chili & vanilia - Málnamánia

  • .
  • 2008. július 17.

Trafik

Az egyik legjobb dolog itthon elmerülni a jellegzetes júliusi piaci kavalkádban. Micsoda jó dolgunk van, hiszen amíg néhány országban csillagászati áron adják pl.
a mini tálcányi, savanykás málnát, addig mi a szezonjában kilószámra vehetjük.

Az egyik kedvenc málnássütemény-receptemet Ruth Reichl önéletrajzi regényében vadásztam. Némelyest átszabtam, alakítgattam, de rosszabb nem lett. Ruth Reichl az amerikai gasztronómiai média egyik jelentős alakja, pályáját a 70-es években kezdte Kaliforniában (az amerikai gasztroforradalom bölcsője), kilenc évig a Los Angeles Times, hat évig a New York Times étteremkritikusaként szerzett magának hírnevet és tekintélyt. Egyik legnagyobb botrányt kavaró kritikáját egy elegáns, köztudottan elitista New York-i étteremről úgy írta, hogy azt először szerény, idős hölgynek maszkírozva, később saját néven kereste fel. A két bánásmód közötti különbség döbbenetes volt. (Garlic and Sapphires című könyvét 14 nyelvre lefordították.)

A sütemény idő- és munkaigényes, kalóriában sem spórolós. Évente egyszer, amikor tombol a málnaszezon, mégis érdemes nekiveselkedni. Omlós, vajas édes tésztát képzeljenek el, rajta sűrű mandulás krém, amelybe belesüppedve sülnek a málnaszemek. Tetején pedig még egy réteg, friss, gurulós málna.

Dupla málnás, mandulakrémes sütemény

Hozzávalók (8 szelet)

Tészta:

18 dkg liszt

12 dkg jó minőségű, hideg vaj

5 dkg kristálycukor

csipet só

1 tojássárgája

2 ek. tejszín

Töltelék:

10 dkg darált mandula

10 dkg cukor

5 dkg vaj

3 tojássárgája

2 x 25 dkg szép, nagy szemű málna

A tésztához összekeverjük az átszitált lisztet, cukrot, csipet sót. Hozzáadjuk a vajat, összedolgozzuk, úgy, hogy a liszt egyenletesen befedje a vajdarabokat, durva morzsa állagot kapjunk. Beletesszük a tojássárgáját és a 2 ek. tejszínt, egyenletesen összedolgozzuk. Bucit formázunk, fóliába csomagoljuk, majd 3 órán át a hűtőben pihentetjük. Nyújtás előtt 10 perccel kivesszük a hűtőből, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Lisztezett nyújtódeszkán 28 cm átmérőjű kört nyújtunk. Egy 20-23 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába helyezzük, úgy, hogy a tésztának kb. 3 cm-es pereme legyen. (A formát enyhén kivajazzuk, alját kibéleljük sütőpapírral.) 10 percre a mélyhűtőbe tesszük. 170 ·C-os sütőben 20 percig elősütjük: a tészta aljára alufóliát és sütőbabot teszünk, majd a fóliát levesszük, és további 5 percig sütjük, amíg színt kap. A tésztakérget lehűtjük. A töltelékhez habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a darált mandulát. A tésztára kenjük. Elosztunk rajta 25 dkg málnát, kissé belenyomkodjuk. 170 ·C-os sütőben, 35-40 percig sütjük. Közvetlenül tálalás előtt a tetejére még 25 dkg friss málnát halmozunk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk