chili & vanilia - Mediterrán klasszikus: a hummusz

  • .
  • 2007. május 10.

Trafik

Bizonyos évszakokban igazán irigylem más népek étkezési szokásait. A hőmérséklet növekedésével párhuzamosan terelődik a figyelmem a mediterrán és a közel-keleti, ill. észak-afrikai kulináris világ felé.

Bizonyos évszakokban igazán irigylem más népek étkezési szokásait. A hőmérséklet növekedésével párhuzamosan terelődik a figyelmem a mediterrán és a közel-keleti, ill. észak-afrikai kulináris világ felé. Ilyenkor nem a fűszeres, aromás ragukra, tagine-okra vagy ragacsos, mézes édességeikre fáj a fogam, hanem inkább a sok változatos, zöldséges előételre, amiket terülj-terülj-asztalkám-szerűen tálalnak fel. Már a kis tálakon kínált olajbogyók, sajtok, sült padlizsánok, paprikák és frissen sült lepények gondolatától is a nyár, a tenger és a zsongás jut eszembe. Micsoda remek dolog órákon át ücsörögni egy asztalnál, és csak csipegetni a sokféle finomságból! Egyik kedvencem a csicseriborsókrém, a hummusz.

Neve nem keverendő a tápanyagban gazdag talajra utaló azonos hangzású fogalommal - a hummusz valójában csicseriborsót jelent arabul. Eredete nem pontosan ismert, azonban nagy valószínűséggel az egyik legrégebbi étel, amelyet már az ókori egyiptomiak is fogyasztottak. Ma számos nép gasztronómiájának jellemző eleme, népszerű Izraelben, Törökországban, Jordániában, Szíriában és az arab világ más országaiban. Ezeken a helyeken, valamint a világ multikulti városaiban alapélelmiszer, bármely sarki boltban könnyű hozzájutni. Ha pedig az ember egyszer ráérez az ízére, továbbá rádöbben, hogy milyen szemtelenül egyszerű házilag elkészíteni, akkor rendkívül gyorsan függőséget okoz.

A püré nem áll másból, mint csicseriborsóból, citromléből, fokhagymából, olívaolajból és tahiniből. Az utóbbi az arab konyhában gyakran használatos szezámkrém, amely szaküzletekben itthon is beszerezhető. Ahány ország és ahány ház, annyi recept, természetesen mindenki a sajátjára esküszik. Én az alábbira:

Hozzávalók:

2 doboz csicseriborsó-konzerv

1 citrom leve

2 fokhagymagerezd

2 ek. tahini

2-4 ek. olívaolaj

Az a tapasztalatom, hogy ehhez kivételesen jobb a konzerv, mert sokkal simábbra lehet pürésíteni. Ha szárítottat használunk, akkor előző este beáztatjuk, majd másnap puhára főzzük. Ismerősömtől származó titkos tipp szerint csipet szódabikarbóna hozzáadása csodákat művel, és jelentősen csökkenti az egyébként órákban mérhető főzési időt.

A konzervet lecsöpögtetjük, de megtartjuk a levét. Az összes hozzávalót robotgépbe tesszük és krémesen simára pürésítjük. Ha túl sűrű, hozzáöntünk a csicseriborsó levéből. Pitával, mártogatóként, szendvicsben fogyasztjuk, de sültek mellé is remek. Variálható további ízekkel, például spenóttal, sült paprikával, céklával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.