Tartalom

Narancs XXI. évf. 33. szám (2009-08-13)

Publicisztika

Publicisztika

Elszállni látszik - Sólyom László negyedik éve

Noha eddigi köztársasági elnökeink maguk is rendre elismerték, hogy valós hatalmuk a csekélynél is kevesebb, az elmúlt években jócskán kaphattunk ízelítőt abból, valójában mennyire fontos szerepe is lehet az elnöknek. Sokak számára ő lehet a végső szót kimondó vagy éppen elhallgató személy egy közéleti vitában; a napi politikai érdekektől független viszonyítási pont. Az elnök megítélése tehát azon is múlik, hogy tud-e súlyozni, érzékelhető-e politikai következetessége és bölcsessége; hogy képes-e a méltányosság művészetét gyakorolni (amint azt az elnöki hivatal főosztályvezetője, Kumin Ferenc a parlamenten a főbíróválasztás egy sikertelen kísérlete után számon kérte).

Publicisztika

Kalandra fel!

Magyar Narancs, 2009. augusztus 6. Tetszett, amilyen részletesen foglalkoztak a Fidesz kormányzati előkészületeivel, a programalkotás menetével.

Publicisztika

A féltől az egészig

Most, hogy az iráni hatóságok is beismerték azt, amiben eddig sem kételkedett senki - hogy tudniillik az elcsalt júniusi választásokat követő tüntetéseknek nagy számban vannak halálos áldozataik, hogy a Forradalmi Gárda és a Baszídzs milícia számos tiltakozót gyilkolt meg és vetett börtönbe, hogy a bebörtönzötteket gátlás nélkül kínozták -, a kép egyre tisztább lesz. Pedig Irán talányos ország, harminc éve, az 1979-es forradalom óta olyan államformával, az "iszlám demokráciával" kísérletezik, amilyen sehol a világon nem működik. Iránban vannak is választások, meg nincsenek is, van is értelmük, meg nincs is - valamiféle fragmentált politikai teret mégiscsak létrehoznak, ám e sokszereplős térben mindig a papságé a végső döntés, legyen szó napi ügyintézésről, külpolitikáról, az ország államformájáról, alkotmányáról, vagy a bíróságok ítéleteiről. A demokratikus intézmények, mint az elnök, a kormány, a törvényhozás, a bírói hatalmi ág csak korlátos jogkörökkel, mintegy a teokrácia funkciójaként működhetnek.

Publicisztika

Hess innen!

Mint arról lapunk beltestében bővebben harangozunk, magyar és külföldi náci szervezetek felvonulást szerveznek szombatra Hitler helyettese, Rudolf Hess emlékére. Budapestre! Egyfelől ne szervezzenek sehova sem, inkább vigye el őket az ördög, másfelől végzetesen el van rontva valami, hogy pont Budapest látszik számukra a megfelelő helynek. Hogy lapzártánkkor (kedd délután) éppen arra várunk, hogy holnapra a rendőrség előáll valami ötlettel, amire hivatkozva megtilthatja a rendezvényt. Bajnai Gordon miniszterelnök is ebbéli reményét fejezte ki, amikor az MSZP illetékes szervével egyeztetve arra jutott, hogy a felvonulást "így vagy úgy" meg fogja akadályozni a rendőrség. Õk meg, ugye, holnapra ígérték magukat.

Egotrip

Öt és feles

Egotrip

Cédulák

Magamra maradtam a cetlikkel. (Mándy Iván) Sorok. Verssorok. Kocsmák. Restik. Vonatok. Pályák. Foci. Játék. Szó. Szójáték. Álmok. Minden megvan. Minden egész el. Próbállak összeállítani téged. Egy Éva a Pokolban

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - Fogadatlan prókátorok

Magyar Narancs, 2009. július 23. "A Magyar Helsinki Bizottság figyelemmel kíséri a nemzetközi emberi jogi dokumentumokban biztosított emberi jogok magyarországi érvényesülését, és a közvélemény tájékoztatása mellett jogi segítséget nyújt mindazoknak, akik a bizottság tevékenységi körébe tartozó jogsérelemmel fordulnak hozzá.

Belpol

Egyoldalú banki szerződésmódosítások korlátozása

Belpol

Erős oldalszél

Elképzelhető, hogy hosszú, bonyolult, magyaros csavarokkal és bohózatokkal tarkított folyamat végén mégiscsak sikerül valamelyest korlátoznia az államnak a pénzügyi szolgáltatók erőfölényét. És még az is kiderülhet, hogy a bankok sem törnek a vesztünkre.

Belpol

"Tavaly kétszer is"

Medgyaszai Melinda, a Nemzeti AIDS Bizottság (NAB) elnöke, az Egészségügyi Minisztérium egészségpolitikai szakállamtitkára

A 2005 és 2010 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti AIDS Stratégiából szinte semmit nem sikerült megvalósítani. Nem nőtt a szűrések száma, a prevenció egyéb formáira alig jut pénz, a diszkrimináció nem enyhült. Viszont több a HIV-fertőzött, és továbbra is kiugróan magas azoknak az aránya, akik nem tudják, hogy bajba kerültek. A kedvező helyzetű országok közé tartozunk, de ez csak a vakszerencsének köszönhető, a széria bármikor megszakadhat. A hazai HIV/AIDS elleni küzdelem koordinálásáért felelős Nemzeti AIDS Bizottságban egészségpolitikusok, szakértők, orvosok és két civil dolgozik a helyzet javításán. A testület vezetője szerint minden tőlük telhetőt megtettek.

Belpol

Kormányzati előkészületek a Fideszben - II. - Words come easy

Speciális magyar agendával erősítenék az Európai Uniót, a gazdaságpolitika szolgálatába állítanák a környezetvédelmet, bevezetnék a családi adózást, és megadnák a kettős állampolgárságot a határon túliaknak. Győzelme esetén a Fidesz új alapokra fektetné a kormányzást, a kereszténydemokraták pedig kész törvényjavaslatokkal várják a 2010-es választásokat.

Belpol

Folytatódó lejtmenet a sajtópiacon - Mínuszos hírek

Csökkenő eladott példányszám, az értékesített hirdetési felületek zsugorodása, töredékáron kínált vagy házon belül felhasznált oldalak: nagyjából ez jellemzi a honi nyomtatott sajtó idei második negyedévét (az elsőről lásd cikkünket: Ha jól meghúzzuk, belefér, 2009. május 7.). Vannak már vezéráldozatok is.

Külpol

Külpol

Neonáci Hess-emlékmenet Budapesten? - Bizonytalan randevú

A szélsőjobboldal egyik ikonjának emléke előtt akarnak tisztelegni szombaton nemzetközi neonáci csoportok Budapesten. A Rudolf Hess-emlékmenet immár 22 éves múltra tekint vissza. Nyugat-Európában a betiltások, letartóztatások és az antifasiszta ellentüntetések hatására mára lehetetlenné vált a rendezvény megtartása.

Külpol

Drogháború Mexikóban - Ki szív a végén?

A hétvégi észak-amerikai hármas csúcstalálkozó során Barack Obama megdicsérte bátorságukért a mexikói vezetőket, akik hovatovább totális háborút vívnak a kábítószerkartellekkel. A dicséret mellé jól jött volna egy kis anyagi segítség is, de Patrick Leahy amerikai szenátor megakadályozta annak a jelentésnek a beterjesztését, amely alapul szolgált volna egy százmillió dolláros célzott támogatás jóváhagyásához. A segítség nagyobb részét nem kötik ugyan feltételekhez, 15 százalékának folyósításához viszont bizonyítani kell, hogy a drogbárókkal szemben fellépő biztonsági erők kizárólag törvényes eszközökkel dolgoznak.

Trafik

Trafik

chili & vanilia - Kükü

"Három-négy órára tegyünk a hűtőszekrénybe egy üveg jófajta vodkát. Fekete kenyeret, heringet, savanyított uborkát és gombát vágjunk apró falatokra, és rendezzük el egy tányéron.

Trafik

mi a kotta? - Traktorgarázsban?

Az előttünk álló héten jószerével és kis túlzással egyetlen valamirevaló zenei programot kínál számunkra a főváros, igaz, azt az egyet mindjárt két ízben: a Budafest keretében kétszer is előadják ugyanis a Békés András 1986-os rendezésén alapuló, ámde Kovalik Balázs által frissen felpaskolt Sevillai borbélyt (Operaház, augusztus 16. és 18., hét óra).

Trafik

étel, hordó - PIZZA MAX CAFFE

Régi szabály, hogy ahol temető van, ott vendéglátásnak is kell lennie. Igaz, e bánatos helyek többsége inkább kocsmaként, falatozóként működik, de azért tudunk olyat is, ahol minden igényt kielégítő halotti tort rendezhetnének a gyászolók.

Trafik

kulthírek

GYÁSZ 59 éves korában elhunyt John Hughes: az amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer a 80-as, 90-es években családi vígjátékokkal írta be a nevét Hollywood történetébe, mint legnagyobb sikere, a Reszkessetek, betörők, a Belevaló papapótló vagy a Beethoven-kutyasorozat. Meghalt Willy DeVille: együttese, a New York-i punk/new wave színtér sajátos R&B, blues, dixie, cajun hatásokat mutató zenéjét játszó Mink DeVille Spanish Stroll című dalával tette le a névjegyét, 1977-ben, ez Angliában Top 20 sláger lett. Storybook Love című filmdala tíz évvel később Oscar-jelöltségig jutott. 58 éves volt. ICA-D Szeptembertől új intézményi struktúrát alakítanak ki a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben: Zólyom Franciska művészettörténész augusztus végi távozása után az ICA-D művészeti koncepcióját és projektjeinek sorát egy négy főből álló kurátori team dolgozza ki Szoboszlai János művészettörténész vezetésével. MENEDÉKKÉRÕ IRÁNI ROCKEREK Menedékjogot kér Nagy-Britanniában Ashkan Kooshanejad és barátnője, Negar Shaghaghi, akik Bahman Ghobadi Cannes-ban vetített No One Knows About Persian Cats című filmjében szerepeltek.

Zene

Zene

film - G. I. JOE: A KOBRA ÁRNYÉKA

Nagy múltú árukapcsoláshoz van szerencsénk: kezdetben vala a dicsőséges amerikai képére formált játék katona (a kisfiúkra vadászó szektor válasza Barbie-ra) - az ő vállaira épült a birodalommá terebélyesedő játékmárka, melybe idővel a képregények, a számítógépjátékok és a rajzfilmek is beépültek. Mire a játékfilmesek is felfedezték a műanyag harcosokat, már nemcsak a legkülönfélébb fegyverzetű és vérmérsékletű józsik állomásoztak a polcokon, de a mindenkori action-figure trendeknek megfelelően az ellenségkép és a járműpark is változatos formákat öltött.

Zene

strand - VITUKI SPORTTELEP

A régi vágású külvárosi strandok, mint az albertfalvai vagy a cinkotai, már jóval a tavalyelőtti vízforgatós EU-szabványosítás előtt bezártak, de ha alaposabban körülnézünk, ha nem is hasonló profilú (meszes medence, csapvíz, IV. osztályú kocsma, vállfás öltöző), de mindenképpen szokatlan helyen működő fővárosi fürdőhelyekre bukkanhatunk.

Zene

WILCO: WILCO (THE ALBUM)

Ahhoz képest, hogy mindig is a (brit és amerikai) középkorúak nagy kedvenceiből (a cukormentes countryból, Neil Young és az érett Beatles világából) építkezett, a chicagói zenekar bámulatosan sokáig el tudta kerülni, hogy rásimítsák a "papa rockzenéje" feliratú matricát, a nagyon profi, nagyon elegáns, de közben elég unalmas zenét játszó zenekarok szégyenbélyegét. Visszatekintve egyértelműnek tűnik, hogy a korai lemezek frissességéhez és játékosságához az énekes/gitáros Jeff Tweedy dalírói zsenijén túl szükség volt a rengeteg hangszeren játszó Jay Bennettre is, akinek nehéz természete állandó vibrálást eredményezett (lásd a 2002-es Wilco-filmet!), és aki szinte minden számba bele tudott csempészni valami egyszerű, mégis hihetetlenül szellemes díszítést, amitől a legszimplább számok is meglódultak a fellegek felé (gondoljunk például a zongorabetétre az A Shot In The Armban vagy az infantilis dobgép-hangokra a Heavy Metal Drummerben!).

Zene

Könyv - A valóság által kizsebelve - Békés Márton: Amerikai neokonzervativizmus (Egy kisiklott ellenforradalom); Seres László: Kapitalizmus vagy halál

A konzervatív gondolkodás magyarországi feltámasztásáért ma az Ablonczy Balázs szerkesztette Kommentár teszi a legtöbbet. Ennek az erőfeszítésnek az intellektuális jellegét részben az adja, hogy a főként fiatal történészekből és politológusokból álló szerzőgárda nem a jobboldali politikai közbeszédet tekinti hagyománynak. Az ifjú szerzők ezt többek között azért tehetik meg, azért lehetnek ilyen emelkedettek, mert - írásaikból ítélve - képesek nemcsak magyar, de külföldi nyelven írt szövegek olvasására és értelmezésére is. A tudatlanságából, provincializmusából erényt (hazafiságot) kovácsoló magyar jobboldali talpas értelmiségtől egy világ választja el őket - a szellemi közélet szerencséjére.

Zene

Nem tudtunk angolul

Cseh Tamás (1943-2009)

Szombat reggel arra ébredtünk, hogy vége van a hetvenes éveknek. Immár biztosan kiment a bőrünk alól a múlt század azon bennünk felejtett fullánkja, mely szerint ami van, az úgy is marad. Úgy is marad örökké.

Zene

Könyv - Felfelé a lejtőn - Ortutay Gyula: Napló I. 1938-1954

"Ez a jegyzőkönyvecske Radnóti Miklós magyar költő verseit tartalmazza. Kéri a megtalálót, hogy juttassa el Magyarországra, Ortutay Gyula dr. egyetemi magántanár címére..." Manapság alighanem ez a rövid, tragikus szöveg, Radnóti Miklós úgynevezett Bori noteszának beírása tartja fenn a köztudatban a jeles néprajztudós és tevékeny közéleti férfiú nevét, aki 1978-ban bekövetkezett haláláig oly nagy utat járt be a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumától a kisgazdapárti miniszterségig, vitéz Kozma Miklós pártfogásától Rákosi Mátyás óvó jóindulatáig. Gyérült ismereteink azonban mostantól jócskán kibővülhetnek, hiszen az Alexandra Könyvkiadó hozzálátott Ortutay Gyula több évtizeden át serényen gépelt naplójegyzeteinek kiadásához, s már meg is jelent a háromrészesre tervezett sorozat első darabja, az 1938 és 1954 közötti feljegyzéseket tartalmazó vaskos kötet.

Zene

DVD - Kellő daccal a beilleszkedéshez - Karel Reisz két találkozása Nick Nolte-val

A "friss" hazai megjelenés a szerző 1990-es Végzetes érdekek (Everybody Wins) című filmje, minek kapcsán - kell-e mondani, vesztünkre - arra gondoltunk, körülnézünk a honi halpiacon, tartunk egy kis áttekintést a magasan jegyzett életmű elérhető tájain. Nos, az egykori dühöngő ifjak, az ötvenes-hatvanas évek brit új hulláma, a free cinema egyik elindítójának s a későbbi hollywoodi maestrónak itthon az említetten kívül csupán az 1978-as Pokolról pokolra (Who'll Stop the Rain) című filmje létezik DVD-n. Aki nem dobta még ki a VHS-lejátszóját, boldog ember, mert kikölcsönözheti A francia hadnagy szeretője (1981) viseltes kópiáját. Az olyan művek, mint a free cinema alapvetésének számító Szombat este, vasárnap reggel vagy éppenséggel a profi, jó ízlésű életrajzi filmek egyik népszerű mintadarabja, az Isadora (1968) meg úgyis csak megzavarnák a kotnyeles közönséget. Persze kapásból tudnánk tíz-tizenöt hasonló kaliberszámú nevet mondani, akinek ugyanez a sorsa a hazai pályákon - pusztán a miheztartás végett. Hogy messzebb ne menjünk, van egy fogadásunk arra is, hogy az irály másik három legendája, Tony Richardson, Lindsay Anderson vagy John Schlesinger is ilyen cipőben jár a magyar DVD-kölcsönzők mellé.

Zene

Kiállítás - Heten egy ellen - Átlövés

A Viltin Galéria virtuális focipályáján nyolcan sorakoztak fel a kezdőrúgáshoz. A vendégek térfelén egyetlen játékos árnyéka látszik: ő Puskás Öcsi, a legendás Aranycsapat kapitánya, a Real Madrid csatára, a Halhatatlanok Klubjának tagja. Személyét a Puskás Ferenc-hagyaték képviseli, míg szemközt "a magyar művészet válogatottan jó képviselői" állnak, akiknek "tiszta reflexiói" - legalábbis a kurátor szándéka szerint - "a hagyaték eddig még nem látott oldalára is fényt derítenek". Sportnyelven szólva: az összecsapás érdekesnek ígérkezik - de talán nem árulok el titkot, ha már most elmondom (a végeredményre kíváncsiak addig fogják be a fülüket), hogy a nemes küzdelemben a hazai csapat sajnos elbukott. Nem mintha nem láthatnánk jó vagy érdekes műveket, csak éppen Puskás sztársága megkérdőjelezhetetlen (hogy mást ne mondjunk, 2006 óta a magyar diákok által a spanyolországi Calar Alto Obszervatóriumban felfedezett, 82656 számú kisbolygó viseli a nevét); ellenében pedig (sajnos) nem tudunk a nemzetközi művészeti életben is elismert és kiugróan tehetséges alkotót kiállítani. Ehhez kevés, bár nagyon dicséretes, ha egy művész heti rendszerességgel focizik, vagy személyesen találkozhatott a legendával, esetleg mostanában éppen a focipályában (mint tájképben) rejlő lehetőségek izgatják. Az meg végképp érthetetlen, hogy miként kapcsolható össze a kortárs progresszív művészet az emlékállítással vagy a mementókészítéssel. Mindenesetre tény, hogy - néhány kivételtől eltekintve - a hagyatéki anyag és a műalkotások nemigen viszonyulnak egymáshoz, így legegyszerűbb a tárlatot két különálló kiállításként kezelni.

Zene

Színház - Kültelek - Carlo Goldoni: Terecske

Egyáltalán nem meglepő, hogy Goldoni darabjai mindenhol és bárhol otthon lehetnek: bársonyfüggönyös színházban és szabadtéri fesztiválon, súlyos profik és lelkes amatőrök kezén. A zsámbéki produkció egyik sem - leginkább ígéret, egyelőre be nem váltott. Amúgy Goldoni erre is jó: biankó csekk.

Zene

film - FANBOYS - A RAJONGÓK HÁBORÚJA

Aki tizenévesen Leia hercegnőnek hívja a jobb kezét, rossz ember nem lehet, annál inkább fanatikus rajongó, olyan, aki órákon át képes elvitatkozni azon, vajh az idős Csubakka kopaszo-dik-e? Rajongani jó, ránctalanítja a lelket, és nyilván filmkészítéshez is megfelelő serkentő. A Csillagok háborúja huszonéves kattantjai (valahonnan Kelet-Amerikaipitéből) 1998-ban elhatározzák, hogy ők márpedig elugranak egy illegális exkluzív vetítésre a Lucas-birtokra, hogy mindenki előtt láthassák a Baljós árnyakat.

Zene

könyv - MARIUSZ SZCZYGIEL: GOTTLAND

A sörkalauzok felől maradéktalanul rózsás a kép, Hrabal még mindig az Arany Tigrisben, Svejk szelleme közös fotózáson - csontvázból is csak egyet őriz az útikönyv, az Orloj örökös tagját, csontos ujjai közt a harangkötéllel. Mariusz Szczygiel egynapi olvasásra felírt kis, piros szembesítőkönyvében viszont nincs hiány a cseh (fél)múlt csontvázaiból, a lengyel szerző (talkshow-vezér és újságíró) példásan sokat tud arról, hogy az elmúlt száz évben mi edzette a cseh gerincet.

Zene

lemez - VENETIAN SNARES: FILTH

Venetian Snares, vagyis Aaron Funk, a breakcore műfaj legelborultabb, egyben legkreatívabb figurája magyarországi kötődéseit sokan ismerhetik: hősünk jó ideig élt Budapesten, és összecimborált Pándi Balázs dobossal, akivel aztán dolgozott is együtt, egyebek mellett a Pink + Green című VS-kislemezen (vonatkozó interjúnkat lásd lapunk 2009. január 29-i számában). Itt-tartózkodásának emlékét pedig a teljes egészében magyar dalcímekkel (és a Szomorú vasárnap Billie Holiday-féle verziójának remixével) ellátott lemeze, a Rossz csillag alatt született őrzi.

Zene

John Steinbeck: Orosz napló - Robert Capa 70 fotójával

Az író és a fényképész 1947-ben utazott 40 napos látogatásra a Szovjetunióba: ebben az évben kötötték meg a párizsi békeszerződéseket, ekkor indult a Moszkva és tábora által elutasított Marshall-terv, ez volt a két tábor közötti status quo fenntartásához ragaszkodó Truman-doktrína meghirdetésének az éve. Megkezdődött a hidegháború.

Film

Film

A történelmi táncokon túl - Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője

A néptáncegyüttesek, ha közönséget, támogatást akarnak, vagy a turistaműsort választják, vagy a historizáló revüt, de akad olyan társulat is, amely megpróbál korszerű tartalmat generálni. Az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) egy ideje nyitott a kortárs befogadására is - jó példa rá Labirintus és Édeskeserű című két legutóbbi műsoruk. A nyitás nehézségeiről beszélgettünk Mihályi Gábor táncos-koreográfussal, aki 1986 óta tagja a társulatnak, 1996 óta pedig művészeti vezetője.

Film

"Nem colstokkal ülök a keverőpultnál" - Varga Zoltán producer-hangmérnök

A könnyűzenei színtéren az utóbbi évek egyik legnagyobb hazai sikertörténete egyértelműen az érdi Bakery stúdióé, amely egy házi felvételek készítésére szánt helyiségből lett ismert lemezstúdió, ahol egyaránt készülnek popprodukciók (például a Zanzibar vagy a No Thanx anyagai), illetve külföldi mércével mérve is kiváló hangzású rockfelvételek (egyebek közt az Isten Háta Mögött, a Blind Myself vagy a Subscribe utóbbi lemezei). Varga Zoltánnal, a stúdió tulajdonosával és producer-hangmérnökével az egykor pár négyzetméteres teremből ma már komoly komplexummá épült Bakeryben beszélgettünk, miközben a háttérben a Subscribe két gitárosa épp az MTV Icon-os fellépésükre készült egy Edda-dallal.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Hadgyakorlat Fegyverek helyett számítógépek játsszák a főszerepet az idei hadgyakorlatokon Ukrajnában. A válság okán elrendelt takarékosság miatt az ukrán vezérkar számítógépes harci játékokon kénytelen gyakorolni a stratégia fortélyait. Mátrixfaktorizáció A Gravity nevű magyar csapat is tagja annak az együttműködésnek, amely megnyerte a Netflix amerikai DVD-kölcsönző által kiírt programozóverseny egymillió dolláros fődíját, ám győztest még nem hirdettek, mert az eredmény nagyon szoros. Konzolkalóz Tíz év börtönre is ítélhetik azt a héten őrizetbe vett amerikai egyetemistát, aki pénzért törte fel játékkonzolok védelmi rendszerét, hogy másolt játékokat is futtathassanak. Halhatatlanság Egy új brit online szolgáltatás, az Utolsó Üzenetek Klubja felhasználói haláluk után is üzenhetnek e-mailben szeretteiknek, de akár egy későbbi esküvőre is időzíthetnek gratulációkat. Fájlcsere A brit rendőrség letartóztatta az egyik legrégebben üzemelő fájlcsereközpont, a FileSoup üzemeltetőjét, az indoklás szerint filmek letöltéséért.

Tudomány

Veszélyes gombák 2. Bocskor, gallér, kalap - Galócák

A galócák között találhatók a földkerekség legmérgezőbb gombái - más fajtái viszont kifejezetten csemegének számítanak. A két csoport nem összekeverendő! A galócák között találhatók a földkerekség legmérgezőbb gombái - más fajtái viszont kifejezetten csemegének számítanak. A két csoport nem összekeverendő!

Lélek
Tranzit
Veló Világ

Veló Világ

Az országutak rabszolgái - Így indult a Tour de France

"Gyilkosok vagytok, igen, gyilkosok!" - fakadt ki Octave Lapize francia kerékpárversenyző a Col d'Aubisque meredekjén 1910. július 21-e forró délutánján. Akkor már 160 kilométer volt mögötte - s még ugyanannyi előtte -, és éppen a negyedik goromba emelkedőn kaptatott felfelé.