chili & vanilia - Saláta, bár...

  • .
  • 2009. június 18.

Trafik

"Tisztítsd le a' szép sárga lötözött salátáról a' zöld leveleket, ossz el minden bokrot négy részre, főzd meg sós vízben, kenj meg azután egy tálat vajjal, tégy reá négy evőkanál tejfelt, igazits reá egy sor salátát, e' fölibe tejfelt 's vajat adván újra salátát, végre ismét tejfelt, 's több apró darab vajat tévén reája, hintsd meg finom zsemlyemorzsával, 's hagyd így jól megfőni" - írja receptgyűjteményében Czifray István szakácsmester (1840). Szó szerint ugyanez az étel, "fejes saláta vajmártásban" szerepel Kövi Pál szakácskönyvében, az Erdélyi lakomában (1980).
Sőt, ha az ember átlapoz még néhány régi magyar gasztronómiai kiadványt, nemigen lesz olyan, amiben ne találnánk salátareceptet. Levesként, főzelékként - krumplival vagy nélküle -, de szinte mindig savanykásan, tejfölösen. Nem is beszélve a francia konyháról, no, az igen változatosan használja. Auguste Escoffier Ma Cuisine c. könyvében szerepel rizottóval vagy szarvasgombás libamájjal töltve, tejszínesen és pecsenyelével sütve.

A mai levest a "zöldborsó francia módra" (petit pois a la francaise) nevű étel ihlette. A klasszikus francia elkészítési mód szerint sok vajjal, gyöngyhagymával párolják a zsenge borsót, amelyhez friss salátaszív kerül. Ezt fordítottam le levesre.

Zöldborsókrémleves salátával

Hozzávalók (4 adag)

5 dkg vaj

2 közepes méretű salotta (vagy egy hagyma), finomra aprítva

45 dkg frissen pucolt zöldborsó (1 kg egész)

1 l zöldségleves (vagy a borsó héjából főzött alaplé)

1 nagy fej zöldsaláta (fejes vagy pl. római)

só, bors

A vajon üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát. A zöldborsót rádobjuk, átforgatjuk. Felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk. (Az alaplevet készíthetjük a borsó héjából is, ehhez a héjat főzzük kevés sóval, néhány szál petrezselyemmel, esetleg kevés hagymával és egy répával 15 percig, csak addig a pontig, amíg még harsány zöld.) Fedő alatt addig főzzük, amíg a borsó megpuhul, kb. 10 percig. Közben szétszedjük a salátát, kemény torzsáját és ereit eltávolítjuk. A sárga szívét megtartjuk, a zöld leveleket lobogó sós vízben blansírozzuk. A levest és a salátaleveleket robotgépben pürésítjük, szükség szerint átpasszírozzuk. A salátaszívet csíkokra szeleteljük, a tányérok közepére tesszük, majd rámerjük a krémlevest. Ropogósra pirított baconkockákat is adhatunk hozzá.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Aki úton van

Amikor 2021 nyarán megjelent Holi, azaz Hegyi Olivér első lemeze, sokan egy újabb izgalmas hazai rapkarrier kezdetét látták az anyagban.

A franciák megértették

Ritkán halljuk az isteneket énekelni. Néhanapján azonban zongoráznak, szájharmonikáznak és még gitároznak is. Legutóbb Párizs elővárosában, Boulogne-Billancourt-ban, a Szajna partján álló La Seine Musicale kulturális központban történt ilyen csoda.

Hitler fürdőkádjában

Lee Miller a múlt század húszas–harmincas éveinek bevállalós top divatmodellje volt, igazi címlaplány, de festette Picasso, fotózta és filmezte Man Ray, utóbbi élt is vele, és mentorálta mint fotóművészt.

Csaló napfény

Igaz, hamis, tény, vélemény, valóság és fikció. Ilyen és ehhez hasonló címkéket sietünk felnyalni a ránk zúduló információhalom darabjaira, hogy a kontroll, a rend illúziójával nyugtassuk magunkat és ne kelljen szembesülnünk vele, hogy nem létezik bizonyosság, csak kellően szűkre húzott nézőpont.

 

Gyilkosok szemlélője

A két évtizede elhunyt Roberto Bolaño minden egyes műve a költészet, a politika és a vadállati kegyetlenség együtthatásairól szól, az író regényeiben és elbeszéléseiben vissza-visszatérő karakterekkel, a költészet és a világ allegorikus megfeleltetésével olyan erős atmoszférát teremt, amelyből akkor sem akarunk kilépni, ha az hideg és szenvtelen.

Hús, kék vér, intrika

A folyamatosan az anyagi ellehetetlenülés rémével küszködő Stúdió K Színház jobbnál jobb előadásokkal áll elő. Az előző évadban a Prudencia Hart különös kivetkezése hódította meg a nézőket és a kritikusokat (el is nyerte a darab a legjobb független előadás díját), most pedig itt van ez a remek Stuart Mária. (A konklúzió persze nem az, hogy lám, minek a pénz, ha a függetlenek így is egész jól elműködnek, hiszen látható a társulatok fogyatkozásán, hogy mindez erőn túli áldozatokkal jár, és csak ideig-óráig lehetséges ilyen keretek között működni.)

Ide? Hová?

Magyarországon úgy megy, hogy négy­évente kijön a felcsúti jóember a sikoltozó övéi elé, és bemondja, hogy ő a Holdról is látszik.