Ötfűszeres gombával töltött rétesháromszög: Olajon üvegesre pirítunk egy finomra vágott hagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, egy csokor újhagymát, kevés friss gyömbért. 1 kg gombát apróbb darabokra vágunk, hozzáadjuk és megpirítjuk, úgy, hogy teljesen párologjon el a leve. Szójaszószt, kevés barna cukrot, csipetnyi csilit és egy tk. ötfűszer-keveréket adunk hozzá, enyhén karamellizáljuk. Rétestésztába csomagoljuk (háromszögbe, szivarformára, vagy egyszerűen feltekerjük), majd 180 ·C-on, kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Gyömbéres-ötfűszeres kacsacomb: Közepes kockákra szeletelünk két sárgarépát, egy hagymát, két szár zellert, összekeverjük olajjal, tepsibe helyezzük. 3-4 kacsacombot mindkét oldalán megsózunk, s bőven megszórjuk ötfűszer-keverékkel. 160 ·C-on két órán át sütjük. Leöntjük a kisült zsírját, a húst lefejtjük a csontról és összekeverjük a zöldséggel, kevés szójaszósszal, frissen reszelt gyömbérrel.
Csokoládéparfé ötfűszer-keverékkel: 20 dkg magas kakaótartalmú csokoládét 10 dkg vajjal vízgőz fölött megolvasztunk. Hozzáadunk egy csipet sót és 1 tk. ötfűszer-keveréket. Szétválasztunk 3 tojást, a sárgáját fehéredésig keverjük 3 ek. cukorral, óvatosan belekeverjük a felolvasztott csokoládét. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a masszába forgatjuk. Fóliával bélelt formába öntjük, fagyasztjuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com