chili & vanilia - Madame Chiang története

  • .
  • 2009. március 26.

Trafik

Cecilia Chiang és családja 1949-ben hagyta el Kínát. Sanghajból egész Tokióig vitte őket a sors, néhány évre le is telepedtek.
A férj hivatalnok, az asszony pedig összeállva néhány baráttal éttermet nyit, ami a Tokióban élő kínaiak közt gyorsan népszerűvé válik. 1960-ban hét testvére közül az egyik meghívja San Franciscóba. Az utazást nem könnyű előkészíteni, ellenben olyan jól sikerül, hogy Chiang asszony örökre ott ragad. Egy nap a város kínai negyedén ballag át, s beszélgetésbe elegyedik két hölggyel - az ismerkedés után nem sokkal közös étteremnyitási terveket szőnek, mi több, alá is írnak egy bérleti szerződést. A két hölgy végül kihátrál az üzletből, Cecilia asszony pedig választani kényszerül: vagy visszatér Tokióba, és bevallja férjének, hogy a bukott bérlet miatt rengeteg pénzt veszítettek, vagy egyedül kezd bele az éttermesdibe. Mit gondolnak, hogy dönt? Chiang asszony soha nem vett részt szakácsképzésben, 52 szobás palotában nőtt fel, értelmiségi szülők gyermekeként - inasok és szakácsok futkostak a hátsó lépcsőkön. Végül 44 évesen belevágott... Híres San Franciscó-i étterme, a Mandarin 1961 és 1991 között üzemelt, és teljesen megváltoztatta a vendégek kínai konyháról alkotott elképzeléseit. Regionális ételeket főzött, amerikaiak tömegei az ő hatására jöttek rá, hogy Kína valójában milyen nagy ország, és gasztronómiája milyen sokszínű. Cecilia Chiang könyve (The Seventh Daughter) az egyik legszebb személyes visszaemlékezés, amit valaha olvastam - a drámai életfordulatokat jellegzetes ételreceptek gazdagítják benne. Chiang asszony ma 89 éves, még mindig gyönyörű, utazik, vendégeskedik és főz. Az alábbi csirkeszárnyat az ő könyve ihlette.

Szójaszószos csirkeszárny

Hozzávalók (2 személyre)

6 csirkeszárny

6 dl leszűrt húsleves (vagy víz)

2 szelet friss gyömbér

2 szelet narancshéj

3 ek. szójaszósz

1 ek. kínai rizsbor (vagy száraz sherry)

1 ek. barna cukor

Opcionális: fél kk. ötfűszer-keverék

Tetejére: pirított szezámmag

A szárny rövid végét levágjuk. A szárnyakat megmossuk, konyhai papírtörlővel megszárítjuk. Lábasba helyezzük, felöntjük 6 dl leszűrt húslevessel (vagy ha nincs kéznél, csak sima vízzel). Felforraljuk, öt percig főzzük, ha szükséges, lehabozzuk. Levesszük a lángot, hozzáadjuk a gyömbért, a narancshéjat, a szójaszószt és a rizsbort (valamint a kínai ötfűszer-keveréket), fedő alatt alacsony lángon 20 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, és ismét öt percig főzzük. Tálalhatjuk gőzölt rizzsel vagy pirított zöldségekkel (pl. kínai kellel, brokkolival), de magában is finom. Megszórhatjuk pirított szezámmaggal, esetleg friss korianderzölddel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A Fidesz házhoz megy

Megfelelő helyre kilopott adatbázis, telefonálgató propagandisták, aktivisták otthonát látogató Németh Balázs. Amit a Fidesz most csinál, régen a Kurucinfó munkája volt.

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.

A szürkeség ragyogása

Különös élmény néhány napon belül látni két Molière-darabot a Pesti Színházban. A huszonöt éve bemutatott Képzelt beteg egy rosszul öregedő „klasszikus”, a Madame Tartuffe pedig egy kortárs átirat, amelynek első ránézésre a névegyezésen túl nem sok köze van a francia szerzőhöz. Ez utóbbi egyáltalán nem baj, még akár erény is lehet.