tévésmaci - A sül és a Kimboshi-akták

  • .
  • 2008. október 2.

Trafik

- Komolyan gondolod? - kérdezte Troché alteregója. - Nem - válaszolta Sztupa doppelgängere.

- Akkor bekapcsolom a tévét - így Troché (hasmás).

Pénteken (október 3-án) 20.00-kor a Filmműzeón Az ördög és a tízparancsolat 145 perces francia-olasz vígjáték, 1962-ből. Olvasom a névsort: Alain Delon, Fernandel, Louis de Funés, valamint Charles Aznavour (Belmondónak épp fájt a torka). 00.45-től a TV2-n egy amerikai-román-izlandi misztikus film. Jól hangzik? Hát még a címe: Paranoia 1.0! A közkedvelt Udo Kier egy Derrick nevű pacákot ad benne, ezért 16 éven aluliak számára nem ajánlott. Megértem.

Szombaton érdemes korán kelni, hogy 12.05-kor megtekinthessük az m1-en a Szeszélyes nyár (Rozmarné léto) című kedvenc Menzelünket, mellyel a mester 1968-ban megnyerte a Karlovy Varyi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. Hja, azok még forradalmi idők voltak. Rozmárné 75-ben megözvegyült, aztán valamikor a nyolcvanas évek elején leköltözött a lányához Dunabogdányba (Pomócsiéktól kicsit balra, a hídnál). 16.20-tól az m2-n Kártyavár. Bodrogi Gyulától kezdve Gobbi Hildán, Ruttkain és Törőcsiken keresztül Latinovitsig és Páger Antalig fellép a korabeli (1967; Hintsch György) magyar színészet minden mákvirága. Alternatívaként 16.45-től az HBO 2-n egy finn vígjáték: Szappanopera herceg (finnül még jobb a címe: Saippuaprinssi - cáfolja még valaki az ugrófinszki nyelvrokonságot?). Ám az este is korán indul, az RTL Klubon már 19.30-kor kezdődik a Trója. Ilyet szól a műsorújság, rendező: Wolfgang Petersen, író: Homérosz. Tényleg, ha csak az nem. Múlt héten Leonardo DiCaprio szerepelt agyba-főbe, most Brad Pitt, alkalmasint epedve várjuk (-játok) azt a percet, amikor ők ketten végre egy közös filmben lépnek fel. Hónapokig reménykedtünk (-tetek), hogy Tarantino megvalósítja ezen álmunkat (-otokat) az Inglorious Bastardsban, de végül mégis csalódnunk (-notok) kellett (bibibi). Ezért bosszúból nem is nézzük (-em) meg a 22.30-kor induló Desperadót (szintén az RTL-en) - nem, Banderasra és Salma Hayekre se vagyok kíváncsi, hiába könyörög a leguánom (és a szomszédé is; Kócos). Inkább átkapcsolok az m2-re, ahol 23.25-kor nyit a Café Lumiére - filmdráma a szegény nagyvárosi japó fiatalok magányos mindennapjairól. Mondjuk a filmplű2 szervezhetne már egy Ozu Jaszudzsiro-retrospektívet, mielőtt félművelten halok (-tok) meg.

Vasárnap állítólag esni fog az eső, igaz, hogy beígértem a tegnapi vombatomnak a vidámparkot, de talán beéri a Körhintával is 10.30-tól a Filmműzeón. 18.15-kor a Cinemaxon Üvöltő szelek Juliette Binoche-sal és Ralph Fiennesszel, de Gary Oldman barátai 22.00-kor kapcsoljanak vissza a Filmműzeóra, ahol a szimpatikus előadóművész egy 87-es Frears-filmben - Hegyezd a füled! - látható. Vagy hallható.

Hétfőn elmondjuk magunkban az aradi tizenhárom nevét. Budapesten Batthyány Lajos, hogy a kötél általi halál megaláztatását elkerülje, öngyilkosságot kísérelt meg a felesége becsempészte levélbontó késsel. A néhány méteres közelségben levő őrök jelenlétében fejére pokrócot húzva, egyetlen jajszó nélkül először saját szívébe szúrt, majd felvágta karján és nyakán az ütőeret, sebeit hamar bekötözték. A kötéseket a gróf letépte, így végül összekötözték a félholt ember kezét. Október 6-án estére különféle izgatószerekkel olyan állapotba hozták, hogy saját lábán ment ki a vesztőhelyre, ahol "megkönnyebbülten" látta, hogy nincs akasztófa. Lichtenstein herceg saját felelősségére golyó általi halálra változtatta az ítéletet. Lenkey tábornokot (m2; 20.55) azért nem végezték ki, mert börtönében megtébolyodott; ő néhány hónappal később az aradi kazamatában halt meg.

Kedden és szerdán adásszünet. Vacsora után sakkozzanak, pihengessenek.

Csütörtökön 18.40-kor (a Filmműzeón) Koltai Róbert egy 1978-as műben (Kihajolni veszélyes) készül a szép vasúti jövőre. A mondott művész után (nyolckor) kezdődik ugyanitt Fábri Zoltán súlyos tévedése, a Gyertek el a névnapomra. Afféle bátorkodás anno 1983, Karinthy Ferenc Házszentelő c. írásából.

Szerintem tévézni téves és veszélyes.

Figyelmébe ajánljuk