hangulatát ragadja meg, emelkedetten, ihletetten és reménytelenül Tizenegy új száma közül legalább három egészen kimagasló (a zúzósabbak közül a Kicking Bird és a Not One Stone, a csendesebben borongókból a His Loyal Love) és csak egyetlenegyszer fog mellé: a Quiet Nights Of Quiet Stars feldolgozásában túlságosan hűen hozza Frankie Boy előadói modorát, ami érdekesnek ugyan érdekes, de a kontextusból zavaróan kilóg Sounds Familyre, 2008 ***** alá . .

Zene

Koncert - Magabiztos stadionpop - A Coldplay Budapesten

Itt már régen felesleges az alternatív meg pláne a britpop jelzőkkel tollasozni: a Coldplay sima popzenekar néhány igen jó vagy csak simán rendben lévő dallal, amit le lehet nyálasozni (teljesen megértem azokat, akik szerint Chris Martin szenvelgős énekstílusa unalmas és idegfeszítő), de azért azt el kell ismerni, hogy van legalább két jó lemezük és minimum öt csont nélküli slágerük. A Coldplay egyszerre szól a családanyáknak és a tiniknek, a családapáknak és a huszonéves yuppie generációnak - ritka halmaz, amely a Duna Tv és a Danubius Rádió célközönségéből képez metszetet. Ennek fényében nem is volt meglepő, hogy majdnem telt ház előtt játszott a zenekar. Hó Márton

Zene

tánc - A szatír

Intelligens testvurstli a lázálmainkból, avagy amikor a hasfelmetszőnek rossz napja van Mesteri műpéniszek, előretolt vaginák, csonkolt végződések, szétpattanó izmok, kicsavart mozdulatok, óriásra nőtt vágyak, düh, éhség, és végül a büntetés képében érkező tisztaság, a természet ősi törvényeit felborító moralitás, avagy a nemnélküliség Az osztrák vérművész, Nitsch fanatikus akcionizmusát idézte Gergye Krisztián estje, amelynek során egy 2005-ben bemutatott darabját újította fel, "bontotta ki" Az elmúlt két évben alkalmazott koreográfusként, sőt rendezőként (Bárka) és művészeti irányadóként (Közép-Európa Táncszínház) magát egyaránt észrevétető koreográfus általam legjobban kedvelt "barbár" korszakát idézte fel a komplex produkció Lehetett fürdőzni az animális, egyszersmind nem is földi eredetű lények eleven világában, és elgondolkodni arról, hogy honnan ember és meddig állat az "én" Testkiállítás ez Schnittke komor, megindító zenéje kíséretében, ahol legalább három teret járhatunk be egyszerre - nem is kell mondanom, miféle riasztó belső termeket A színpad két oldalán árnyjáték zajlik, kihasználva a méretekkel való manipuláció lehetőségeit, míg a háttérben és a színpad közepén a szatír karaktere sejlik fel kajánul és tragikusan Ágens közbeénekel, tudathasít és kísért Csakis Béres Móni jelmeztervező lólábai lógnak ki, ezúttal is sokkolóan szép, neogót jelmezein gellert kap (az eleve magasra lőtt) előadás Gresó Nikoletta, Virág Melinda, valamint Gergye Krisztián táncharmóniájára épül az egész, miközben a mitológiai figurára jellemzően egyáltalán nem könnyedek a mozdulataik Az eredeti verzióhoz képest a pokoli fülledtség helyére beférkőzött az emelkedett bizarrság Tárnok Mariann (testképe mit sem változott) robusztussága ezúttal sem feledhető És belépett egy új elem a gergyei világba: az önirónia és a nevetés Így igazán nem nehéz legyőzni a biológia törvényeit MU Színház, szeptember 27 **** és fél . .

Zene

könyv - Parapatics Andrea: Szlengszótár

Már az alcím (A mai magyar szleng 2000 szava és kifejezése fogalomköri szinonimamutatóval) tudatja, hogy a jól csengő név ezúttal nem lexikonnyi kiterjedésű dromedárt takar, de inkább karcsú kézikönyvet Urambocsá, farzsebben is elférőt, bár ennek nincs praktikus jelentősége, hülyén néznénk ki a téren, ha hirtelen e műből próbálnánk desifrírozni a szimpatikus fiatalember oly értelmű közeledését, mely szerint: "Csengetsz, kobra, vagy neked csengettek?" Afféle bárhol és bármikor a felhőtlen röhigcsélés őszinte igényével fölüthető dolgozatra számítsunk inkább Ábécé szerint összerakott szlenges (olykor annak sem látszó) szavak, hozzátéve a megfejtés, az előfordulás sűrűsége és a példamondatok Azok a kedvenceim Végül azok is lövik be a mű helyét elég tisztán arra a mezőre, ahol az igyekvő szakdolgozatok, diplomamunkák piknikeznek, szedik tarka virágaikat csokrétába Ahhoz például mit szólnak, hogy: "A Völgyfílinget csak az érezheti át, aki már sátrazott a Művészetek Völgyében, koncertek után hajnalig beszélgetve, majd hazastoppolva a barátokkal" Világos, máris rám tört a Völgyfíling Így nem is szorul már nekem magyarázatra, mi a bánat is az a szleng Az, amikor helyes (szlengben nyilván: szimpi) egyis (egyetemista) vagy irodai dolgozó fiatalok viccből olyan arin furi (aranyosan furcsa) szavakat kevernek a közlendőjükbe, mely egyébként szakasztott olyan, hogy szerkesztés nélkül jelenhetne meg bármelyik női karriermagazinban Ennél már csak az a mélyen őszinte borzongás kedvesebb, amivel a kötet az erotikus tárgyú szavakra kapja oda rémült tekintetét Tinta Könyvkiadó; 2008; 144 oldal; 1490 Ft * . .

Zene

Kiállítás - A harcos nagyi - t.error - a félelmed, egy külső tárgy

Az örökös pénzszűkében lévő Mézga család egy alkalommal aranytallér-vadászatra indul a múltba a jövőbeli rokon, az ősz szakállú Köbüki időkibővítő készülékének segítségével. A "hoppanálásra" alkalmas tárgy leginkább egy tévéképernyőre hasonlít, melyet csavargatva sorra peregnek visszafelé a történelem eseményei, a háborúk, a keresztes hadjáratok és a csaták - humorosan példázva azt az ismert közhelyet, hogy az emberi civilizáció története nem más, mint vérben tocsogó öldöklések monoton sorozata. Dékei Kriszta

Zene

film - A Hullám

Múlt héten A Zónában (színes mexikói) futottunk bele a hétköznapi fasizmus vadhajtásaiba, de hogy senki ne mondhassa, hogy csak a földrajzi távolság teszi, íme itt a német példa Egy friss, ropogós tantörténet a húszforintos kérdésről: kedves gyerekek, ki merné azt közületek állítani, hogy megfelelő vezényszóra nem bújik-e elő a kivirultan menetelő nagy- vagy dédapa rendreutasított szelleme? Hogy mondod, Pistike (Stefan), hogy ez ismét a régi nóta, hogy lejöhetnénk már az unásig kitárgyalt nácikról? Hogy itt és most, az internetbe bekötött huszonegyedik században, s különösen ilyen jól nevelt fiatalemberek körében nem dívik a csordaszellem? A Hullám a tantermi kísérletek szép példája, melyet előszeretettel idéz fel hol filmen, hol könyvalakban a bestsellerkultúra Lám, hát mégis igaz a szakállás vicc: azaz minálunk nincsen antiszemitizmus (anti-akármilyenizmus), de igény az volna rá Filmünk egy ilyen, hosszan elnyújtott "lám" (lááám) és egy szépen kitartott "íme" (íííme) keveréke, ahol az alkotói tisztesség és a mondanivaló fontossága, ez a két nagydarab agresszor jól ellátja a baját annak a furcsa járású és amúgy is beszédhibás mitugrásznak, aki mindig kuncog, amikor a film oktató jellegéről tartanak konferenciát Az ilyen megérdemli a sorsát, de azt azért mégsem lehet egy karlendítéssel elintézni, hogy miért e rengeteg felirat Nem is a kép alján van belőlük túl sok, hanem a fiatalok homlokán: mert valamennyin ott virít már a kezdetektől, hogy a vesztesek vagy a nyertesek közt végzik-e Wenger tanár úr pedagógiai Frankenstein-kísérletét Az SPI bemutatója *** . .

Zene

Színház - Nagy vágta - A mizantróp az Örkényben

Úgy kezdődik Moliére A mizantróp című drámájának előadása az Örkény Színházban, ahogy az Apátlanul (Platonov) véget ért: egy pezsgősüvegből kiröpül a dugó. Aztán egy szűk ajtónyílásban megjelenik Alceste és Philinte - és Alceste lehordja a világot. Ez a vélemény és vehemencia ebben a férfiban már régen készen van, nincs benne semmi rögtönzés, csak elismétli a cigaretták kanyargó füstjében. Philinte is tudja már kívülről - olykor vele mondja a szöveget. Csáki Judit

Zene

koncert - Alfred Brendel

budapesti búcsúfellépéséről meg sem próbálok kritikát írni, hiszen mintegy végigkísértem pályáját, már amennyire ez a korkülönbség és a régi útlevélhiány miatt lehetséges volt Először a hetvenes években láttam: a Zeneakadémián Schubert három utolsó szonátáját játszotta, még a ráadásokra is emlékszem, annyira mélyen belém mart ez a koncert Aztán többször hallottam Pesten is, egyszer Münchenben Azon kevesek egyike volt, akik soha nem okoztak csalódást, akkor sem, amikor idős ujjai már belegabalyodtak a Kreisleriana bődületes nehézségeibe, és akkor sem, amikor Schubert B-dúr szonátája első tételében nem ismételte meg az expozíciót - ezt a döntését magyarul is megjelent könyvében (Tűnődés a zenéről) próbálta igazolni Igen, Brendel könyveket is írt, aztán angol nyelvű verseket, melyek nem akárhol (New York Review of Books) jelentek meg, és egyáltalán, Brendel amolyan klasszikus kulturális jelenség, nem szakmája favágó barbárja, gazdag személyiség, aki messze túllát a klaviatúrán Amikor tolmácsnak nevezte magát, nyilvánvalóvá tette, hogy az értékek közvetítésére esküdött fel, és mindig úgy gondolta, hogy az előadó semmiféle eszme érdekében nem erőszakolhatja meg a zeneszerzőt T S Eliot szerint egy mű megértése egyet jelent azzal, hogy helyes okokból élvezzük Brendel számtalan helyes okot szolgáltatott nekünk hosszú pályáján Ezt is megköszönöm neki Mozart c-moll zongoraversenyével búcsúzott, és úgy tűnt, a második tétel földöntúli szépségét a Budapesti Fesztiválzenekar fafúvósainak kíséretével nem lehet felülmúlni Mégis sikerült, a ráadásként adott Beethoven-bagatellel (op 33, No 4) Egyszer Münchenben találkoztam vele, egy múzeum lépcsőjén állt fent, alkalmas pillanat volt hát, hogy alulról mélyen fejet hajtsak neki Furcsán nézett, aztán tétován biccentett, persze fogalma sem volt róla, ki ez a torzonborz paprikajancsi Macht nichts, Herr Brendel, én tudom, ki előtt hajtottam fejet akkor és most is Zeneakadémia, szeptember 28 . .

Zene

Könyv - Árkok helyett ívek - Varga Mátyás: Nyitott rítusok

A Vigilia kiadó Esszék című sorozata sikeres kísérletnek tűnik egy eddig kevesebb figyelmet kapott műfaj rehabilitációjára és egyben seregszemléjére. Míg az eddigi kötetek szerzői főleg hivatásos teológiai képzettség nélküli írók, költők, irodalmárok voltak (Balassa Péter, Beney Zsuzsa, Borbély Szilárd és sokan mások), akik mintegy a maguk területéről "átbeszélve" vagy inkább "átgondolkodva" feszegettek a kereszténységhez kapcsolható témákat, addig a recenziónk tárgyául szolgáló kötetben egy gyakorló pannonhalmi szerzetes (aki emellett maga is költő és a Pannonhalmi Szemle szerkesztője), Varga Mátyás tesz kísérletet arra, hogy a kortárs művészet jelenségeit értelmezze a keresztény hit és kultúra koordinátái között. Dunajcsik Mátyás

Zene

Lemez - Tarkabarka fizika - John Matthias: Stories From The Watercooler

John Matthias, a brit tudós és zenekészítő története ékes példája annak, hogy az igazi reneszánsz emberek, a polihisztorok még nem vesztek ki a világból. "Természetesen" csodagyerekként kezdte pályafutását: kivételes hegedűtudását elsőként egy gyermekzenekarban kamatoztatta, így azután volt ideje megszokni a publikum moraját. - minek -

Film

Film

Film - Mintha élnél - Gigor Attila: A nyomozó

Halállal indulunk. Ideges francia nő telefonál szinte sírva egy lakótelepi irodában, körötte zord billenőablakok. Rövid úton Tibor (Anger Zsolt) keze közt találja magát, ő boncnok a proszektúrán. A kurta légyott stílusosan úgy végződik, hogy a férfi kifesti, kicsinosítja a nőt. Aztán hazamegy, tévét néz, éli rutinszerű életét. Dercsényi Dávid

Képzőművészet

Képzőművészet

4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál - Az élet vizei - Pécs; 2008. október 7-14.

Lánykori nevén Pécsi Filmünnep. Nem ma kezdték, de nem is olyan régen. Szimpla filmfesztivál létükre övék az örök fiatalság titka, sokan bizonyára irigylik is tőlük - innen szólunk, nem az örök fiatalság a lényeg, hanem a tisztánlátás. S ez akkor is így van, hogyha időnként nem túl felemelő, ami oly tisztán látszik. Szóval ez a közép- és kelet-európai első filmesek "seregszemléje". Nem mellesleg a Szarajevói Filmfesztivál közeli rokona (barátja, ismerőse). Közeli, még szép: megbámulja az ember a pécsi Csontváry-múzeumban a képeket, s lecsap dél felé, átvág Daruvárnál, hipp-hopp, eléri Banja Lukát, utána már csak meg kell néznie a híres festő Jajcei vízesésének és erőművének mai mását, aztán ott is van - nem is olyan mellékszál ez. Turcsányi és tsai

Lokál

Lokál

Közlekednek a nácik - A Budapest-Berlin metró

Pompásan metrózunk. Jól húznak a kocsik, szerda, két óra múlt, jó fél ház, levegő kapható. Célunk a Ferenciek tere, de így van ezzel, mint mindjárt kiderül, két vaskereszttel sűrűn teletűzdelt, bakancsos útitársunk is, akik hamarosan magukhoz vonják a kocsi hangulatfelelősi posztját, noha erre felkérés sem a közeli turistacsoporttól, sem a helyi érdekű közlekedőktől nem érkezett. - kg -

Lélek

Lélek

Mackóban - Illovszky Rudolf (1922-2008)

Nyomtunk egy hatost a dánoknak, itthon elkalapáltuk a hollandokat, simán lenyomtuk itthon az NDK-t is. Még megvertük kinn is a dánokat, aztán a fene se tudja, miért, Lipcsében már Soós Károly volt a szövetségi kapitány, s nem - a '66-os angliai vb után pályaedzőből előlépő - Illovszky Rudolf. Soós addig az NDK-ban dolgozott vagy mi volt a magyarázat - negyven év távolából már meg nem fejtem. Jöttek a ruszkik, s (szokás szerint) elintéztek minket - nem lett semmi az 1968-as olaszországi Eb-szereplésünkből. Ami annál is érthetetlenebb volt a populáció halandó részének, mert az angliai vb brazilverő héroszai (Bene, Farkas, Albert, Mészöly) még távolról sem öregedtek ki, fiatal versenyzőknek számítottak (Farkas például úgy 25 éves lehetett). Ez volt az első búcsú Illovszkytól - nekem kézikönyvekből összerakott, toldozott-foldozott irodalmi emlék. Ám, hogy Soóstól országos (szurkolói) szinten volt dobva egy hátas, az faktum (a nagyanyám is szidta nagyon). Turcsányi Sándor

Gasztro
Tranzit
Tudomány

Tudomány

Replika órák - Megáll az időtlenség

"Swiss Rolex rep1ica watches, Italian-crafted Rolex, Breitling, IWC etc. At only $210! Each!" Ha valaki a szűretlen levelezőrendszerek kedvelője, gyakran beleszaladhat ehhez hasonló ajánlatba. Ha pedig meg is rendel egy ilyen, eredetileg millió forintokba kerülő órát harminc-negyven ezerért, hát megérdemli. De azért bonyolultabb is lehet ennél a dolog. - legát -

Tudomány

cyberhírek

Rekord A Hősök új évadjának nyitóepizódja miatt dőlt meg minden eddigi letöltési rekord a fájlcserélőkön A tévésorozatok rajongói türelmetlenek, nem várják ki, míg a helyi tévécsatornák átveszik az amerikai sorozatokat Narkolepszia Japán kutatók azonosították a narkolepsziát okozó mutáns gént A kórban szenvedők képesek a legkülönbözőbb körülmények között - akár a mondat közepén vagy vezetés közben - is elaludni Magánűrhajó Három sikertelen próbálkozás után sikerrel állt Föld körüli pályára az első, száz százalékban magánpénzből készült rakéta, a SpaceX Falcon 1 A céget a PayPal online fizetőrendszeren meggazdagodott Elon Musk vezeti Mormotazsír Orvvadászok pusztítják a kelet-ukrajnai sztyeppéken élő mormotákat, mivel gyógyhatású zsírjukért nagyon sokat fizetnek a fegyenctelepek lakói Gammavillanás A NASA Swift műholdjának műszerei olyan gammavillanást észleltek, melynek 12,8 milliárd fényéves becsült távolsága 70 millió fényévvel meghaladja az eddigi csúcstartóét Felmelegedés Kutatók egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy a Jeges-tenger partvidéki vizeinek mélyén lévő, a szén-dioxidnál mintegy hússzor erősebb üvegházhatású metán jelentős mennyiségben jut a levegőbe a globális felmelegedés miatt, tovább fokozva azt Õsmaradvány Megkövesedett trópusi őserdő maradványaira talált a Moszkvától mintegy 6200 kilométerre keletre lévő Csita körüli sztyeppén egy véletlenül arra utazó férfi Naftalin Bonyolult szénhidrogénre, naftalinra bukkantak spanyol csillagászok egy 700 fényévnyire fekvő csillagkép csillagközi porában Fajpusztulás A klímaváltozás miatt a század közepére Európában kipusztul a kétéltűek több mint fele - állítják brit zoológusok Rakétaember Először repült át ember a La Manche-csatorna felett repülőgép nélkül A rakétaember tíz perc alatt tette meg a távot Yves Rossy svájci pilóta a hátára erősített, házi készítésű, lökhajtásos motorokkal felszerelt szárnyaival repült A franciaországi Calais-ból indult, útja első felét repülővel tette meg, abból ugrott ki 2400 méter magasan, de már előtte begyújtotta négy hajtóművét Egy kis szabadesés után kibontotta szárnyait, és tíz perc alatt megérkezett az angliai Dover mellé Az utat ejtőernyővel fejezte be, csúcssebessége 200 km/óra volt a 35 kilométeres távon Ész nélkül kattintgatunk Egy amerikai egyetem nem szokványos kísérletében weboldalakon elhelyezett, a Windowséhoz hasonló kamu hibaüzenetek alkalmazásával mérték le azt, mi mindenre hajlandóak gondolkodás nélkül rákattintani az internetezők - adta hírül az Ars Technica nyomán az Origo Az Észak-karolinai Állami Egyetem pszichológusai négyféle különböző hamis, a Windows rendszerüzeneteihez hasonló, felnyíló ablakot ágyaztak be weboldalakra, az egyik üzenet gyakorlatilag megkülönböztethetetlen volt egy valódi hibaüzenettől, a maradék háromban azonban valamilyen gyanús jel utalt arra, hogy valamilyen átverésről, például vírust hordozó üzenetről van szó A kísérletbe bevont negyvenkét diák közül huszonhárman a leggyanúsabb üzenetekre is rákattintottak Mobilférgek és trójaiak Zsaroló vírusok, jelszólopó vírusok, mobilos férgek, orosz zombihálózatok és pornóvírusok - megjelent a Kaspersky antivíruscég legújabb jelentése a rosszindulatú programok világáról A rosszindulatú programok evolúciója az eddigi trendeket követi: a vírusírók nem igazán veszik a fáradságot arra, hogy új technológiákat találjanak ki, inkább arra hajtanak, hogy minél több kártékony programmal árasszák el az internetet A klasszikus vírusok kora lejárt, ma már a fenyegetések túlnyomó részét olyan trójai programok jelentik, amelyek valahogyan ráveszik a felhasználót, hogy indítsa el őket Egyre népszerűbb a RansomWare, vagyis a zsaroló vírus, ami titkosítja az adatokat, és csak pénzért adja meg a dekódoló kulcsot A kéretlen reklámlevelek legnagyobb forrása az orosz internet, ráadásul a nem orosz doménről származó levélszemét nagy része is jellegzetesen moszkvai idő szerint reggel tíz és délután öt között indul útjára, ami Oroszországból irányított zombihálózatokra utal Bebörtönzött blogger Két év börtönbüntetésre ítéltek egy híres kormányellenes malajziai bloggert, amiért kritizálta az iszlámot - adta hírül az Index a BBC nyomán Raja Petra Kamarudint szeptember 12-én tartóztatták le, ami ügyvédje szerint a polgári szabadságjogok arculcsapása volt Raja Petra régóta zavarta a kormányzatot, mert blogján többször éles támadást intézett az ország viszonyai és vezető tisztviselői ellen Bár a vád szerint az iszlámot ért támadások miatt tartóztatták le az újságírót, a rendőrök nem sokkal azután vezették el Raja Petrát, hogy megvádolta az ország miniszterelnök-helyettesét, Najib Razakot, hogy szerepet játszott egy mongol nő meggyilkolásában 2007-ben Kínai űrséta Csaj Cse-kang az első kínai, aki kilépett a világűrbe Az élőben közvetített 15 perces űrséta fontos mérföldkövet jelent az ország ambiciózus űrkutatási terveinek megvalósításában A kínai állami televízió élőben közvetítette, amint a tajkonauta hazai fejlesztésű szkafanderében kilebegett az űrjármű zsilipajtaján A tízrétegű űrruha 120 kilót nyom, előállításának költségei 4,4 millió dollárra rúgtak Kínai ember Jang Li-vej személyében 2003 őszén járt először a kozmoszban a Sencsou-5-ös űrhajón, és ezzel Kína, a Szovjetunió és az Egyesült Államok után a világ harmadik olyan országává vált, amely saját területéről, saját fejlesztésű űreszközeivel embert juttatott a világűrbe Kína azt tervezi, hogy 2010-ben saját űrállomást állít Föld körüli pályára Ugyancsak céljai között szerepel, hogy embert küld a Holdra . .