A mai levest a "zöldborsó francia módra" (petit pois a la francaise) nevű étel ihlette. A klasszikus francia elkészítési mód szerint sok vajjal, gyöngyhagymával párolják a zsenge borsót, amelyhez friss salátaszív kerül. Ezt fordítottam le levesre.
Zöldborsókrémleves salátával
Hozzávalók (4 adag)
5 dkg vaj
2 közepes méretű salotta (vagy egy hagyma), finomra aprítva
45 dkg frissen pucolt zöldborsó (1 kg egész)
1 l zöldségleves (vagy a borsó héjából főzött alaplé)
1 nagy fej zöldsaláta (fejes vagy pl. római)
só, bors
A vajon üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát. A zöldborsót rádobjuk, átforgatjuk. Felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk. (Az alaplevet készíthetjük a borsó héjából is, ehhez a héjat főzzük kevés sóval, néhány szál petrezselyemmel, esetleg kevés hagymával és egy répával 15 percig, csak addig a pontig, amíg még harsány zöld.) Fedő alatt addig főzzük, amíg a borsó megpuhul, kb. 10 percig. Közben szétszedjük a salátát, kemény torzsáját és ereit eltávolítjuk. A sárga szívét megtartjuk, a zöld leveleket lobogó sós vízben blansírozzuk. A levest és a salátaleveleket robotgépben pürésítjük, szükség szerint átpasszírozzuk. A salátaszívet csíkokra szeleteljük, a tányérok közepére tesszük, majd rámerjük a krémlevest. Ropogósra pirított baconkockákat is adhatunk hozzá.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com