chili & vanilia - Kükü

  • .
  • 2009. augusztus 13.

Trafik

"Három-négy órára tegyünk a hűtőszekrénybe egy üveg jófajta vodkát. Fekete kenyeret, heringet, savanyított uborkát és gombát vágjunk apró falatokra, és rendezzük el egy tányéron.
Apró kupicákból, jéghidegen igyuk a vodkát. Az első pohár után ne együnk semmit, a második után csak a kenyérből vegyünk, a harmadik után minden megengedett" - ezzel a "recepttel" zárul Vladimir és Olga Kaminer szórakoztató könyve (A Nagy Szovjet Fazék - a szocializmus konyhaművészete). Az orosz Kaminer 17 éve él családjával Berlinben. Németország egyik legfelkapottabb fiatal írója, csak úgy ontja magából a könyveket. A receptek alapján azonban nemigen hiszem, hogy túl sokat főzőcskéznek otthon. Így, ha valami felkelti az ember érdeklődését, a biztonság kedvéért érdemes utánanézni a pontos elkészítési módnak. Engem leginkább a kükü izgatott. Az Azerbajdzsánról szóló fejezetben található - az ország gasztronómiájáról, bevallom, sajnos keveset hallottam. Kissé törökös, úgyhogy rossz már nem lehet. Sáfrány, rizs, grillezett bárány, a Kaszpi-tenger halai frissen vagy füstölve, keleties édességek, sok gesztenye, gránátalma, füge - elsőre nagyon is kedvet kap hozzá az ember. A kükü jellegzetes azeri étel, valójában nem más, mint egy zöldfűszeres omlettféle, vagy inkább olaszos frittata. Az eredeti leírások szerint egy nagy formában sütik, és felszeletelik, én egyszemélyes kis adagokat gyártottam. Kiegészítettem néhány olyan hozzávalóval, amely nagy valószínűséggel nem kerül az autentikus azeri változatba, de jót tett neki.

Azeri kükü

Hozzávalók (2 személyre)

3 egész tojás

4-5 szál újhagyma, felkarikázva

fél csokor kapor, finomra aprítva

15 dkg friss spenót, megpucolva, csíkokra vágva

fél csokor friss koriander, finomra aprítva

4 szem szárított paradicsom, felkockázva

fél chilipaprika, kimagozva, finomra aprítva

só, bors

olívaolaj

kb. 1 ek. olvasztott vaj

A sütőt előmelegítjük 180 ·C-ra. A megtisztított újhagymát vékony karikákra szeleteljük (a zöld részéből is). Egy serpenyőben olívaolajon néhány percig pároljuk az újhagymát, amikor kissé üveges, hozzáadjuk a friss spenótot, megfonnyasztjuk. A kaprot és a koriandert felaprítjuk. A szárított paradicsomot felkockázzuk, a chilit felkarikázzuk (elhagyható). A tojásokat villával felverjük, és egy edényben összekeverjük az összes hozzávalóval. Bőven sózzuk, borsozzuk. Egy muffintepsi mélyedéseit kikenjük olvasztott vajjal, mindegyikbe 2-2 evőkanál tojásos keveréket teszünk. 10 percig sütjük. A sütési idő végén a sütőt átkapcsoljuk grillfokozatra, néhány percig grillezzük, hogy a teteje megpiruljon. Langyosan tálaljuk. (3 tojásból hat darab kükü lesz.)

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?